RRRR
Strona główna >> Dania g?ówne >> Zupy

Przepis na rosó?

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 porcja roso?owa lub ?wiartka kurczaka
kawa?ek porcji z indyka (np. pó? skrzyd?a)
w?oszczyzna : marchewka, pietruszka, seler korze?, seler li?cie, li?cie pora
natka pietruszki
1 cebula
sól, pieprz
ziele angielskie
li?? laurowy

Przepis na rosó? - sposób wykonania:

Ostatnio bardzo polubi?am rosó? mieszany a wi?c ugotowany na po??czonym mi?sie drobiowym - kurczak z indykiem.
Mi?so dok?adnie myjemy (ko?ci drobiowe), zalewamy wod?, gotujemy (mo?emy te? wrzuci? do wrz?cej wody), gdy woda zawrze i pojawi si? tzw. szum, zlewamy ca?o??, jeszcze raz przykrywamy mi?so wod? i gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego (ok. 5 sztuk), li?cia laurowego, dodajemy równie? cebul? (ca??), li?cie pora i selera.

Gotujemy a? mi?so b?dzie mi?kkie, na 10-15 minut przed ko?cem gotowania dodajemy warzywa a wy?awiamy cebul? i pora, doprawiamy do smaku. Gdy ca?o?? b?dzie gotowa posypujemy ?wie?? pietruszk?.
Nale?y pami?ta? o tym, ?e rosó? powinien si? po zawrzeniu gotowa? na bardzo ma?ym ogniu - wtedy b?dzie klarowny a nie m?tny.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 03-05-10| komentarz [32]

32 komentarzy


rosó??
2010-08-12 12:03

rosó? z zielem angielskim i laurem? to nie rosó?? zadna restauracja ani ?adna babcia nigdy by tak nie zrobi?a? naucz sie gotowa?!


rosó?
2010-08-12 12:47

widocznie osoba dodaj?ca przepis nie jest babci?! a je?li Ty jeste? to podaj swój, niekoniecznie z restauracji bo to akurat nie jest gwarancja wysokiej jako?ci.


Tytul
2010-08-12 12:55

dzi?ki dodatkowi ziela i li?cia laurowego rosó? bardzo przyjemnie pachnie. Nigdzie chyba nie napisano, ?e to niedozwolone:), kazdy ma swoj? szko??. Oburzenie jest zatem bezzasadne.


Tytul
2010-08-12 14:16

Ja podobnie gotuj? rosó?. Ale ?eby poprawi? jego smak dodaje, tak jak moja mama, z?bek czosnku. Rosó? jest o z?bek smaczniejszy.


Tytul
2010-08-12 14:25

Ja tez dodaje ziele angielskie i lisc laurowy do roso?u,tyle ze cebuli nie daje.Tak mnie mama uczy?a.Pychota,w?asnie dzisiaj gotuje


Tytul
2010-08-12 14:42

To zaryzykuj z t? cebul? :) jest bardziej klarowny a i smak ma dzi?ki cebuli to "co?" :)


dobry rosó?
2010-08-12 14:44

Mo?na przypiec ma?? cebulk? i pod koniec gotowania wrzuci? do roso?u.


rosó? z kury
2010-08-12 15:42

Tak samo moja mama robi rosó?. Przypieka-przypala ca?? obran? cebul? i dodaje do roso?u :-)


rosol
2010-12-12 21:44

To fakt, ze rosol nabiera smaku jezeli zrumieni sie cebule na ogniu ale w calosci.


Przepis na rosó?
2011-02-18 18:10

witam ,a ja rosó? gotuj? (tak jak moja mama i babcia) mi?so mieszane drób i wo?owina .Najlepiej taka kurka albo kaczuszka wiejska.Do roso?u dodaj? : marchew,pietruszk?,selera kawa?ek,pora,do?? sporo natki pietruszki,przypalonej kawa?ek cebulki no i koniecznie ma?y kapelusik ususzonego prawdziwka i koniecznie kawa?ek w?oskiej kapustki.I takie d?ugie gotowanie na wolnym ogniu robi z roso?ku bajeczk?.Ale rzecz jasna ka?dy ma swój w?asny sposób i gotuje jak lubi :) pozdrawiam wszystkich mi?o?ników roso?ków w ró?nym wydaniu .


dodatki roso?owe
2011-04-01 7:57

Gdy dodajemy do roso?u a? tyle warzyw, to zb?de jest dodawanie to wywaru vegety. Cebula dobrze przypalona na p?ycie, doskonale podnosi smak roso?u i daje z?ocisty kolor zupie.


Tytul
2011-04-02 1:04

ja daje i cebule i czosnek . i miesko z indyka pyszny rosolek ....


Tytul
2012-01-06 16:07

ja opiekam cebulke na ogniu a? zrobi sie w kilku miejscach czarna (lekko przypalona) wtedy dopiero jest pyszny smak i wspania?y aromat


Tytul
2012-01-07 17:36

cebule daje sie do wolowego rosolu,rosol zkury daje sie pore seler pietruszke marchew ,i troche wegety , jest pyszny pozdrawiam


rosó?
2012-01-07 20:25

gwoli ?cis?o?ci : cebul? dodaj? si? do ka?dego roso?u, tak?e z kury. I nie chodzi tu o to kto ma racj?, po prostu dodatek cebuli sprawia, ?e jest on du?o leszy (cho? cebula w smaku jest w ogóle po ugotowaniu nie wyczuwalna).


Kazek
2012-04-14 21:02

Najlepszy rosó? to rosó? z kogutka domowej hodowli /nie na paszach/ do tego kawa?ek wo?owiny z ko?ci? / w ?adnym wypadku ciel?cina/ . Dodatki to - marchew, pietruszka korzeniowa+natka,seler,cebula,pora /proporcje zale?ne od gustu/. W ?adnym wypdku nie dodawa? wegwty czy jakich? kostek roso?owych /to? to sama chemia i dodatki olejów ro?linnych/. Sklepowe "cyborgi" nie kwalifikuj? si? na dobry rosó?. Zdarza si? ?e "cyborgi" ?wiec? noc? jakby karmione by?y bia?ym fosforem.


babcia
2012-05-02 11:46

a ja gotuj? roso?ek z 3 gat.mi?sa(kurczak,indyk,wo?owina)i te wszystkie warzywa (bez kostek) i wychodzi pychota.A na drugi lub trzeci dzie? pomidorowa-marzenie! smacznego roso?u ?ycz?


ROSÓ?
2013-03-08 16:46

Czas: 120 minut
Dwie ?wiartki z kurczaka, 3-4 marchewki, 1 seler, dwie pietruszki, 1 ?rednia cebula, natka pietruszki, sól, pieprz (?wie?o mielony i ca?y), troszk? przyprawy curry, rozmaryn, kminek, tymianek, z?bek czosnku, ziele angielskie, li?? laurowy, majeranek.

Udka wrzuci? do garnka z wod?, doda? z?bek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, li?? laurowy i gotowa? na ma?ym ogniu pod przykryciem i w mi?dzy czasie szumowa?. Po godzinie i po wyklarowaniu, do wywaru wrzucamy marchew, seler, pietruszk?, podpieczon? nad ogniem cebul? i posiekan? natk? pietruszki. Doda? do smaku sól, pieprz, curry i reszt?
przypraw. Gotowa? jeszcze godzin? pod przykryciem na ma?ym palniku i na najmniejszym ogniu. Po ugotowaniu zjadam udka, wszystkie jarzyny z roso?kiem, na nast?pne dwa dni mam rosó? a na czwarty dzie? robi? pomidorow?. Za niewiele ponad 10 z?. Jedzenia na 4 dni dla dwóch osób za ka?dym razem po pe?nym talerzu pysznego roso?u.


Tytul
2013-03-08 22:20

Nigdy nie dodaj? do roso?u li?cia laurowego i ziela angielskiego bo to zabija smak roso?u przpomina to zup? rybn?. Dobry rosoek to du?o w?oszczyzny i mieszane mi?so wolowe i kurczak i przypalona cebulka.


Tytul
2013-03-13 10:33

Ziele i li?cie nigdy do rosolu przypomina to smak wywaru na galaret?


rosó?
2013-03-13 18:10

a ja nie wyobra?am sobie roso?u bez ziela angielskiego i li?cia laurowego! Ten pi?kny zapach jaki roznosi si? po wrzuceniu do zupy tych przypraw ... mniem, mniam :)


rosó?
2013-03-15 10:39

uwielbiam rosó? uwa?am ?e ka?ky ma racj?,prawo do swojego smaku .


rosó?
2013-03-16 15:52

zgadzam si? z teori?,?e ziele angielskie i li?? laurowy w rosole kojarz? si? z wywarem na galaret?. Ja wr?cz nie mog? znie?? tego zapachu w skojarzeniu z makaronem do roso?u. Ale cz?sto korzystam z porad innych amatorów dobrego roso?u.Ostatnio dodaj? du?o wi?cej cebuli dobrze przypalonej - przekrojonej na po?owki ale bez zdejmowania ?upin.?upiny dodaj? pieknej barwy ka?demu roso?owi - zw?aszcza takiemu z indyka i kury.


nieeeeeeeeeee
2013-03-17 21:07

na lito?? bosk? dodawanie ziela angielskiego i listka laurowego czyni? z boskiego roso?u zwyczajn? zup? na rosole, ot profanacja i tyle


m?oda
2013-04-06 10:40

dziewczyny ja dodaje przypalon? cebul?nie dla smakutylko pi?knego z?otego koloru... przecie?rosó? ma mie?z?ot?barw?a nie prze?roczyst?. Te? dodaje li?? i ziele (jeden li?? i trzy kulki ziela) ale tak mnie babcia uczy?? :)


Tytul
2013-12-10 16:20

Vegeta (sama chemia) ludzie ktorzy do gotowania wszystkiego dodaja kostke rosolowa lub vegete nie potrafia gotowac.


Tytul
2014-03-08 2:24

Do mi?sa z ko?ci?, w?oszczyzny, przypraw (bez kurkumy - niezdrowa..!!), przypieczonej cebuli i wody dodaj? - kawa?ek (1/8) ?redniej wielko?ci czerwonego buraka i z tego rosó? ma pi?kn? naturaln? barw? zó?t? i z lubczykiem dodanym pod koniec gotowania dla zapachu.


Rosó?
2014-03-09 18:31

Pomys? z dodatkiem buraka ciekawy. Warty wypróbowania przy nast?pnym robieniu roso?u!


Tytul
2014-03-10 10:23

Nie rozumiem oburzenia na ziele angielskie i li?? laurowy. Daj? to do ka?dej zupy, oczywi?cie nie zawsze te same ilo?ci. Zawsze te? wrzucam ma?y z?bek czosnek,?eby poza walorami smakowymi mia? te? walory zdrowotne, bo jak to kto? kiedy? powiedzia? - "rosó? z czosnkiem to naturalny i bardzo skuteczny antybiotyk". Jednak szczególnie polecam doda? lubczyk, najlepiej ?wie?y, prosto z ogrodu, ale to niestety tylko okresie letnim.


Tytul
2014-03-16 19:28

bez li?cia laurowego i angielskiego ziela to nie jest rosó?.Dodaj? te? z?bek czosnku i czasem grzybka suszonego.?adnej wegety ani kostki nie daj? .Pycha.Oczywi?cie marchewka pietruszka seler cebulka .


Rosól
2015-01-10 21:20

U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego roso?u.Rosó? gotuj? z mi?s mieszanych,wo?owina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem g?sina i chuda wieprzowina.W?oszczyzna i ca?a cebula z ?uskami,to daje roso?owi pi?kny kolor.Mi?so wrzucam dwoma porcjami.Jedno na zimn? wod?,a drugie na wrz?tek,wtedy mam lepsze mi?so i pyszny rosó?.Szumowin? zbieram ?yzk? cedzakow?,dodaj? 3lub 4 z?bki czosnku i pod koniec powolnego gotowania 3godziny dodaj? lubczyk.Do talerza wk?adam makaron,zalewam roso?em i zasypuj? natk? pietruszki.Mi?sko obieram i na drugi dzie? robi? flaczki na rosole,albo piek? klopsa na drugie danie.


rosó? w/g kasi
2015-02-06 15:50

ja daje cebul? ale obran? i opalon? z wierzchu na czarno. pi?knie pachnie. ziele, pieprz i listek obowi?zkowo. mieszam mi?sa i daj? skrzyd?a kaczki, rosó? wtedy ?ó?ty wychodzi. najwa?niejsze w rosole ?eby go bardzo powoli i d?ugo gotowa?. ma tylko mruga?. i oprócz makaronu rozgniatam sobie ugotowanego ziemniaka - ot! takie przyzwyczajenie z dzieci?stwa.... :)

Dodaj komentarz