Strona główna >> Dania główne >> Przekąski

Paszteciki drożdżowe z mięsem

Czas 65 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

0,5 kg mąki
5 dag drożdży
1/4 szklanki mleka
łyżeczka cukru
1 kostki margaryny
szczypta soli
1 jajko

1 jajko do posmarowania
ewentualnie kminek do posypania

Farsz:
600 g mięsa od szynki albo łopatki
jajko
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz, majeranek

Paszteciki drożdżowe z mięsem - sposób wykonania:

Na drożdże wysypać cukier, dodać kilka łyżek mąki i mleko. Odstawić w ciepłe miejsce, gdy zaczyn ruszy, dodajemy pozostałe składniki w tym roztopione i przestudzone ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.

Farsz warto przyrządzić dużo wcześniej, gdyż mięso wymaga gotowania. Tak więc mięso myjemy, kroimy na mniejsze porcje i gotujemy do miękkości. Następnie mielimy (można dwukrotnie). Cebulę szklimy na oleju, dodajemy mięso, farsz doprawiamy do smaku.
Ciasto odrywamy wałkujemy na kształt koła/okręgu wielkości dużego talerza. Na brzeg nakładamy farsz, zwijamy w rulon. Rulon kroimy na dowolne części (wielkości). Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Paszteciki najpierw (w trakcie robienia) układamy na podsypanej mąką stolnicy a potem na wysmarowanej blaszce, pieczemy na rumiano
w 180 stopniach C. Przed pieczeniem smarujemy je jajkiem i posypujemy np.kminkiem lub sezamem (niekoniecznie).
  • Currently 4.00/5

4.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 29-12-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz