Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ryba po grecku ryba po grecku
dziekuje za przepis pyszny juz robilam
...
| 2014-12-20 6:47 |

Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |






Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Czas 80 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Minestrone - składniki:

2 duże pomidory
2 cebule
2 marchewki
25 dag boczku wędzonego
4 ziemniaki
10 dag fasolki szparagowej (najlepiej żółtej)
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
10 dag cukinii
10 dag bakłażana
pół główki kapusty włoskiej
główka sałaty rzymskiej
oliwa
20 dag drobnego makaronu
natka pietruszki, bazylia(posiekane)
10 dag tarkowanego parmezanu
sól, pieprz

Minestrone - sposób wykonania:

Minestrone to włoska zupa jarzynowa która naprawdę warto wypróbować. Warzywa mamy w zasięgu ręki a więc to najlepszy czas aby to zrobić u?miech.
W garnku w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na oliwę wyciskamy czosnek (lub drobno posiekany), następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, gdy ten się zarumieni wrzucamy pokrojoną cebulę (w piórka) a następnie gdy ta się zeszkli pokrojoną w plastry marchewkę, smażyć chwilkę mieszając. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki, wrzucić do smażących się warzyw - dusić 10 minut. Następnie wlać 2 litry wody, zagotować i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki (można tez dodać kostkę rosołową), oczyszczoną z włókien i pokrojoną fasolkę, całość gotować około 35 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną w paski paprykę i poszatkowaną drobno kapustę - gotować 20 minut. Cukinie i bakłażana pokroić w kosteczkę, sałatę w paski dodać do zupy i gotować 15 minut. Następnie dodać makaron i gotować około 15 minut - w między czasie przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu zupę posypujemy natką pietruszki, bazylia i parmezanem (na talerzu). Można oczywiście zrezygnować z towarzystwa ziemniaków (lub makaronu - to już zależy od gustu) i dać tylko jeden z tych składników - zupa nie będzie tak sycąca u?miech.

Ogólnie przepisy na tę zupę, pochodzące z różnych regionów Włoch, różnią się nieco od siebie, gdzieniegdzie robi się ją np. z dodatkiem mięsnych pulpecików.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz