Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Dania główne >> Przekąski

Paszteciki drożdżowe z mięsem

Czas 65 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Paszteciki drożdżowe z mięsem - składniki:

0,5 kg mąki
5 dag drożdży
1/4 szklanki mleka
łyżeczka cukru
1 kostki margaryny
szczypta soli
1 jajko

1 jajko do posmarowania
ewentualnie kminek do posypania

Farsz:
600 g mięsa od szynki albo łopatki
jajko
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz, majeranek

Paszteciki drożdżowe z mięsem - sposób wykonania:

Paszteciki drożdżowe z mięsemNa drożdże wysypać cukier, dodać kilka łyżek mąki i mleko. Odstawić w ciepłe miejsce, gdy zaczyn ruszy, dodajemy pozostałe składniki w tym roztopione i przestudzone ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.

Farsz warto przyrządzić dużo wcześniej, gdyż mięso wymaga gotowania. Tak więc mięso myjemy, kroimy na mniejsze porcje i gotujemy do miękkości. Następnie mielimy (można dwukrotnie). Cebulę szklimy na oleju, dodajemy mięso, farsz doprawiamy do smaku.
Ciasto odrywamy wałkujemy na kształt koła/okręgu wielkości dużego talerza. Na brzeg nakładamy farsz, zwijamy w rulon. Rulon kroimy na dowolne części (wielkości). Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Paszteciki najpierw (w trakcie robienia) układamy na podsypanej mąką stolnicy a potem na wysmarowanej blaszce, pieczemy na rumiano
w 180 stopniach C. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem i posypujemy np.kminkiem lub sezamem (niekoniecznie).

  • Currently 4.00/5

4.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 29-12-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz