Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Otoczaki dunajeckie

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Otoczaki dunajeckie - składniki:

1 kg fasoli jaś
4 średnie cebule
łyżka masła
4 jajka
sól, pieprz, majeranek (łyżka), ziele angielskie
4 łyżki mąki ziemniaczanej


I farsz:
pół kg grzybów (mogą być pieczarki)
1 łyżka masła
sól, pieprz
natka z pietruszki (pęczek)

II farsz:
4 jajka gotowane na twardo

Otoczaki dunajeckie - sposób wykonania:

Otoczaki dunajeckieKuchnia góralska - otoczaki dunajeckie, wg Ewy Wachowicz. Fasolę namaczamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Odcedzamy i miksujemy na gładką masę wraz z cebulą. Do masy dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła.
Farsz: grzyby obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na łyżce masła.Solimy, pieprzymy dodajemy natkę pietruszki - posiekaną.
Bułkę tartą wysypujemy na talerz. Z masy fasolowej lepimy otoczaki. Jajka kroimy na pół, bierzemy kawałek masy fasolowej i za pomocą bułki tartej lepimy otoczaka z jajkiem w środku. Gdy jajka się skończą, do środka dajemy farsz grzybowy. Otoczaki smażmy na rozgrzanej patelni, na oleju, z każdej strony, na rumiano.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 29-01-11 | komentarz [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-17 15:15 5+!
Wszystko wyszło jak w programie, a nawet lepiej. Rozkosz w ustach. Polecam wszystkim!



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-17 15:16 5+!
P.S: z tej porcji wyszło mi 18 sporych otaczaków.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-20 13:28 słońce
zrobilem dzisiaj otoczaki.wyszlo mi 16.bardzo dobre.u mnie w szkole czasami byly na obiad a teraz po tylu latach znow mi sie przypomnialy.spoko otoczaki?art


komentarze Dodaj komentarz