Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Pychotka batoniki z płatkami kukurydzianymi

Czas 25 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

125 g masła
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
1 cukier waniliowy
opakowanie płatków kukurydzianych (250g)
bakalie np. garść orzechów, garść rodzynek
można dodać również pokrojone śliwki suszone lub suszoną żurawinę

Pychotka batoniki z płatkami kukurydzianymi - sposób wykonania:

Przepis Ewy Wachowicz na pychotkę -
pyszne batoniki musli, idealna energetyczna przekąska którą można zabrać również do pracy.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, cukier waniliowy, miód i kakao. Mieszamy aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały. na koniec dodajemy płatki kukurydziane i bakalie, mieszamy.
Masę wykładamy do blaszki, wygładzamy powierzchnię, przyciskamy czymś ciężkim np. książkami po uprzednim zabezpieczeniu przed ich pobrudzeniem.
Blaszkę odstawiamy w chłodne miejsce, po kilku godzinach możemy ją pokroić na batoniki.
  • Currently 4.67/5

4.7/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 01-12-10| Czytano: 113922 razy |komentarz [28]
Pychotka batoniki z płatkami kukurydzianymi komentarz



28 komentarzy

Autor
Pychotka Ewy Wachowicz
2011-02-05 10:44

Pychotka jest bardzo pyszna. Dzięki za przepis!

Autor
Tytul
2011-02-07 11:53

moja pychotka pozostała sypka-w ogóle się nie skleiła, mimo, że zrobiłam wg przepisu.

Autor
:(
2011-02-10 10:22

moja pychotka również się nie skleiła:((((((

Autor
Tytul
2011-02-12 10:57

Moja również się nie skleiła.To jakieś nieporozumienie.

Autor
Tytul
2011-02-12 18:16

Moja też jest sypka, a jeżeli udało się ukroić kawałek to przy gryzieniu i tak się rozpadł. ;(

Autor
pychotka
2011-02-12 18:21

hm, może więc trzeba dać więcej masła i miodu.. ja nie robiłam ale właśnie się przymierzałam.

Autor
!!
2011-02-12 21:33

trzeba dać więcej miodu

Autor
t
2011-02-15 19:27

radzę nie dodawać dużo cukru a więcej miodu, dodatkowo można dodać mleka aby to się lepiej rozpuściło wszystko

Autor
Tytul
2011-02-17 8:33

Ja robilam juz kilka razy, chlopaki sie zajadaja. Zawsze dodaje jeszcze ze dwie lyzki nugatti lub czekolady w plynie, platki zas lekko krusze. Pychotka- w pracy musialam podac przepis.

Autor
Rozpadła się...
2011-02-18 16:26

Moja też się niestety rozpadła. W ogóle się nie kleiła, a robiłam wg przepisu :(

Autor
Tytul
2011-02-19 14:26

wszystkio jest luzem,nic sie nie skleja

Autor
Tytul
2011-02-20 0:00

zamiast płatków i orzechów wsypałam prawie całą paczkę musli wyszło idealne ale mało, żeby mniej słodzić dałam słodkie kakao rozpuszczalne

Autor
pycha
2011-02-26 15:14

Zrobiłam według przepisu, wyszła idealnie. Jest naprawdę pyszna!!!

Autor
t
2011-03-05 20:07

Pisałem abyście nie zależnie od tego ile porcji chcecie nie dodawać więcej niż pół szklanki cukru i pół kostki masła bo wychodzi wtedy strasznie nie dobre.
Ja zrobiłem tak:
pół kostki masła
pół szklanki cukru
2,5 łyżki kakao
cukier waniliowy
4-5 łyzek miodu
mleko do rozpuszczenia masy

Autor
t
2011-03-05 20:16

mieszając aż do rozpuszczenia zagotować masę, dodać dodatki (ja dodałem kandyzowanego ananasa i rodzynki, dobry jest jeszcze banan), wymieszać

do masy dodać mieszankę płatków (ja zrobiłem z czokapików, cornflakesów, można tez użyć cornflakesów orzechowych lub całkowicie zastąpić nimi zwykłe corny, ogólnie na tą masę co przygotowałem wyszło mi ponad pół kilo mieszanki płatków i wszystko posklejało się idealnie, mogłem bez problemu kroić w paski

Autor
pychotka.....
2011-03-25 11:59

nie jestem piekarką a zrobiona wg przepisu pychotka jest wspaniała dla podniebienia i polecam ja wszystkim.......

Autor
Batonik snikersZ
2011-04-10 18:41

Zrobilam wedlug przepisu i jest ok. tylko za slodki

Autor
pychotka
2011-08-28 14:22

wystarczy zmniejszyć ilość płatków kukurydzianych , wtedy nie będzie rozpadać

Autor
tandetny przepis
2011-08-28 19:19

albo złe składniki, albo czegoś zabrakło, albo złe proporcje. Nic nie zaschło, mam w lodówce breję. Nie róbcie jeśli nie chcesie się zdrowo wkurzyć :-(

Autor
Tytul
2011-09-13 15:32

Własnie się zajadam,faktycznie pychotka! wczoraj zrobiłam, zgodnie z poczytanymi komentarzami dodałam odrobine mleka i łyżkę więcej miodu i ładnie się skleiło!

Autor
pychotka
2011-10-13 9:36

robilam 2 razy i nieskleilosie

Autor
PODPOWIEDŹ
2011-12-06 19:28

ŻEBY SIĘ PYCHOTKA SKLEIŁA TRZEBA DODAĆ PLATKI KUKURYDZIANE Z MIODEM I ORZECHAMI. WTEDY SA BARDZIEJ KLEJĄCE.

Autor
Pychotka
2012-04-06 18:19

Aby Pychotka się skleiła należy bardzo mocno ją przycinąć tak by składniki mogły się zespolić

Autor
to ja
2013-12-13 11:31

Moja tez wyszła sypka, łyzkami sie jadło, słaby przepis.....nie róbcie, albo zmiencie

Autor
Tytul
2014-01-19 12:12

Mnie pychotka też się nie skleiła, ale nie dodałam miodu. Jednak była dobra została zjedzona szybko.

Autor
Tytul
2014-01-22 12:53

Moja wyszła doskonale , wszystkim smakowała , delikatna i chrupiąca ":)

Autor
ABY SIE TRZYMAŁO
2015-03-30 17:16

robię coś w podobie ktore sie trzyma. Zamiast kakao dodaje roztopioną czekoladę gorzką. Wtedy przy ścinaniu sie czekolada mocno to trzyma. Jesli dla kogos za gorzkie mozna dodac troche smietany, bo z mlecznej bedzie mdły ulepek cukrowy. Swietnie smakuja suszone owoce, np zurawina itp, ktore nie sa bardzo twarde

Autor
sonia
2015-06-15 21:42

pychotka jest swietna i banalnie prosta do zrobienia.Nie trzeba przesadzac ze skladnikami suchymi.mi zawsze wychodzi i wszyscy sie zajadaja.A dla tych komu wychodzi sypkie-uwaznie czytajcie przepis.

Linia tła strony

Dodaj komentarz