Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Dania główne >> Potrawy z ryb

Czas 30 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śledzie z rodzynkami - składniki:

0,5 kg matiasów
4 średnie cebule
spora garść rodzynek
keczup pikantny

Zalewa:
Na 1 litr wody dajemy 1/4 szklanki octu, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy

Śledzie z rodzynkami - sposób wykonania:

To połączenie jest naprawdę pyszne..
Całą operację zaczynamy od namoczenia śledzi, żeby utraciły nieco soli. Zalewamy je zwyczajnie zimną wodą, nawet na kilka godzin, w tym czasie gotujemy zalewę - wodę z octem i z dodatkiem kilka ziaren ziela oraz paru listków doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Po 3-4 godzinach przenosimy tam śledzie na kolejne 2-3 godziny, nabiorą eleganckiego kolorku, i fajnego posmaku.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, rodzynki namaczamy we wrzątku, cebulę szklimy na rozgrzanym oleju (szklimy czyli nie smażymy, ma zwiotczeć ale nie może się zarumienić), dodajemy odsączone rodzynki i po chwili - keczup, wszystko doprowadzamy do wrzenia.
Na dnie naczynia np. słoika układamy na przemian pokrojonego w kawałki śledzia, odsączone z zalewy octowej śledzie i zalewę, potrawa jest gotowa właściwie od razu, choć jeszcze lepiej smakuje gdy się "przegryzie". Podajemy z pieczywem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników

agnieszkah
agnieszkah
Przepisów 2
Od 2011-02-12 22:31
Dodano 2011-02-12 22:53 śledzie- moja wersja
śledzie z rodzynkami są rewelacyjne
robię szybszą wersję bez zalewy:
-śledzie marynowane+cebula(zeszklona)+rodzynki +keczup
też są pyszne pozdrawiamu?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz