Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Pasztety

Pasztet

Czas 175 minut Porcji 20 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kg. mięsa (może byc kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina lub dziczyzna)
20 dag. boczku lub słoniny
3 cebule,
2 suszone grzyby,
ząbek czosnku,
listek laurowy,
ziele angielskie,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek,
bułka kajzerka,
3 jajka i" dobry smak".

Pasztet - sposób wykonania:

Boczek lub słoninkę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy w rondlu. Kiedy wytopi się trochę tłuszczu wrzucamy mięso i rumienimy. Dodajemy cebule,czosnek i przyprawy (oprócz gałki). Dusimy aż mięso będzie miękkie. Studzimy. Po ostudzeniu wyjmujemy mięso z sosu, kroimy w kawałki, a do sosu wkładamy kajzerkę (z sosu wyławiamy listek i ziele).
Mięso,bułkę i cebulę oraz grzyby przepuszczamy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia.
Dodajemy jajka, gałkę (mieloną) , doprawiamy do smaku. Masę dokładnie mieszamy.

Formę do pasztetów smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy, ale nie do końca. Po przestudzeniu na formie kładziemy deskę i szybkim ruchem przewracamy do góry dnem.
Opukujemy formę aż pasztet się odklei.
W tym stanie wystawiamy na balkon lub w inne zimne miejsce, a potem wkładamy do lodówki. Smacznego !!!
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 26-11-11| Czytano: 29245 razy |komentarz [0]
Pasztet komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz