Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |

Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |






Strona główna >> Dania główne >> Przekąski

Czas 65 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Paszteciki drożdżowe z mięsem - składniki:

0,5 kg mąki
5 dag drożdży
1/4 szklanki mleka
łyżeczka cukru
1 kostki margaryny
szczypta soli
1 jajko

1 jajko do posmarowania
ewentualnie kminek do posypania

Farsz:
600 g mięsa od szynki albo łopatki
jajko
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz, majeranek

Paszteciki drożdżowe z mięsem - sposób wykonania:

Na drożdże wysypać cukier, dodać kilka łyżek mąki i mleko. Odstawić w ciepłe miejsce, gdy zaczyn ruszy, dodajemy pozostałe składniki w tym roztopione i przestudzone ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.

Farsz warto przyrządzić dużo wcześniej, gdyż mięso wymaga gotowania. Tak więc mięso myjemy, kroimy na mniejsze porcje i gotujemy do miękkości. Następnie mielimy (można dwukrotnie). Cebulę szklimy na oleju, dodajemy mięso, farsz doprawiamy do smaku.
Ciasto odrywamy wałkujemy na kształt koła/okręgu wielkości dużego talerza. Na brzeg nakładamy farsz, zwijamy w rulon. Rulon kroimy na dowolne części (wielkości). Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Paszteciki najpierw (w trakcie robienia) układamy na podsypanej mąką stolnicy a potem na wysmarowanej blaszce, pieczemy na rumiano
w 180 stopniach C. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem i posypujemy np.kminkiem lub sezamem (niekoniecznie).
  • Currently 4.00/5

4.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz