Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pasztet wielkanocny - składniki:

1 kg udek z kurczaka
1 kg udźca z indyka
15 dag marchwi
10 dag pietruszki
10 dag grzybów suszonych
1 liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego
20 dag pistacji
20 dag cebuli
200 ml oleju
1/2 kg wątróbek drobiowych
4 jajka
100 ml śmietan

Pasztet wielkanocny - sposób wykonania:

Mięsa, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyścić, umyć i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu ugotować na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstawić całość do ostygnięcia. Pistacje obierać i chwilę pogotować, aby zmiękły.

Cebule pokroić w plasterki, zeszklić na oleju, po czym dodać oczyszczone i wypłukane wątróbki. Smażyć razem kilka minut. Ostudzone mięso obierać z kości i przepuścić dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, wątróbką i cebulą. Do masy wbić jajka, dodać śmietanę, pistacje i przyprawy: imbir, gałkę , sól, pieprz i sos sojowy. Na końcu wlać koniak, wymieszać (najlepiej ręką), sprawdzić smak i konsystencję (w razie potrzeby dodać troszkę wywaru mięsnego). Masę przełożyć do natłuszczonych foremek. Przykryć folią aluminiową i piec 45-60 minut w kąpieli wodnej w temp. 180°C. Ostudzić, wyjąć z foremek. Przed podaniem można posypać pistacjami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz