Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ryba po grecku ryba po grecku
dziekuje za przepis pyszny juz robilam
...
| 2014-12-20 6:47 |

Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |






Strona główna >> Desery >> Racuchy

Czas 30 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Racuchy drożdżowe z jabłkami - składniki:

2 szklanki mąki
szklanka mleka
łyżka stołowa cukru
1 jajko
3 dag drożdży
szczypta soli
2 jabłka
cukier puder do posypania lu
jogurt owocowy do polania

Racuchy drożdżowe z jabłkami - sposób wykonania:

Z drożdży, cukru, połowy porcji mleka (leciutko podgrzanego) i 3 łyżek mąki robimy rozczynkę w dużej misce, gdy rozczyn "ruszy" ( po około 15 minutach) dodajemy pozostałą ilość mąki i mleka, jajko. Wszystko mieszamy i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie ( około godziny) dodajemy obrane i pokrojone w plasterki jabłka.

Na gorący olej nakładamy łyżką stołową ciasto, po usmażeniu z obu stron wyjmujemy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [21]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-05-20 9:49 Tytul
Sa super!!!!!!!rozplywaja sie w ustach



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-09 17:40 Tytul
Ja zamieniłam jedną szklankę mąki pszennej na żytnią pełnoziarnistą. Wyszły super!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-27 17:11 Tytul
a kiedy te jajko dodać,bo autor zapomniał chyba napisać,będę wdzięczna za odpowiedż bo jestem w trakcie robieniau?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-27 17:34 racuchy
jajko dodajemy z pozostałą ilością mąki u?miech.Polecam - te racuchy są pyszne



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-05 13:28 Tytul
Witam mam pytanie czy ciasto trzeba odrazu wypiec czy mozna zostawic tez do wieczora wole swieze racuszki czy nie stanie sie cos z tym ciastem np.wodniste lub nie wyrosna,pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-05 14:18 racuchy drożdżowe
smażenie racuchów nie należy odkładać, proszę postępować tak jak w przepisie inaczej wręcz "uciekną" z miski u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-23 17:43 Tytul
Rewelacja! Naprawdę super smak, zapach wręcz świąteczny... polecam dodać troszkę więcej cynamonu u?miech PS. prosty, pyszny przepis :_)



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-16 12:29 Tytul
a co z pozostała iloscia mleka?kiedy dodajemy?prosze o prawidlowy przepis

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-01-16 12:48 racuchy
pozostałą ilość mleka dodajemy wraz z resztą mąki. Racuchy sa przepyszne, polecam u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-29 12:17 Tytul
A ilośc drożdży jest podana na suche? Świeżych dwa razy więcej?



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-29 12:33 racuchy
nie to ilość drożdży świeżych. Do tej porcji bieżemy po prostu około 1/3 kostki



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 17:12 Milena
Nie mam pojęcia dlaczego ale mi wyszedł "zakalec" Postępowałam wdł przepisu, a mimo to nie udało się. Co robię nie tak ? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-02-15 17:16 racuchy
hmm, zakalec w racuchach - przyznam, ze z tym się nie spotkałam a robię je bardzo często. Może są niedosmażone w środku (jeśli tak to proszę spróbować dłużej je smażyć a na mniejszym ogniu).
Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
P.S. Racuchy są lekko wilgotne w środku, ten efekt dają jabłka ale nie jest to zakalec.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 17:59 Tytul
Tak zachwalacie ,ze zaraz biore sie za pieczenie. Mam nadziejeże wyjda pyszne.Pozdrawiam.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-27 18:08 racuszki
dlaczego sa takie tluste,mozna z nich wyciskac tluszcz -co robic by nie byly takie tluste jan



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-27 18:36 racuchy
by nie "piły" tłuszczu smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju a po usmażeniu kładziemy na ręcznik papierowy



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-29 19:28 Tytul
by nie były tłuste smażymy na patelni dobrze zozgrzanej lub na patelni do smarzenia bez tłuszczu / ostatnio taką widziałam w rosmanie przecenioną ok 50 zł / Smarzę od dłuższego czasu naleśniki bez tłuszczu na starszej patelni..tylko do 1szego placka daję odrobinę tłuszczu..potem nastepne można smażyć bez tłuszczu ..zawsze to sporo kalorii z głowy..



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-25 12:12 super
świetny przepis, taki jak u babci. A co do zakalca, co za bzdura, jak można z racuchów zrobić zakalec!



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-15 16:40 majka
Brak jajka w przepisie troche zmylil mnie. Poprosilabym jednak do dopisanie kiedy sie je dodaje, bo nie kazdy czyta od razu komentarze. szczegolnie Ci poczatkujacy jak np ja. pozdrawiam.

Edit moderator Opis poprawiony u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-01 17:15 racuszki
naczym racuchy smażyć ? w garnku czy na patelni :P



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-02 11:42 Tytul
pytanie z rodzaju retorycznych ale zrobię wyjątek i odpowiem! Oczywiście, ze racuchy smażymy na patelni!!


kulinarne przepisy Dodaj komentarz