Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ryba po grecku ryba po grecku
dziekuje za przepis pyszny juz robilam
...
| 2014-12-20 6:47 |

Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |




Strona główna > > Porady kulinarne

Przepis na kapustę kiszoną

Kapusta kiszona - przepis jest banalnie prosty gorzej z postępowaniem, w tym się można pogubić, zwłaszcza gdy robią się ją po raz pierwszy, dlatego opisze robienie kapusty kiszonej krok po kroku - tak jak to robiły/robią nasze babcie u?miech
Proporcje
25 kg kapusty
3 kg marchewki starowanej na tarce o grubych oczkach
1, 5 szklanki soli
4 łyżki cukru

U mnie w domu kapustę robi się prawie w przemysłowych ilościach u?miech. Oczywiście proporcje można sobie odpowiednio zmniejszyć i dopasować do własnych potrzeb.

Jest to dość pracochłonne ale pyszna surówka jest warta tego poświęcenia zwłaszcza, że ciężko kupić smaczną kapustę w sklepie.

Jaka powinna być kapusta?
Kapusta przeznaczona do kiszenia powinna być biała, ważne, żeby nie była mocno nawożona, znajdźmy więc dobrego dostawcę lub wybierajmy główki niedoskonałe a więc niezbyt wielkie, nie mocno zbite.

Wykonanie
Kapustę szatkujemy drobno - albo przy pomocy szatkownicy albo jeśli mamy mniejsze ilości można nożem, kłąb , wierzchnie liście i grube nerwy odrzucamy.
Poszatkowaną kapustę posypujemy solą, jednak nie za dużo bo wyjdzie nam za słona. Na dużą miskę bierzemy niewielka garsteczkę soli. Na mniejszą - wystarczy łyżeczka (pamiętajmy, ze na 8 kg kapusty wystarczy pół szklanki soli).
Następnie kapustę ubijamy do momentu aż puści sok! Jeśli mamy problem z wydobyciem soku dodajmy pół łyżeczki cukru (nie więcej tylko tak aby wydobyć sok). Warstwę posypujemy marchewką tartą w ilości aby przykryć kapustę i szatkujemy kolejną część kapusty. Powtarzamy czynność z soleniem i wydobywaniem soku w ten sposób układamy kolejne warstwy aż do wyczerpania kapusty.
Kapustę najlepiej kisić w glinianym garnku, jeśli nie posiadamy może być zwykły.
Garnek z kapustą zostawiamy w ciepłym miejscu, w temperaturze pokojowej(przykrywamy papierem lub folią jednak nie szczelnie, bardziej chroniąc by nic nie wpadło). Minimum 2 razy dziennie drugą stroną wałka robimy w kapuście dziury aby swobodnie uwalniać z niej gazy. W pierwszych dniach kiszenia kapusta nie nadaje się do próbowania, trwają w niej bowiem różne procesy przy udziale różnych bakterii, niekoniecznie tych dobrych, chociaż ostatecznie to one zwyciężą u?miech
Po tygodniu (lub 1,5 tygodnia) kapustę możemy przełożyć do słoików i przenieść w chłodne i ciemne miejsce.
Do kapusty możemy dodać też kminek albo żurawinę (razem z marchewką).
| Czytano 44801 razy | 16-10-10 |