Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Pierogi drożdżowe z pieczarkami

Czas 60 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 soli
tłuszcz do smażenia

Farsz:
80 dag pieczarek
2 cebule
sól, pieprz

Pierogi drożdżowe z pieczarkami - sposób wykonania:

Sprawdzony przepis na pierogi wileńskie. Z drożdży, łyżki cukru i 3 łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce, gdy podwoi objętość dodajemy pozostałe składniki i ponownie odstawiamy - przykryte ściereczką - w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Oczywiście nie ma jak grzyby leśne - są bardzie aromatyczne ale z braku laku..proponuję sięgnąć po pieczarki :) Pokrojoną cebulkę szklimy na patelni wraz z pieczarkami, gdy sok wyparuje - farsz jest gotowy, należy go tylko odpowiednio przyprawić.
Gdy ciasto podrośnie przy użyci dłoni wysmarowanych olejem formujemy pierogi, odrywamy cześć ciasta, nakładamy farsz i zlepiamy szczelnie brzegi. Smażymy w bardzo głębokim tłuszczu - jak pączki. Smakują przepysznie, naprawdę polecam :)


Prześlij przepis

Ania | 19-05-10 | Czytano: 42128 razy | komentarzy [0]
Pierogi drożdżowe z pieczarkami komentarz



Opinie i komentarze na temat Pierogi drożdżowe z pieczarkami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Pierogi drożdżowe z pieczarkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje