Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Pasztet wielkanocny

Składniki:

1 kg udek z kurczaka
1 kg udźca z indyka
15 dag marchwi
10 dag pietruszki
10 dag grzybów suszonych
1 liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego
20 dag pistacji
20 dag cebuli
200 ml oleju
1/2 kg wątróbek drobiowych
4 jajka
100 ml śmietan

Pasztet wielkanocny - sposób wykonania:

Mięsa, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyścić, umyć i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu ugotować na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstawić całość do ostygnięcia. Pistacje obierać i chwilę pogotować, aby zmiękły.

Cebule pokroić w plasterki, zeszklić na oleju, po czym dodać oczyszczone i wypłukane wątróbki. Smażyć razem kilka minut. Ostudzone mięso obierać z kości i przepuścić dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, wątróbką i cebulą. Do masy wbić jajka, dodać śmietanę, pistacje i przyprawy: imbir, gałkę , sól, pieprz i sos sojowy. Na końcu wlać koniak, wymieszać (najlepiej ręką), sprawdzić smak i konsystencję (w razie potrzeby dodać troszkę wywaru mięsnego). Masę przełożyć do natłuszczonych foremek. Przykryć folią aluminiową i piec 45-60 minut w kąpieli wodnej w temp. 180°C. Ostudzić, wyjąć z foremek. Przed podaniem można posypać pistacjami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 19-05-08| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz