Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Otoczaki dunajeckie - składniki:

1 kg fasoli jaś
4 średnie cebule
łyżka masła
4 jajka
sól, pieprz, majeranek (łyżka), ziele angielskie
4 łyżki mąki ziemniaczanej


I farsz:
pół kg grzybów (mogą być pieczarki)
1 łyżka masła
sól, pieprz
natka z pietruszki (pęczek)

II farsz:
4 jajka gotowane na twardo

Otoczaki dunajeckie - sposób wykonania:

Kuchnia góralska - otoczaki dunajeckie, wg Ewy Wachowicz. Fasolę namaczamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Odcedzamy i miksujemy na gładką masę wraz z cebulą. Do masy dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła.
Farsz: grzyby obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na łyżce masła.Solimy, pieprzymy dodajemy natkę pietruszki - posiekaną.
Bułkę tartą wysypujemy na talerz. Z masy fasolowej lepimy otoczaki. Jajka kroimy na pół, bierzemy kawałek masy fasolowej i za pomocą bułki tartej lepimy otoczaka z jajkiem w środku. Gdy jajka się skończą, do środka dajemy farsz grzybowy. Otoczaki smażmy na rozgrzanej patelni, na oleju, z każdej strony, na rumiano.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-17 15:15 5+!
Wszystko wyszło jak w programie, a nawet lepiej. Rozkosz w ustach. Polecam wszystkim!



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-17 15:16 5+!
P.S: z tej porcji wyszło mi 18 sporych otaczaków.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-20 13:28 słońce
zrobilem dzisiaj otoczaki.wyszlo mi 16.bardzo dobre.u mnie w szkole czasami byly na obiad a teraz po tylu latach znow mi sie przypomnialy.spoko otoczaki?art


kulinarne przepisy Dodaj komentarz