Strona główna >> Dania główne >> Przekąski

Puree zapiekane

Czas 25 minut Porcji 2 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

10 ziemniaków
łyżka masła (czubata)
0,5 szklanki mleka lub śmietanki
2 żółtka
przyprawy : sól, gałka muszkatołowa lub łyżka chrzanu, pieprz biały

Puree zapiekane - sposób wykonania:

Obrane ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy i odparowujemy. Miksujemy z masłem, mlekiem i przyprawami i chrzanem, gdy masa będzie puszysta i jednolita mieszamy ją z żółtkami.
Gotowe, jednolite puree przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni aż lekko się zarumieni.
Dla większego efektu estetycznego polecam użyć szprycy do ozdabiania tortów (wypełniamy ja masą ziemniaczaną), za pomocą której można wycisnąć karbowane, nieregularne kształty.


Prześlij przepis

mewa80 | 18-05-10 | Czytano: 7110 razy | komentarzy [0]
Puree zapiekane komentarz



Opinie i komentarze na temat Puree zapiekane kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Puree zapiekane prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje