Strona główna >> Dania główne >> Zupy

Przepis na rosół

Czas 60 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 porcja rosołowa lub ćwiartka kurczaka
kawałek porcji z indyka (np. pół skrzydła)
włoszczyzna : marchewka, pietruszka, seler korzeń, seler liście, liście pora
natka pietruszki
1 cebula
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy

Przepis na rosół - sposób wykonania:

Ostatnio bardzo polubiłam rosół mieszany a więc ugotowany na połączonym mięsie drobiowym - kurczak z indykiem.
Mięso dokładnie myjemy (kości drobiowe), zalewamy wodą, gotujemy (możemy też wrzucić do wrzącej wody), gdy woda zawrze i pojawi się tzw. szum, zlewamy całość, jeszcze raz przykrywamy mięso wodą i gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego (ok. 5 sztuk), liścia laurowego, dodajemy również cebulę (całą), liście pora i selera.

Gotujemy aż mięso będzie miękkie, na 10-15 minut przed końcem gotowania dodajemy warzywa a wyławiamy cebulę i pora, doprawiamy do smaku. Gdy całość będzie gotowa posypujemy świeżą pietruszką.
Należy pamiętać o tym, że rosół powinien się po zawrzeniu gotować na bardzo małym ogniu - wtedy będzie klarowny a nie mętny.


Prześlij przepis

mewa80 | 03-05-10 | Czytano: 109925 razy | komentarzy [34]
Przepis na rosół komentarz



Opinie i komentarze na temat Przepis na rosół kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

34 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Przepis na rosół prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
rosół?
2010-08-12 12:03

rosół z zielem angielskim i laurem? to nie rosół? zadna restauracja ani żadna babcia nigdy by tak nie zrobiła? naucz sie gotować!

Autor
rosół
2010-08-12 12:47

widocznie osoba dodająca przepis nie jest babcią! a jeśli Ty jesteś to podaj swój, niekoniecznie z restauracji bo to akurat nie jest gwarancja wysokiej jakości.

Autor
Tytul
2010-08-12 12:55

dzięki dodatkowi ziela i liścia laurowego rosół bardzo przyjemnie pachnie. Nigdzie chyba nie napisano, że to niedozwolone:), kazdy ma swoją szkołę. Oburzenie jest zatem bezzasadne.

Autor
Tytul
2010-08-12 14:16

Ja podobnie gotuję rosół. Ale żeby poprawić jego smak dodaje, tak jak moja mama, ząbek czosnku. Rosół jest o ząbek smaczniejszy.

Autor
Tytul
2010-08-12 14:25

Ja tez dodaje ziele angielskie i lisc laurowy do rosołu,tyle ze cebuli nie daje.Tak mnie mama uczyła.Pychota,własnie dzisiaj gotuje

Autor
Tytul
2010-08-12 14:42

To zaryzykuj z tą cebulą :) jest bardziej klarowny a i smak ma dzięki cebuli to "coś" :)

Autor
dobry rosół
2010-08-12 14:44

Można przypiec małą cebulkę i pod koniec gotowania wrzucić do rosołu.

Autor
rosół z kury
2010-08-12 15:42

Tak samo moja mama robi rosół. Przypieka-przypala całą obraną cebulę i dodaje do rosołu :-)

Autor
rosol
2010-12-12 21:44

To fakt, ze rosol nabiera smaku jezeli zrumieni sie cebule na ogniu ale w calosci.

Autor
Przepis na rosół
2011-02-18 18:10

witam ,a ja rosół gotuję (tak jak moja mama i babcia) mięso mieszane drób i wołowina .Najlepiej taka kurka albo kaczuszka wiejska.Do rosołu dodaję : marchew,pietruszkę,selera kawałek,pora,dość sporo natki pietruszki,przypalonej kawałek cebulki no i koniecznie mały kapelusik ususzonego prawdziwka i koniecznie kawałek włoskiej kapustki.I takie długie gotowanie na wolnym ogniu robi z rosołku bajeczkę.Ale rzecz jasna każdy ma swój własny sposób i gotuje jak lubi :) pozdrawiam wszystkich miłośników rosołków w różnym wydaniu .

Autor
dodatki rosołowe
2011-04-01 7:57

Gdy dodajemy do rosołu aż tyle warzyw, to zbęde jest dodawanie to wywaru vegety. Cebula dobrze przypalona na płycie, doskonale podnosi smak rosołu i daje złocisty kolor zupie.

Autor
Tytul
2011-04-02 1:04

ja daje i cebule i czosnek . i miesko z indyka pyszny rosolek ....

Autor
Tytul
2012-01-06 16:07

ja opiekam cebulke na ogniu aż zrobi sie w kilku miejscach czarna (lekko przypalona) wtedy dopiero jest pyszny smak i wspaniały aromat

Autor
Tytul
2012-01-07 17:36

cebule daje sie do wolowego rosolu,rosol zkury daje sie pore seler pietruszke marchew ,i troche wegety , jest pyszny pozdrawiam

Autor
rosół
2012-01-07 20:25

gwoli ścisłości : cebulę dodaję się do każdego rosołu, także z kury. I nie chodzi tu o to kto ma rację, po prostu dodatek cebuli sprawia, że jest on dużo leszy (choć cebula w smaku jest w ogóle po ugotowaniu nie wyczuwalna).

Autor
Kazek
2012-04-14 21:02

Najlepszy rosół to rosół z kogutka domowej hodowli /nie na paszach/ do tego kawałek wołowiny z kością / w żadnym wypadku cielęcina/ . Dodatki to - marchew, pietruszka korzeniowa+natka,seler,cebula,pora /proporcje zależne od gustu/. W żadnym wypdku nie dodawać wegwty czy jakichś kostek rosołowych /toż to sama chemia i dodatki olejów roślinnych/. Sklepowe "cyborgi" nie kwalifikują się na dobry rosół. Zdarza się że "cyborgi" świecą nocą jakby karmione były białym fosforem.

Autor
babcia
2012-05-02 11:46

a ja gotuję rosołek z 3 gat.mięsa(kurczak,indyk,wołowina)i te wszystkie warzywa (bez kostek) i wychodzi pychota.A na drugi lub trzeci dzień pomidorowa-marzenie! smacznego rosołu życzę

Autor
ROSÓŁ
2013-03-08 16:46

Czas: 120 minut
Dwie ćwiartki z kurczaka, 3-4 marchewki, 1 seler, dwie pietruszki, 1 średnia cebula, natka pietruszki, sól, pieprz (świeżo mielony i cały), troszkę przyprawy curry, rozmaryn, kminek, tymianek, ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek.

Udka wrzucić do garnka z wodą, dodać ząbek czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i gotować na małym ogniu pod przykryciem i w między czasie szumować. Po godzinie i po wyklarowaniu, do wywaru wrzucamy marchew, seler, pietruszkę, podpieczoną nad ogniem cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Dodać do smaku sól, pieprz, curry i resztę
przypraw. Gotować jeszcze godzinę pod przykryciem na małym palniku i na najmniejszym ogniu. Po ugotowaniu zjadam udka, wszystkie jarzyny z rosołkiem, na następne dwa dni mam rosół a na czwarty dzień robię pomidorową. Za niewiele ponad 10 zł. Jedzenia na 4 dni dla dwóch osób za każdym razem po pełnym talerzu pysznego rosołu.

Autor
Tytul
2013-03-08 22:20

Nigdy nie dodaję do rosołu liścia laurowego i ziela angielskiego bo to zabija smak rosołu przpomina to zupę rybną. Dobry rosoek to dużo włoszczyzny i mieszane mięso wolowe i kurczak i przypalona cebulka.

Autor
Tytul
2013-03-13 10:33

Ziele i liście nigdy do rosolu przypomina to smak wywaru na galaretę

Autor
rosół
2013-03-13 18:10

a ja nie wyobrażam sobie rosołu bez ziela angielskiego i liścia laurowego! Ten piękny zapach jaki roznosi się po wrzuceniu do zupy tych przypraw ... mniem, mniam :)

Autor
rosół
2013-03-15 10:39

uwielbiam rosół uważam że każky ma rację,prawo do swojego smaku .

Autor
rosół
2013-03-16 15:52

zgadzam się z teorią,że ziele angielskie i liść laurowy w rosole kojarzą się z wywarem na galaretę. Ja wręcz nie mogę znieść tego zapachu w skojarzeniu z makaronem do rosołu. Ale często korzystam z porad innych amatorów dobrego rosołu.Ostatnio dodaję dużo więcej cebuli dobrze przypalonej - przekrojonej na połowki ale bez zdejmowania łupin.Łupiny dodają pieknej barwy każdemu rosołowi - zwłaszcza takiemu z indyka i kury.

Autor
nieeeeeeeeeee
2013-03-17 21:07

na litość boską dodawanie ziela angielskiego i listka laurowego czynią z boskiego rosołu zwyczajną zupę na rosole, ot profanacja i tyle

Autor
młoda
2013-04-06 10:40

dziewczyny ja dodaje przypaloną cebulęnie dla smakutylko pięknego złotego koloru... przecieżrosół ma miećzłotąbarwęa nie przeźroczystą. Też dodaje liść i ziele (jeden liść i trzy kulki ziela) ale tak mnie babcia uczyłą :)

Autor
Tytul
2013-12-10 16:20

Vegeta (sama chemia) ludzie ktorzy do gotowania wszystkiego dodaja kostke rosolowa lub vegete nie potrafia gotowac.

Autor
Tytul
2014-03-08 2:24

Do mięsa z kością, włoszczyzny, przypraw (bez kurkumy - niezdrowa..!!), przypieczonej cebuli i wody dodaję - kawałek (1/8) średniej wielkości czerwonego buraka i z tego rosół ma piękną naturalną barwę zółtą i z lubczykiem dodanym pod koniec gotowania dla zapachu.

Autor
Rosół
2014-03-09 18:31

Pomysł z dodatkiem buraka ciekawy. Warty wypróbowania przy następnym robieniu rosołu!

Autor
Tytul
2014-03-10 10:23

Nie rozumiem oburzenia na ziele angielskie i liść laurowy. Daję to do każdej zupy, oczywiście nie zawsze te same ilości. Zawsze też wrzucam mały ząbek czosnek,żeby poza walorami smakowymi miał też walory zdrowotne, bo jak to ktoś kiedyś powiedział - "rosół z czosnkiem to naturalny i bardzo skuteczny antybiotyk". Jednak szczególnie polecam dodać lubczyk, najlepiej świeży, prosto z ogrodu, ale to niestety tylko okresie letnim.

Autor
Tytul
2014-03-16 19:28

bez liścia laurowego i angielskiego ziela to nie jest rosół.Dodaję też ząbek czosnku i czasem grzybka suszonego.Żadnej wegety ani kostki nie daję .Pycha.Oczywiście marchewka pietruszka seler cebulka .

Autor
Rosól
2015-01-10 21:20

U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina i chuda wieprzowina.Włoszczyzna i cała cebula z łuskami,to daje rosołowi piękny kolor.Mięso wrzucam dwoma porcjami.Jedno na zimną wodę,a drugie na wrzątek,wtedy mam lepsze mięso i pyszny rosół.Szumowinę zbieram łyzką cedzakową,dodaję 3lub 4 ząbki czosnku i pod koniec powolnego gotowania 3godziny dodaję lubczyk.Do talerza wkładam makaron,zalewam rosołem i zasypuję natką pietruszki.Mięsko obieram i na drugi dzień robię flaczki na rosole,albo piekę klopsa na drugie danie.

Autor
rosół w/g kasi
2015-02-06 15:50

ja daje cebulę ale obraną i opaloną z wierzchu na czarno. pięknie pachnie. ziele, pieprz i listek obowiązkowo. mieszam mięsa i daję skrzydła kaczki, rosół wtedy żółty wychodzi. najważniejsze w rosole żeby go bardzo powoli i długo gotować. ma tylko mrugać. i oprócz makaronu rozgniatam sobie ugotowanego ziemniaka - ot! takie przyzwyczajenie z dzieciństwa.... :)

Autor
rosol
2015-07-15 20:51

Do rosolu mozna dodac jeszcze swiezego lubczyku i 1 lub 2 zieleniatki

Autor
Danuta
2016-09-19 11:48

Może niech każdy gotuje jak umie , każdemu smakuje inaczej. Ja osobiście mięsko + dużo warzywa -marchewka, pietruszka ,seler, por ,cebulka, na koniec dużo natki pietruszki. Liści i ziela nie daję bo nie lubię osobiście w rosole.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje