Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Pierogi drożdżowe z pieczarkami

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1/2 kg mąki
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 soli
tłuszcz do smażenia

Farsz:
80 dag pieczarek
2 cebule
sól, pieprz

Pierogi drożdżowe z pieczarkami - sposób wykonania:

Sprawdzony przepis na pierogi wileńskie. Z drożdży, łyżki cukru i 3 łyżek ciepłego mleka robimy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce, gdy podwoi objętość dodajemy pozostałe składniki i ponownie odstawiamy - przykryte ściereczką - w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Oczywiście nie ma jak grzyby leśne - są bardzie aromatyczne ale z braku laku..proponuję sięgnąć po pieczarki :) Pokrojoną cebulkę szklimy na patelni wraz z pieczarkami, gdy sok wyparuje - farsz jest gotowy, należy go tylko odpowiednio przyprawić.
Gdy ciasto podrośnie przy użyci dłoni wysmarowanych olejem formujemy pierogi, odrywamy cześć ciasta, nakładamy farsz i zlepiamy szczelnie brzegi. Smażymy w bardzo głębokim tłuszczu - jak pączki. Smakują przepysznie, naprawdę polecam :)
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Ania | 19-05-10| Czytano: 37227 razy |komentarz [0]
Pierogi drożdżowe z pieczarkami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz