Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Dania główne >> Sosy

Czas 15 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Sos beszamelowy - składniki:

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- półtorej szklanki mleka ( lub mleka i śmietany)
- 2 żółtka
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- wyciśnięty sok z cytryny

Sos beszamelowy - sposób wykonania:

Masło rozpuszczamy na małym ogniu w garnuszku. Na powstały tłuszcz sypiemy mąkę i mieszamy trzepaczką. Sos można bardzo łatwo przypalić /będzie miał wówczas gorzki smak/, więc przez cały czas przyrządzania mieszamy go. Zaraz po połączeniu mąki z masłem dolewamy mleko (3/4 ilości) i mieszając czekamy aż sos zgęstnieje. Ściągamy sos z ognia i doprawiamy przyprawami.

W tym czasie należy rozetrzeć żółtka ze śmietaną lub mlekiem (resztą z podanej ilości) i dodać do sosu. Doprowadzamy sos do wrzenia i ściągamy z ognia, po czym doprawiamy sokiem z cytryny.

Sos beszamelowy podajemy na gorąco.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [11]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-18 13:06 :-)
Rewelacyjny przepis. Pierwszy raz robilam i wyszedl super. I teraz do neigo wracam u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-10 13:23 mąka
Nie zapomnijmy o tym że sos z racji tego że jest w nim mąka musi się zagotować żeby rozkleiła się skrobia u?miech (ale to na pewno wszyscy wiemy)



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-31 16:43 pyszny sosik
Sos beszamelowy zawsze robiłam z tego przepisu... wychodzi pyszny. Tak pyszny, że mój mężczyzna upomina się o nowe pyszne danie z użyciem tego sosiku. Jeśli ktoś chce przez żołądek do serca dotrzeć do swego lubego polecam canneloni z nadzieniem mięsnym i sosem beszamelowymu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-03 14:50 sos beszamelowy
wychodzi pyszny żaden przepis mu nie dorównau?miech kasia



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-02 14:40 Ile śmietany?
Mam pilne pytanie: ile tej śmietany do roztarcia z żółtkami? Wydaje mi się, że nie zostało to napisane.



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-02 20:07 sos beszamelowy
a rozprowadzamy w 1/4 ilości śmietany jaka została podana w składnikach.



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-13 13:49 sos beszamelowy
Pierwszy raz robilam ten sos i musze przyznac, ze wyszedl rewelacyjnie. Pyszny !!!!!!!!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-14 16:27 pychota
Pierwszy raz robiłam ten sos - sos bardzo pyszny. Polecam przepis.



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-26 15:12 sos
Polecam gorąco ,sos pierwsza klasa,wyszedł i to mnie a ze mnie taka kucharka że ho,ho .dodałam do lasani i rewelacja.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-10 14:43 M.
Sos szybki, łatwy, i smaczny ! polecam !u?miech Wcinam właśnie z pierożkami u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-29 16:06 Pyszności
Pierwszy raz robiony wyszedł wyśmienity! Rewelacyjny przepis, Dziękuję!!! Na pewno go powtórzę!


kulinarne przepisy Dodaj komentarz