Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Czas 80 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Minestrone - składniki:

2 duże pomidory
2 cebule
2 marchewki
25 dag boczku wędzonego
4 ziemniaki
10 dag fasolki szparagowej (najlepiej żółtej)
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
10 dag cukinii
10 dag bakłażana
pół główki kapusty włoskiej
główka sałaty rzymskiej
oliwa
20 dag drobnego makaronu
natka pietruszki, bazylia(posiekane)
10 dag tarkowanego parmezanu
sól, pieprz

Minestrone - sposób wykonania:

Minestrone to włoska zupa jarzynowa która naprawdę warto wypróbować. Warzywa mamy w zasięgu ręki a więc to najlepszy czas aby to zrobić u?miech.
W garnku w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na oliwę wyciskamy czosnek (lub drobno posiekany), następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, gdy ten się zarumieni wrzucamy pokrojoną cebulę (w piórka) a następnie gdy ta się zeszkli pokrojoną w plastry marchewkę, smażyć chwilkę mieszając. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki, wrzucić do smażących się warzyw - dusić 10 minut. Następnie wlać 2 litry wody, zagotować i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki (można tez dodać kostkę rosołową), oczyszczoną z włókien i pokrojoną fasolkę, całość gotować około 35 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i poszatkowaną drobno kapustę - gotować 20 minut. Cukinie i bakłażana pokroić w kosteczkę, sałatę w paski dodać do zupy i gotować 15 minut. Następnie dodać makaron i gotować około 15 minut - w między czasie przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu zupę posypujemy natką pietruszki, bazylia i parmezanem (na talerzu). Można oczywiście zrezygnować z towarzystwa ziemniaków (lub makaronu - to już zależy od gustu) i dać tylko jeden z tych składników - zupa nie będzie tak sycąca u?miech.

Ogólnie przepisy na tę zupę, pochodzące z różnych regionów Włoch, różnią się nieco od siebie, gdzieniegdzie robi się ją np. z dodatkiem mięsnych pulpecików.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz