Strona główna >> Desery >> Racuchy

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Czas 30 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 szklanki mąki
szklanka mleka
łyżka stołowa cukru
1 jajko
3 dag drożdży
szczypta soli
2 jabłka
cukier puder do posypania lu
jogurt owocowy do polania

Racuchy drożdżowe z jabłkami - sposób wykonania:

Z drożdży, cukru, połowy porcji mleka (leciutko podgrzanego) i 3 łyżek mąki robimy rozczynkę w dużej misce, gdy rozczyn "ruszy" ( po około 15 minutach) dodajemy pozostałą ilość mąki i mleka, jajko. Wszystko mieszamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie ( około godziny) dodajemy obrane i pokrojone w plasterki jabłka.

Na gorący olej nakładamy łyżką stołową ciasto, po usmażeniu z obu stron wyjmujemy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.


Prześlij przepis

~Gosc | 06-05-10 | Czytano: 240275 razy | komentarzy [21]
Racuchy drożdżowe z jabłkami komentarz



Opinie i komentarze na temat Racuchy drożdżowe z jabłkami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

21 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Racuchy drożdżowe z jabłkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2010-05-20 9:49

Sa super!!!!!!!rozplywaja sie w ustach

Autor
Tytul
2011-09-09 17:40

Ja zamieniłam jedną szklankę mąki pszennej na żytnią pełnoziarnistą. Wyszły super!!!

Autor
Tytul
2011-09-27 17:11

a kiedy te jajko dodać,bo autor zapomniał chyba napisać,będę wdzięczna za odpowiedż bo jestem w trakcie robienia:)

Autor
racuchy
2011-09-27 17:34

jajko dodajemy z pozostałą ilością mąki :-).Polecam - te racuchy są pyszne

Autor
Tytul
2011-10-05 13:28

Witam mam pytanie czy ciasto trzeba odrazu wypiec czy mozna zostawic tez do wieczora wole swieze racuszki czy nie stanie sie cos z tym ciastem np.wodniste lub nie wyrosna,pozdrawiam

Autor
racuchy drożdżowe
2011-10-05 14:18

smażenie racuchów nie należy odkładać, proszę postępować tak jak w przepisie inaczej wręcz "uciekną" z miski :-)

Autor
Tytul
2011-11-23 17:43

Rewelacja! Naprawdę super smak, zapach wręcz świąteczny... polecam dodać troszkę więcej cynamonu :) PS. prosty, pyszny przepis :_)

Autor
Tytul
2012-01-16 12:29

a co z pozostała iloscia mleka?kiedy dodajemy?prosze o prawidlowy przepis

Autor
racuchy
2012-01-16 12:48

pozostałą ilość mleka dodajemy wraz z resztą mąki. Racuchy sa przepyszne, polecam :-)

Autor
Tytul
2012-01-29 12:17

A ilośc drożdży jest podana na suche? Świeżych dwa razy więcej?

Autor
racuchy
2012-01-29 12:33

nie to ilość drożdży świeżych. Do tej porcji bieżemy po prostu około 1/3 kostki

Autor
Milena
2012-02-15 17:12

Nie mam pojęcia dlaczego ale mi wyszedł "zakalec" Postępowałam wdł przepisu, a mimo to nie udało się. Co robię nie tak ? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Autor
racuchy
2012-02-15 17:16

hmm, zakalec w racuchach - przyznam, ze z tym się nie spotkałam a robię je bardzo często. Może są niedosmażone w środku (jeśli tak to proszę spróbować dłużej je smażyć a na mniejszym ogniu).
Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
P.S. Racuchy są lekko wilgotne w środku, ten efekt dają jabłka ale nie jest to zakalec.

Autor
Tytul
2012-02-25 17:59

Tak zachwalacie ,ze zaraz biore sie za pieczenie. Mam nadziejeże wyjda pyszne.Pozdrawiam.

Autor
racuszki
2012-02-27 18:08

dlaczego sa takie tluste,mozna z nich wyciskac tluszcz -co robic by nie byly takie tluste jan

Autor
racuchy
2012-02-27 18:36

by nie "piły" tłuszczu smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju a po usmażeniu kładziemy na ręcznik papierowy

Autor
Tytul
2012-03-29 19:28

by nie były tłuste smażymy na patelni dobrze zozgrzanej lub na patelni do smarzenia bez tłuszczu / ostatnio taką widziałam w rosmanie przecenioną ok 50 zł / Smarzę od dłuższego czasu naleśniki bez tłuszczu na starszej patelni..tylko do 1szego placka daję odrobinę tłuszczu..potem nastepne można smażyć bez tłuszczu ..zawsze to sporo kalorii z głowy..

Autor
super
2012-05-25 12:12

świetny przepis, taki jak u babci. A co do zakalca, co za bzdura, jak można z racuchów zrobić zakalec!

Autor
majka
2012-09-15 16:40

Brak jajka w przepisie troche zmylil mnie. Poprosilabym jednak do dopisanie kiedy sie je dodaje, bo nie kazdy czyta od razu komentarze. szczegolnie Ci poczatkujacy jak np ja. pozdrawiam.

Edit moderator Opis poprawiony :-)

Autor
racuszki
2012-12-01 17:15

naczym racuchy smażyć ? w garnku czy na patelni :P

Autor
Tytul
2012-12-02 11:42

pytanie z rodzaju retorycznych ale zrobię wyjątek i odpowiem! Oczywiście, ze racuchy smażymy na patelni!!

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje