Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Piersi z kurczaka nadziewane
Czas 45 minut
Porcji 4
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
4 piersi kurczaka
suszone pomidory w oliwce
oliwki zielone
łyżka kaparów
bazylia, sól, pieprz
przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
pesto:
10 dag orzeszków piniowych
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
pieprz
100 ml oliwy
listki oregano, mięty, 2 garście świeżej bazylii
dodatkowo: makaron farfalle
Piersi z kurczaka nadziewane - sposób wykonania:
Piersi myjemy i następnie robimy w nich otwór, do tak przygotowanej dziury wkładamy wymieszane ze sobą kapary, oliwki i suszone pomidory oraz bazylię. Piersi z zewnątrz posypujemy solą i pieprzem oraz przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie wkładamy do garnka, wlewamy oliwę z pomidorów suszonych i dusimy do miękkości.
Orzechy pinii prażymy na suchej patelni, wrzucamy do miksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy aż powstanie gładki sos.
Pesto smarujemy grubą warstwą na talerzu, na nie kładziemy pierś z kurczaka i makaron. Dekorujemy świeżą bazylią i podajemy.
0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować
Poleć przepis znajomemu mewa80 | 09-09-12| Czytano: 6957 razy |

[0]
0 komentarzy