Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Otoczaki dunajeckie - składniki:

1 kg fasoli jaś
4 średnie cebule
łyżka masła
4 jajka
sól, pieprz, majeranek (łyżka), ziele angielskie
4 łyżki mąki ziemniaczanej


I farsz:
pół kg grzybów (mogą być pieczarki)
1 łyżka masła
sól, pieprz
natka z pietruszki (pęczek)

II farsz:
4 jajka gotowane na twardo

Otoczaki dunajeckie - sposób wykonania:

Kuchnia góralska - otoczaki dunajeckie, wg Ewy Wachowicz. Fasolę namaczamy na noc. Następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Odcedzamy i miksujemy na gładką masę wraz z cebulą. Do masy dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła.
Farsz: grzyby obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na łyżce masła.Solimy, pieprzymy dodajemy natkę pietruszki - posiekaną.
Bułkę tartą wysypujemy na talerz. Z masy fasolowej lepimy otoczaki. Jajka kroimy na pół, bierzemy kawałek masy fasolowej i za pomocą bułki tartej lepimy otoczaka z jajkiem w środku. Gdy jajka się skończą, do środka dajemy farsz grzybowy. Otoczaki smażmy na rozgrzanej patelni, na oleju, z każdej strony, na rumiano.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-17 15:15 5+!
Wszystko wyszło jak w programie, a nawet lepiej. Rozkosz w ustach. Polecam wszystkim!



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-17 15:16 5+!
P.S: z tej porcji wyszło mi 18 sporych otaczaków.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-20 13:28 słońce
zrobilem dzisiaj otoczaki.wyszlo mi 16.bardzo dobre.u mnie w szkole czasami byly na obiad a teraz po tylu latach znow mi sie przypomnialy.spoko otoczaki?art


kulinarne przepisy Dodaj komentarz