Strona główna >> Desery >> Ciasta

Rafaello w kulkach

Składniki:

200g wiórków kokosowych
3/4 kostki masła
szklanka cukru
pół szklanki mleka w proszku,
pół szklanki wody,
2 kruche wafla,
całe migdały

Rafaello w kulkach - sposób wykonania:

Gotujemy wodę, rozpuścić w niej cukier. Studzimy i wlewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki, czyli kruszymy wafel, wrzucamy lekko roztopione /np na grzejniku/ masło, wsypujemy mleko w proszku oraz 100 gramów wiórków kokosowych. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

W tym czasie należy sparzyć migdały wrzątkiem, aby je obrać ze skórki.

Po ostygnięciu wyciągamy naszą masę z lodówki i formujemy kulki. Wkładamy migdał do środka i obtaczamy w pozostałych 100 gramach wiórków kokosowych.


Prześlij przepis

~Gosc | 05-07-10 | Czytano: 101400 razy | komentarzy [22]
Rafaello w kulkach komentarz



Opinie i komentarze na temat Rafaello w kulkach kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

22 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Rafaello w kulkach prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2010-05-01 16:51

zapowiada sie smacznie:))

Autor
Tytul
2010-10-16 11:56

nie robiła; ale chyba pycha

Autor
Tytul
2010-12-12 15:49

Rafaelo wychodzi super

Autor
ech
2010-12-12 20:43

jest perfekcyjne, na prawdę ;)

Autor
Tytul
2011-01-02 21:36

łał naprawde super:)

Autor
Tytul
2011-01-14 19:04

JAKIE TO MAJĄ BYĆ WAFLE?

Autor
rafaello
2011-01-14 20:22

zwykłe, normalne suche wafle (nie mylić z wafelkami)

Autor
?
2011-04-04 10:17

Co zrobić, żeby kulki się "stężały" na tyle, aby nie zmieniały kształtu w palcach? W kupnych rafaello jest wokół nich jakaś otoczka z wafla. Wie ktoś, jak ją zrobić?

PS smak identyczny jak w prawdziwych rafaello ;p polecam

Autor
rafaello
2011-04-04 12:17

skoro smak dobry to po co coś zmieniać :-)
to jest domowe Rafaello i konsystencja może nieco odbiegać od oryginału :-)

Autor
PYCHA !!!!
2011-10-04 17:49

wyszło idealnie i smakuje jak to prawdziwe :) świetny przepis, gorąco polecam !!!!!! :)

Autor
smaczne
2011-10-29 18:42

Robi się bardzo szybko, a wyrabianie kulek to niezła zabawa;)W porównaniu do sklepowego, to rafaello jest bardzo tanie, smakuje podobie, a jaka satysfakcja, ze sie samemu zrobilo;)Nastepnym razem dodam mniej cukru, jest bardzo slodkie. Wcale nie trzeba dodawac migdala, jesli ktos nie ma, to "bez" tez przejdzie.

Autor
Tytul
2011-12-16 16:01

jest po prostu pycha tylko za słodkie i za wolno się robi

Autor
pyszne
2012-02-13 17:31

żeby lepiej sie toczyły i były bardziej stężniałe możecie dodac cała szklankę mleka w proszku a wafle moga byc te takie suche gofrowe i pokruszyc recznie i tez wychodzą super a co do cukru to pół szklanki w zupełności wystarczy:)

Autor
...
2012-02-22 18:33

Jakie to mleko ma być, z jakiej firmy? Dajemy masło czy margarynę?

Autor
Rafaello
2012-02-22 19:08

przecież pisze wyraźnie, że masło :) i to dwukrotnie.
A co do firmy mleka w proszku - obojętnie, jakie tylko znajdziesz w sklepie!

Autor
Tytul
2012-03-16 18:42

i co niepieczemy ich,tylko takie zimne sa juz dobre do jedzenia?

Autor
raffaello
2012-03-16 22:48

nie pieczemy tego, jemy po przygotowaniu, deser bardzo smaczny, polecam

Autor
Tytul
2012-03-17 13:01

Ile takich kuleczek mniej więcej uzyskamy z proporcji podanych w przepisie?

Autor
rafaello
2012-03-17 13:29

z podanej porcji wychodzi około 50 sztuk a więc całkiem sporo :)

Autor
:)
2012-05-19 9:53

a tej masy się nie miksuje? :) bonchcę robić ma nie wiem, w innym przepisie znalazłam, że tak ;D

Autor
kulki
2012-05-19 19:38

masę mieszamy ale nie miksujemy. Przepis dobry i sprawdzony, polecam

Autor
Tytul
2012-11-23 19:44

ja mam pytanie ponieważ masa wyszła bardzo sucha Nie wiem co zle zrobiłam :(

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje