Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Czas 80 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Minestrone - składniki:

2 duże pomidory
2 cebule
2 marchewki
25 dag boczku wędzonego
4 ziemniaki
10 dag fasolki szparagowej (najlepiej żółtej)
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
10 dag cukinii
10 dag bakłażana
pół główki kapusty włoskiej
główka sałaty rzymskiej
oliwa
20 dag drobnego makaronu
natka pietruszki, bazylia(posiekane)
10 dag tarkowanego parmezanu
sól, pieprz

Minestrone - sposób wykonania:

Minestrone to włoska zupa jarzynowa która naprawdę warto wypróbować. Warzywa mamy w zasięgu ręki a więc to najlepszy czas aby to zrobić u?miech.
W garnku w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na oliwę wyciskamy czosnek (lub drobno posiekany), następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, gdy ten się zarumieni wrzucamy pokrojoną cebulę (w piórka) a następnie gdy ta się zeszkli pokrojoną w plastry marchewkę, smażyć chwilkę mieszając. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki, wrzucić do smażących się warzyw - dusić 10 minut. Następnie wlać 2 litry wody, zagotować i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki (można tez dodać kostkę rosołową), oczyszczoną z włókien i pokrojoną fasolkę, całość gotować około 35 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i poszatkowaną drobno kapustę - gotować 20 minut. Cukinie i bakłażana pokroić w kosteczkę, sałatę w paski dodać do zupy i gotować 15 minut. Następnie dodać makaron i gotować około 15 minut - w między czasie przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu zupę posypujemy natką pietruszki, bazylia i parmezanem (na talerzu). Można oczywiście zrezygnować z towarzystwa ziemniaków (lub makaronu - to już zależy od gustu) i dać tylko jeden z tych składników - zupa nie będzie tak sycąca u?miech.

Ogólnie przepisy na tę zupę, pochodzące z różnych regionów Włoch, różnią się nieco od siebie, gdzieniegdzie robi się ją np. z dodatkiem mięsnych pulpecików.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz