Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Pasztet wielkanocny

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pasztet wielkanocny - składniki:

1 kg udek z kurczaka
1 kg udźca z indyka
15 dag marchwi
10 dag pietruszki
10 dag grzybów suszonych
1 liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego
20 dag pistacji
20 dag cebuli
200 ml oleju
1/2 kg wątróbek drobiowych
4 jajka
100 ml śmietan

Pasztet wielkanocny - sposób wykonania:

Pasztet wielkanocnyMięsa, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyścić, umyć i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu ugotować na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstawić całość do ostygnięcia. Pistacje obierać i chwilę pogotować, aby zmiękły.

Cebule pokroić w plasterki, zeszklić na oleju, po czym dodać oczyszczone i wypłukane wątróbki. Smażyć razem kilka minut. Ostudzone mięso obierać z kości i przepuścić dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, wątróbką i cebulą. Do masy wbić jajka, dodać śmietanę, pistacje i przyprawy: imbir, gałkę , sól, pieprz i sos sojowy. Na końcu wlać koniak, wymieszać (najlepiej ręką), sprawdzić smak i konsystencję (w razie potrzeby dodać troszkę wywaru mięsnego). Masę przełożyć do natłuszczonych foremek. Przykryć folią aluminiową i piec 45-60 minut w kąpieli wodnej w temp. 180°C. Ostudzić, wyjąć z foremek. Przed podaniem można posypać pistacjami.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 19-05-08 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz