Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przepisy na pyszne sałatki

Sałatka tabbuleh z kuskusem

Czas 40 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 15 dag (pełna szklanka) kuskusu
- około 2 szklanek wody lub bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanych listków mięty
- 3 lub 4 dymki ze szczypiorem
- świeży ogórek

Sałatka tabbuleh z kuskusem - sposób wykonania:

Kuskus wsyp do rondla, zalej taką ilością wrzącej posolonej wody lub bulionu warzywnego, by poziom płynu sięgał około pół centymetra ponad powierzchnię kaszki. Gotuj 2 minuty, po czym zgaś ogień, przykryj garnek i odstaw na 5 minut, żeby kuskus spęczniał. Możesz zrezygnować z gotowania kuskusu, ale wtedy po zalaniu wrzątkiem trzymaj przykryty garnek na gorącej grubej płytce ochronnej przez 2 minuty. Następnie przesyp kaszkę do salaterki, rozdrobnij widelcem, by ziarenka nie były posklejane, i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie cieniutko obierz ogórek i pokrój w drobną kosteczkę, wypłucz dymkę i drobno posiekaj wraz ze szczypiorkiem. Zimny kuskus wymieszaj z warzywami, posiekaną zieleniną, oliwą i sokiem z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem, schłodź w lodówce. Zamiast lub oprócz ogórka do tabbuleh możesz dodać 3-4 drobno pokrojone pomidory średniej wielkości.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Ania | 11-06-08| Czytano: 21182 razy |komentarz [0]
Sałatka tabbuleh z kuskusem komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz