Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |

ikonka Komentarz świetne pączki domowe
Pączki naprawdę rewelacyjne i nawet biały pasek mi w nich wyszedł. Nadziewałam dopiero po upieczeniu, wcześniej miałam p...
| 2015-02-11 10:47 |




Strona główna > > Porady kulinarne

Przepis na kapustę kiszoną

Przepis na kapustę kiszoną Kapusta kiszona - przepis jest banalnie prosty gorzej z postępowaniem, w tym się można pogubić, zwłaszcza gdy robią się ją po raz pierwszy, dlatego opisze robienie kapusty kiszonej krok po kroku - tak jak to robiły/robią nasze babcie u?miech
Proporcje
25 kg kapusty
3 kg marchewki starowanej na tarce o grubych oczkach
1, 5 szklanki soli
4 łyżki cukru

U mnie w domu kapustę robi się prawie w przemysłowych ilościach u?miech. Oczywiście proporcje można sobie odpowiednio zmniejszyć i dopasować do własnych potrzeb.

Jest to dość pracochłonne ale pyszna surówka jest warta tego poświęcenia zwłaszcza, że ciężko kupić smaczną kapustę w sklepie.

Jaka powinna być kapusta?
Kapusta przeznaczona do kiszenia powinna być biała, ważne, żeby nie była mocno nawożona, znajdźmy więc dobrego dostawcę lub wybierajmy główki niedoskonałe a więc niezbyt wielkie, nie mocno zbite.

Wykonanie
Kapustę szatkujemy drobno - albo przy pomocy szatkownicy albo jeśli mamy mniejsze ilości można nożem, kłąb , wierzchnie liście i grube nerwy odrzucamy.
Poszatkowaną kapustę posypujemy solą, jednak nie za dużo bo wyjdzie nam za słona. Na dużą miskę bierzemy niewielka garsteczkę soli. Na mniejszą - wystarczy łyżeczka (pamiętajmy, ze na 8 kg kapusty wystarczy pół szklanki soli).
Następnie kapustę ubijamy do momentu aż puści sok! Jeśli mamy problem z wydobyciem soku dodajmy pół łyżeczki cukru (nie więcej tylko tak aby wydobyć sok). Warstwę posypujemy marchewką tartą w ilości aby przykryć kapustę i szatkujemy kolejną część kapusty. Powtarzamy czynność z soleniem i wydobywaniem soku w ten sposób układamy kolejne warstwy aż do wyczerpania kapusty.
Kapustę najlepiej kisić w glinianym garnku, jeśli nie posiadamy może być zwykły.
Garnek z kapustą zostawiamy w ciepłym miejscu, w temperaturze pokojowej(przykrywamy papierem lub folią jednak nie szczelnie, bardziej chroniąc by nic nie wpadło). Minimum 2 razy dziennie drugą stroną wałka robimy w kapuście dziury aby swobodnie uwalniać z niej gazy. W pierwszych dniach kiszenia kapusta nie nadaje się do próbowania, trwają w niej bowiem różne procesy przy udziale różnych bakterii, niekoniecznie tych dobrych, chociaż ostatecznie to one zwyciężą u?miech
Po tygodniu (lub 1,5 tygodnia) kapustę możemy przełożyć do słoików i przenieść w chłodne i ciemne miejsce.
Do kapusty możemy dodać też kminek albo żurawinę (razem z marchewką).
mewa80 | Czytano 45117 razy | 16-10-10 |