Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Mazurek z bakaliami

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

ciasto:
200 g mąki pszennej
4 jajka
150 g cukru pudru
150 g masła
krem:
250 g masła
100 g cukru pudru
20 g kakao
3 jajka
gotowa polewa czekoladowa
200 g orzechy, rodzynki (alkohol do ich namoczenia), skórka kandyzowana (pomarańczowa)
gotowa polewa czekoladowa

Mazurek z bakaliami - sposób wykonania:

Bardzo smaczny mazurek, przepis jest niezwykle prosty a ciasto wyśmienite.
Na co najmniej 3 godziny wcześniej należy wyjąć masło z lodówki. Następnie ucieramy je z cukrem, gdy utrze się na puch dodajemy jajka i mąkę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą pieczemy oddzielnie w 180 stopniach C aż się ze złoci.
Jajka ubijamy na parze, dodajemy cukier, mieszamy. Ciepłe masło ucieramy z jajkami, dodajemy kakao, do masy dodajemy posiekane bakalie (część zostawiamy do dekoracji) i rodzynki (wcześniej namoczone na noc w rumie). Kremem przekładamy upieczone i przestudzone placki, na wierzch wylewamy gotową polewę czekoladową.
Dekorujemy bakaliami.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 21-03-11| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz