Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz keyword1
Thanks, I have recently been seeking for facts about this topic for ages and yours is the best I have found so far....
| 2015-01-26 10:03 |

ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |
 






Strona główna >> Desery >> Racuchy

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Czas 30 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Racuchy drożdżowe z jabłkami - składniki:

2 szklanki mąki
szklanka mleka
łyżka stołowa cukru
1 jajko
3 dag drożdży
szczypta soli
2 jabłka
cukier puder do posypania lu
jogurt owocowy do polania

Racuchy drożdżowe z jabłkami - sposób wykonania:

Racuchy drożdżowe z jabłkamiZ drożdży, cukru, połowy porcji mleka (leciutko podgrzanego) i 3 łyżek mąki robimy rozczynkę w dużej misce, gdy rozczyn "ruszy" ( po około 15 minutach) dodajemy pozostałą ilość mąki i mleka, jajko. Wszystko mieszamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie ( około godziny) dodajemy obrane i pokrojone w plasterki jabłka.

Na gorący olej nakładamy łyżką stołową ciasto, po usmażeniu z obu stron wyjmujemy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 06-05-10 | komentarz [21]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-05-20 9:49 Tytul
Sa super!!!!!!!rozplywaja sie w ustach



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-09 17:40 Tytul
Ja zamieniłam jedną szklankę mąki pszennej na żytnią pełnoziarnistą. Wyszły super!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-27 17:11 Tytul
a kiedy te jajko dodać,bo autor zapomniał chyba napisać,będę wdzięczna za odpowiedż bo jestem w trakcie robieniau?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-27 17:34 racuchy
jajko dodajemy z pozostałą ilością mąki u?miech.Polecam - te racuchy są pyszne



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-05 13:28 Tytul
Witam mam pytanie czy ciasto trzeba odrazu wypiec czy mozna zostawic tez do wieczora wole swieze racuszki czy nie stanie sie cos z tym ciastem np.wodniste lub nie wyrosna,pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-05 14:18 racuchy drożdżowe
smażenie racuchów nie należy odkładać, proszę postępować tak jak w przepisie inaczej wręcz "uciekną" z miski u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-23 17:43 Tytul
Rewelacja! Naprawdę super smak, zapach wręcz świąteczny... polecam dodać troszkę więcej cynamonu u?miech PS. prosty, pyszny przepis :_)



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-16 12:29 Tytul
a co z pozostała iloscia mleka?kiedy dodajemy?prosze o prawidlowy przepis

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-01-16 12:48 racuchy
pozostałą ilość mleka dodajemy wraz z resztą mąki. Racuchy sa przepyszne, polecam u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-29 12:17 Tytul
A ilośc drożdży jest podana na suche? Świeżych dwa razy więcej?



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-29 12:33 racuchy
nie to ilość drożdży świeżych. Do tej porcji bieżemy po prostu około 1/3 kostki



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 17:12 Milena
Nie mam pojęcia dlaczego ale mi wyszedł "zakalec" Postępowałam wdł przepisu, a mimo to nie udało się. Co robię nie tak ? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-02-15 17:16 racuchy
hmm, zakalec w racuchach - przyznam, ze z tym się nie spotkałam a robię je bardzo często. Może są niedosmażone w środku (jeśli tak to proszę spróbować dłużej je smażyć a na mniejszym ogniu).
Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
P.S. Racuchy są lekko wilgotne w środku, ten efekt dają jabłka ale nie jest to zakalec.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 17:59 Tytul
Tak zachwalacie ,ze zaraz biore sie za pieczenie. Mam nadziejeże wyjda pyszne.Pozdrawiam.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-27 18:08 racuszki
dlaczego sa takie tluste,mozna z nich wyciskac tluszcz -co robic by nie byly takie tluste jan



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-27 18:36 racuchy
by nie "piły" tłuszczu smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju a po usmażeniu kładziemy na ręcznik papierowy



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-29 19:28 Tytul
by nie były tłuste smażymy na patelni dobrze zozgrzanej lub na patelni do smarzenia bez tłuszczu / ostatnio taką widziałam w rosmanie przecenioną ok 50 zł / Smarzę od dłuższego czasu naleśniki bez tłuszczu na starszej patelni..tylko do 1szego placka daję odrobinę tłuszczu..potem nastepne można smażyć bez tłuszczu ..zawsze to sporo kalorii z głowy..



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-25 12:12 super
świetny przepis, taki jak u babci. A co do zakalca, co za bzdura, jak można z racuchów zrobić zakalec!



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-15 16:40 majka
Brak jajka w przepisie troche zmylil mnie. Poprosilabym jednak do dopisanie kiedy sie je dodaje, bo nie kazdy czyta od razu komentarze. szczegolnie Ci poczatkujacy jak np ja. pozdrawiam.

Edit moderator Opis poprawiony u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-01 17:15 racuszki
naczym racuchy smażyć ? w garnku czy na patelni :P



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-02 11:42 Tytul
pytanie z rodzaju retorycznych ale zrobię wyjątek i odpowiem! Oczywiście, ze racuchy smażymy na patelni!!


komentarze Dodaj komentarz