Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Kuchnie Świata >> Chiny

Pączki sezamowe

Czas 90 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

450-500g mąki ryżowej
1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
1 i 1/4 szklanki wody
1 szklanka ziaren sezamu
ok. 3/4 szklanki zmiksowanych bananów
olej do głębokiego smażenia

Pączki sezamowe - sposób wykonania:

W rondlu zagotować wodę razem z cukrem. Mąkę przesiać do dużej miski i zalać przygotowanym syropem, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż do połączenia. Jeśli masa będzie za gęsta i sucha, można dodać trochę więcej wody. Kiedy ciasto wystygnie, ugniatać rękoma, aż będzie gładkie i miękkie.
Odrywać od ciasta kawałki wielkości "piłki golfowej" i formować rękoma kulki, a następnie odkładać je na talerz i przykryć folią aluminiową. Wziąć jedną kulkę i kciukiem zrobić wgłębienie po środku. Nakładać łyżeczką przygotowaną pastę ze zmiksowanych bananów, a następnie połączyć ciasto z powrotem w kulkę i dobrze wygładzić je rękoma. Ręce zwilżyć wodą i obtaczać przygotowane "pączki" w sezamie, delikatnie przyciskając. Z powrotem odkładać po foliowe przykrycie.
Do woka (lub innej głębokiej patelni) lub garnka wlać wystarczająco oleju do głębokiego smażenia naszych "pączków".
Rozgrzewać na średnio-wysokim ogniu, aż osiągnie temp. ok. 170-180 st. C.
Wrzucać po 3-4 pączki i smażyć, często obracając je drewnianą łyżką, aby się równomiernie usmażyły. Po 5-6 minutach, kiedy ziarna sezamu zrobią się złoto-brązowe, a "pączki" będą wypływały na wierzch powinny być gotowe. Najlepiej wyciągnąć jedną i sprawdzić na początku. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu, najlepiej na papierowych ręcznikach.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 19-05-08| Czytano: 26741 razy |komentarz [2]
Pączki sezamowe komentarz



2 komentarzy

Autor
Lucy
2016-04-19 9:34

Czy ktoś je robił? wczoraj je piekłam, były twarde już w momencie wyjęcia z oleju. To co zostało na dziś nie nadaje się do zjedzenia, chyba żeby je rozkruszyć młotkiem. Dlaczego nie ma w przepisie żadnego środka spulchniającego?
A jeszcze coś - sezam nie zrobi się brązowy, pozostaje biały - zresztą tak jak widać na zdjęciu przepisu.

Autor
Bez spulchniaczy
2016-04-19 12:26

Robiłam te pączki na Tłusty Czwartek. Moje nie były twarde, może to kwestia użytej mąki. Co do spulchniaczy to nie po to robimy domowe pączki by faszerować je chemią!!! Co za różnica jaki kolor ma sezam? Jak będziesz dłużej smażyć lub w wyższej temperaturze niż podano to pewnie się zarumieni.

Linia tła strony

Dodaj komentarz