Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Śledzie po japońsku

Czas 20 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

6 sztuk matiasów
3 jajka
3/4 puszki groszku
3 ogórki kiszone
niewielka cebula
sól, pieprz
majonez

Śledzie po japońsku - sposób wykonania:

Bardzo smaczna sałatka śledziowa a zarazem bardzo prosta.
Śledzie moczymy w przegotowanej zimnej wodzie, jeśli są bardzo słone możemy je wymoczyć przez godzinę. Po wymoczeniu i osuszeniu kroimy je w paski. Cebulę siekamy w drobną kostkę, podobnie robimy z ogórkiem
Jajka gotujemy i kroimy w ósemki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Jajka układamy na środku talerza, wokół kładziemy wymieszane: groszek, ogórki i cebulę. Na warzywa dekoracyjnie układamy paski śledzia. Wszystko polewamy majonezem i możemy dodatkowo przyprawić pieprzem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 12-12-10| komentarz [1]



1 komentarzy


mój przepis na śledzia po
2010-12-18 16:21

4 szt fileta śledziowego marynowanego
4 łyżki sałatki jarzynowej tradycyjnej
4 jaka
2 szt cebuli przegotowanej w wodzie z liściem laurowym zielema angielskim cukrem i octem
i co następuje-
układam przegotowną(nie rozgotowaną tylko twardawą) cebulkę na to łyżkę sałatki jarzynowej
przekrojone jajko
wszystko otulam filetem śledziowym
posypuję zieloną pietruszką i smacznego!!!!!

Dodaj komentarz