Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Moczka śląska - składniki:

2 l kompotu wieloowocowego lub 1 litr piwa karmelowego i 1 litr kompotu
pół kg piernika (może być kupny)
bakalie:
po 200 g - rodzynki, orzechy włoskie (wyłuskane), śliwki suszone, daktyle, płatki migdałowe, jabłka suszone.
1 gorzka czekolada (100 g)
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
cukier do smaku

Moczka śląska - sposób wykonania:

Moczka to tradycyjne danie pojawiające się w wigilię na śląskich stołach.
Piernik ścieramy na grubych oczkach, zalewamy go na noc litrem napoju (kompotem lub piwem karmelowym).
Na drugi dzień owoce suszone kroimy na mniejsze kawałki (zwłaszcza te większe - śliwki i daktyle), wszystkie bakalie zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy aż będą miękkie.
Namoczony piernik ucieramy mikserem, dodajemy go do gotowych bakalii, do nich dodajemy tez pozostały litr kompotu i starowana czekoladę.
Do moczki dodajemy zasmażkę zrobioną z mąki i masła, całość słodzimy wg uznania, zagotowujemy, przyprawiamy na koniec sokiem z cytryny.
Podajemy po wystudzeniu, przed podaniem dekorujemy bakaliami.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-07 9:29 kompot z suszu
W moim domu na świątecznym stole Moczka Śląska oraz kompot z suszu podawane są obowiązkowo. Pozostałe potrawy wigilijne w zależność u kogo robione są Święta Bożonarodzeniowe



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-24 15:22 Tytul
Przez wiele lat nie było moczki na moim wigilijnym stole. Pamiętałam jej smak z dzieciństwa ale nie miałam przepisu. Kiedy moje córeczki były małe w końcu dostałam przepis od cioci która wyjechała do Niemiec i przez długi czas nie miałam z nią kontaktu. W mojej moczce z dzieciństwa nie ma gorzkiej czekolady. Pojawia się za to pasternak i pietruszka w korzeniu które pokrojone w kosteczkę i ugotowane do miękkości dodaje się w trakcie gotowania.Babcia robiła moczkę zawsze w wigilię. Zaczynała wcześnie rano i przez wiele godzin w wielkim garnku moczka "pykała" sobie na maleńkim ogniu wydobywając smak wszystkich składników.Rano piernik był zalewany ciemnym piwem i stawiany w garnku na maleńkim płomieniu.Gotowany był susz owocowy (jabłka, śliwki, gruszki), który później był krojony na mniejsze kawałki i dodany z częścią kompotu do rozmokłego piernika.Dodawane były rodzynki, migdały, orzechy i pasternak z pietruszką wraz z wywarem w którym się gotował.To wszystko kilka godzin babcia gotowała ciągle mieszając bo ma tendencje do przypalania się. Pod koniec doprawiała cukrem, cytryną i podprawiała lekką zasmażką na maśle.W tamtych czasach nie dodawało się daktyli, moreli.Moze troszkę podsmażonej w cukrze skórki z pomarańczy, ale ten smak zapamietałam z dzieciństwa i taką moczke robie do dzisiaj u?miech...uffff...już czuję zapach i tęsknię do Świąt u?miech)). Pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-20 3:45 KAZIK USA
Tyle przepisow ile wyczytalem to mozna zastosowac zawsze...ja po wielu latach przypomnialem sobie o moczce mieszkam w USA kiedys na slasku, podzwonilem pozbieralem wiadomosci...wyszla wspaniala..sliwki i kompot z agrestu to jest to z mojej strony dodalem rumu...palce lizac naprawde...rodowici amerykanie ktorzy sprobowali byli zachwyceni...w tym roku zrobie wiecej....zapraszam smakoszy z calego swiata POZDRAWIAM


kulinarne przepisy Dodaj komentarz