Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ryba po grecku ryba po grecku
dziekuje za przepis pyszny juz robilam
...
| 2014-12-20 6:47 |

Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |






Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Przepis na rosół - składniki:

1 porcja rosołowa lub ćwiartka kurczaka
kawałek porcji z indyka (np. pół skrzydła)
włoszczyzna : marchewka, pietruszka, seler korzeń, seler liście, liście pora
natka pietruszki
1 cebula
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy

Przepis na rosół - sposób wykonania:

Ostatnio bardzo polubiłam rosół mieszany a więc ugotowany na połączonym mięsie drobiowym - kurczak z indykiem.
Mięso dokładnie myjemy (kości drobiowe), zalewamy wodą, gotujemy (możemy też wrzucić do wrzącej wody), gdy woda zawrze i pojawi się tzw. szum, zlewamy całość, jeszcze raz przykrywamy mięso wodą i gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego (ok. 5 sztuk), liścia laurowego, dodajemy również cebulę (całą), liście pora i selera.

Gotujemy aż mięso będzie miękkie, na 10-15 minut przed końcem gotowania dodajemy warzywa a wyławiamy cebulę i pora, doprawiamy do smaku. Gdy całość będzie gotowa posypujemy świeżą pietruszką.
Należy pamiętać o tym, że rosół powinien się po zawrzeniu gotować na bardzo małym ogniu - wtedy będzie klarowny a nie mętny.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [30]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-08-12 12:03 rosół?
rosół z zielem angielskim i laurem? to nie rosół? zadna restauracja ani żadna babcia nigdy by tak nie zrobiła? naucz sie gotować!



Przepisów
Od
Dodano 2010-08-12 12:47 rosół
widocznie osoba dodająca przepis nie jest babcią! a jeśli Ty jesteś to podaj swój, niekoniecznie z restauracji bo to akurat nie jest gwarancja wysokiej jakości.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2010-08-12 12:55 Tytul
dzięki dodatkowi ziela i liścia laurowego rosół bardzo przyjemnie pachnie. Nigdzie chyba nie napisano, że to niedozwoloneu?miech, kazdy ma swoją szkołę. Oburzenie jest zatem bezzasadne.



Przepisów
Od
Dodano 2010-08-12 14:16 Tytul
Ja podobnie gotuję rosół. Ale żeby poprawić jego smak dodaje, tak jak moja mama, ząbek czosnku. Rosół jest o ząbek smaczniejszy.



Przepisów
Od
Dodano 2010-08-12 14:25 Tytul
Ja tez dodaje ziele angielskie i lisc laurowy do rosołu,tyle ze cebuli nie daje.Tak mnie mama uczyła.Pychota,własnie dzisiaj gotuje



Przepisów
Od
Dodano 2010-08-12 14:42 Tytul
To zaryzykuj z tą cebulą u?miech jest bardziej klarowny a i smak ma dzięki cebuli to "coś" u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2010-08-12 14:44 dobry rosół
Można przypiec małą cebulkę i pod koniec gotowania wrzucić do rosołu.



Przepisów
Od
Dodano 2010-08-12 15:42 rosół z kury
Tak samo moja mama robi rosół. Przypieka-przypala całą obraną cebulę i dodaje do rosołu u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-12 21:44 rosol
To fakt, ze rosol nabiera smaku jezeli zrumieni sie cebule na ogniu ale w calosci.



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-18 18:10 Przepis na rosół
witam ,a ja rosół gotuję (tak jak moja mama i babcia) mięso mieszane drób i wołowina .Najlepiej taka kurka albo kaczuszka wiejska.Do rosołu dodaję : marchew,pietruszkę,selera kawałek,pora,dość sporo natki pietruszki,przypalonej kawałek cebulki no i koniecznie mały kapelusik ususzonego prawdziwka i koniecznie kawałek włoskiej kapustki.I takie długie gotowanie na wolnym ogniu robi z rosołku bajeczkę.Ale rzecz jasna każdy ma swój własny sposób i gotuje jak lubi u?miech pozdrawiam wszystkich miłośników rosołków w różnym wydaniu .



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-01 7:57 dodatki rosołowe
Gdy dodajemy do rosołu aż tyle warzyw, to zbęde jest dodawanie to wywaru vegety. Cebula dobrze przypalona na płycie, doskonale podnosi smak rosołu i daje złocisty kolor zupie.



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-02 1:04 Tytul
ja daje i cebule i czosnek . i miesko z indyka pyszny rosolek ....



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-06 16:07 Tytul
ja opiekam cebulke na ogniu aż zrobi sie w kilku miejscach czarna (lekko przypalona) wtedy dopiero jest pyszny smak i wspaniały aromat



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-07 17:36 Tytul
cebule daje sie do wolowego rosolu,rosol zkury daje sie pore seler pietruszke marchew ,i troche wegety , jest pyszny pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-07 20:25 rosół
gwoli ścisłości : cebulę dodaję się do każdego rosołu, także z kury. I nie chodzi tu o to kto ma rację, po prostu dodatek cebuli sprawia, że jest on dużo leszy (choć cebula w smaku jest w ogóle po ugotowaniu nie wyczuwalna).



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-14 21:02 Kazek
Najlepszy rosół to rosół z kogutka domowej hodowli /nie na paszach/ do tego kawałek wołowiny z kością / w żadnym wypadku cielęcina/ . Dodatki to - marchew, pietruszka korzeniowa+natka,seler,cebula,pora /proporcje zależne od gustu/. W żadnym wypdku nie dodawać wegwty czy jakichś kostek rosołowych /toż to sama chemia i dodatki olejów roślinnych/. Sklepowe "cyborgi" nie kwalifikują się na dobry rosół. Zdarza się że "cyborgi" świecą nocą jakby karmione były białym fosforem.



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-02 11:46 babcia
a ja gotuję rosołek z 3 gat.mięsa(kurczak,indyk,wołowina)i te wszystkie warzywa (bez kostek) i wychodzi pychota.A na drugi lub trzeci dzień pomidorowa-marzenie! smacznego rosołu życzę



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-08 16:46 ROSÓŁ
Czas: 120 minut
Dwie ćwiartki z kurczaka, 3-4 marchewki, 1 seler, dwie pietruszki, 1 średnia cebula, natka pietruszki, sól, pieprz (świeżo mielony i cały), troszkę przyprawy curry, rozmaryn, kminek, tymianek, ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek.

Udka wrzucić do garnka z wodą, dodać ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem i w między czasie szumować. Po godzinie i po wyklarowaniu, do wywaru wrzucamy marchew, seler, pietruszkę, podpieczoną nad ogniem cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Dodać do smaku sól, pieprz, curry i resztę
przypraw. Gotować jeszcze godzinę pod przykryciem na małym palniku i na najmniejszym ogniu. Po ugotowaniu zjadam udka, wszystkie jarzyny z rosołkiem, na następne dwa dni mam rosół a na czwarty dzień robię pomidorową. Za niewiele ponad 10 zł. Jedzenia na 4 dni dla dwóch osób za każdym razem po pełnym talerzu pysznego rosołu.



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-08 22:20 Tytul
Nigdy nie dodaję do rosołu liścia laurowego i ziela angielskiego bo to zabija smak rosołu przpomina to zupę rybną. Dobry rosoek to dużo włoszczyzny i mieszane mięso wolowe i kurczak i przypalona cebulka.



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-13 10:33 Tytul
Ziele i liście nigdy do rosolu przypomina to smak wywaru na galaretę



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-13 18:10 rosół
a ja nie wyobrażam sobie rosołu bez ziela angielskiego i liścia laurowego! Ten piękny zapach jaki roznosi się po wrzuceniu do zupy tych przypraw ... mniem, mniam u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-15 10:39 rosół
uwielbiam rosół uważam że każky ma rację,prawo do swojego smaku .



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-16 15:52 rosół
zgadzam się z teorią,że ziele angielskie i liść laurowy w rosole kojarzą się z wywarem na galaretę. Ja wręcz nie mogę znieść tego zapachu w skojarzeniu z makaronem do rosołu. Ale często korzystam z porad innych amatorów dobrego rosołu.Ostatnio dodaję dużo więcej cebuli dobrze przypalonej - przekrojonej na połowki ale bez zdejmowania łupin.Łupiny dodają pieknej barwy każdemu rosołowi - zwłaszcza takiemu z indyka i kury.



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-17 21:07 nieeeeeeeeeee
na litość boską dodawanie ziela angielskiego i listka laurowego czynią z boskiego rosołu zwyczajną zupę na rosole, ot profanacja i tyle



Przepisów
Od
Dodano 2013-04-06 10:40 młoda
dziewczyny ja dodaje przypaloną cebulęnie dla smakutylko pięknego złotego koloru... przecieżrosół ma miećzłotąbarwęa nie przeźroczystą. Też dodaje liść i ziele (jeden liść i trzy kulki ziela) ale tak mnie babcia uczyłą u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-10 16:20 Tytul
Vegeta (sama chemia) ludzie ktorzy do gotowania wszystkiego dodaja kostke rosolowa lub vegete nie potrafia gotowac.



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-08 2:24 Tytul
Do mięsa z kością, włoszczyzny, przypraw (bez kurkumy - niezdrowa..!!), przypieczonej cebuli i wody dodaję - kawałek (1/8) średniej wielkości czerwonego buraka i z tego rosół ma piękną naturalną barwę zółtą i z lubczykiem dodanym pod koniec gotowania dla zapachu.



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-09 18:31 Rosół
Pomysł z dodatkiem buraka ciekawy. Warty wypróbowania przy następnym robieniu rosołu!



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-10 10:23 Tytul
Nie rozumiem oburzenia na ziele angielskie i liść laurowy. Daję to do każdej zupy, oczywiście nie zawsze te same ilości. Zawsze też wrzucam mały ząbek czosnek,żeby poza walorami smakowymi miał też walory zdrowotne, bo jak to ktoś kiedyś powiedział - "rosół z czosnkiem to naturalny i bardzo skuteczny antybiotyk". Jednak szczególnie polecam dodać lubczyk, najlepiej świeży, prosto z ogrodu, ale to niestety tylko okresie letnim.



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-16 19:28 Tytul
bez liścia laurowego i angielskiego ziela to nie jest rosół.Dodaję też ząbek czosnku i czasem grzybka suszonego.Żadnej wegety ani kostki nie daję .Pycha.Oczywiście marchewka pietruszka seler cebulka .


kulinarne przepisy Dodaj komentarz