Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania mączne >> Pizza

Pizza pieczona na kamieniu

Składniki:

- 1 kg mąki pszennej „500”
- 1,5 łyżki stołowej cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 ml oleju
- 0,5 l. letniej wody
- 20 g drożdży
- 200 g 30% koncentratu pomidorowego
- 200 ml przegotowanej wody
(porcja na 7 pizz o średnicy około 25 cm)

Pizza pieczona na kamieniu - sposób wykonania:

Rozdrobnić drożdże z cukrem i zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać. Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut. Do wyrobionego ciasta dolać olej ciągle mieszając aż będzie „odchodziło” od ręki. Przygotowane ciasto uformować w kulki około 200 gramowe, spryskać wodą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Niewykorzystane „kulki”z ciasta można zamrozić. Wystarczy rozmrozić je przed przygotowaniem pizzy i w krótkim czasie rozkoszować się jej smakiem!
SOS : Wymieszać w misce 200 g
30% koncentratu pomidorowego z 200 ml przegotowanej wody. Dodać sól, pieprz, bazylię suszoną do smaku.

Wersja ulepszona : dodać jeszcze małą puszkę zmiksowanych pomidorów pelati.

Włóż kamień do swojego piekarnika na średni poziom i nagrzewaj go przez około 30 minut w maksymalnej temperaturze tj. około 250stopni C.

Uformuj ciasto na łopatce, którą uprzednio koniecznie posyp mąką, aby ułatwić nałożenie ciasta na kamień.
Nałóż na ciasto dowolne dodatki (w pierwszym rzędzie sos, później ser mozzarella i np. pieczarki, szynkę, peperoni, oliwki itd.).

Używając ruchów posuwisto-zwrotnych nałóż przygotowaną pizzę na rozgrzany uprzednio kamień. Piecz pizzę aż brzegi ciasta będą rumiane a sam placek bez trudu odchodzi od kamienia. Za pomocą łopatki wyjmij pizzę z piekarnika.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 21-10-08| Czytano: 52909 razy |komentarz [7]
Pizza pieczona na kamieniu komentarz



7 komentarzy

Autor
Pizza
2008-10-22 7:40

Wygląda apetycznie. Co prawda mam już swój sprawdzony

przepis, ale skorzystam z kilku twoich wskazówek.

Autor
Tytul
2008-10-27 12:49

no kamien juz mam tylko za nic do piekarnika sie nie

miesci

Autor
:-)
2008-10-29 0:01

Kamień za duży? Czy piekarnik za mały?

Autor
kiepska
2009-08-24 15:47

ser zawsze daje się na sos a potem dodatki

Autor
dobry sos do pizzy
2010-10-25 15:29

czosnkowy sos do pizzy:jogurt grecki, koperek(można zawsze,przez cały rok, trzymać w zamrażarniku -w pojemniczkach i gdy jest potrzebny mamy świerzy pod reką.Trzeci składnik to sól i ewentualnie pieprz, no i czosnek w/g uznania.Smacznego

Autor
pizza z pieca
2011-02-02 21:33

Najlepsza jest jednak pizza z pieca opalanego drewnem bukowym, tylko w niewielu restauracjach taki mają. osobisćie moim faworytem jest pizza z mela verde na chmielnej, zdecydowanie czuć tam rękę włocha i smak Italii ;)

Autor
fajne ale
2012-02-18 16:40

tez używam kamienia, ale nigdy nie dałbym do pizzy koncentratu to zabija cały smak proponuje uzywać przecieru polskiego nie spotkałem ,ale sa slowackie i wloskie w sklepach

Linia tła strony

Dodaj komentarz