Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Piersi z kurczaka nadziewane

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

4 piersi kurczaka
suszone pomidory w oliwce
oliwki zielone
łyżka kaparów
bazylia, sól, pieprz
przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

pesto:
10 dag orzeszków piniowych
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
pieprz
100 ml oliwy
listki oregano, mięty, 2 garście świeżej bazylii

dodatkowo: makaron farfalle

Piersi z kurczaka nadziewane - sposób wykonania:

Piersi myjemy i następnie robimy w nich otwór, do tak przygotowanej dziury wkładamy wymieszane ze sobą kapary, oliwki i suszone pomidory oraz bazylię. Piersi z zewnątrz posypujemy solą i pieprzem oraz przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie wkładamy do garnka, wlewamy oliwę z pomidorów suszonych i dusimy do miękkości.

Orzechy pinii prażymy na suchej patelni, wrzucamy do miksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy aż powstanie gładki sos.

Pesto smarujemy grubą warstwą na talerzu, na nie kładziemy pierś z kurczaka i makaron. Dekorujemy świeżą bazylią i podajemy.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 09-09-12| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz