Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wielkanocne

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pasztet wielkanocny - składniki:

1 kg udek z kurczaka
1 kg udźca z indyka
15 dag marchwi
10 dag pietruszki
10 dag grzybów suszonych
1 liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego
20 dag pistacji
20 dag cebuli
200 ml oleju
1/2 kg wątróbek drobiowych
4 jajka
100 ml śmietan

Pasztet wielkanocny - sposób wykonania:

Mięsa, marchew, pietruszkę i namoczone wcześniej grzyby oczyścić, umyć i razem z liściem laurowym, zielem angielskim, szczyptą soli i pieprzu ugotować na wolnym ogniu w małej ilości wody, tak aby podczas gotowania prawie cała woda wyparowała. Gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości, odstawić całość do ostygnięcia. Pistacje obierać i chwilę pogotować, aby zmiękły.

Cebule pokroić w plasterki, zeszklić na oleju, po czym dodać oczyszczone i wypłukane wątróbki. Smażyć razem kilka minut. Ostudzone mięso obierać z kości i przepuścić dwa razy przez maszynkę razem z warzywami, wątróbką i cebulą. Do masy wbić jajka, dodać śmietanę, pistacje i przyprawy: imbir, gałkę , sól, pieprz i sos sojowy. Na końcu wlać koniak, wymieszać (najlepiej ręką), sprawdzić smak i konsystencję (w razie potrzeby dodać troszkę wywaru mięsnego). Masę przełożyć do natłuszczonych foremek. Przykryć folią aluminiową i piec 45-60 minut w kąpieli wodnej w temp. 180°C. Ostudzić, wyjąć z foremek. Przed podaniem można posypać pistacjami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz