Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Dania główne >> Sosy

Sos beszamelowy

Czas 15 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Sos beszamelowy - składniki:

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- półtorej szklanki mleka ( lub mleka i śmietany)
- 2 żółtka
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- wyciśnięty sok z cytryny

Sos beszamelowy - sposób wykonania:

Sos beszamelowyMasło rozpuszczamy na małym ogniu w garnuszku. Na powstały tłuszcz sypiemy mąkę i mieszamy trzepaczką. Sos można bardzo łatwo przypalić /będzie miał wówczas gorzki smak/, więc przez cały czas przyrządzania mieszamy go. Zaraz po połączeniu mąki z masłem dolewamy mleko (3/4 ilości) i mieszając czekamy aż sos zgęstnieje. Ściągamy sos z ognia i doprawiamy przyprawami.

W tym czasie należy rozetrzeć żółtka ze śmietaną lub mlekiem (resztą z podanej ilości) i dodać do sosu. Doprowadzamy sos do wrzenia i ściągamy z ognia, po czym doprawiamy sokiem z cytryny.

Sos beszamelowy podajemy na gorąco.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 05-05-10 | komentarz [11]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-18 13:06 :-)
Rewelacyjny przepis. Pierwszy raz robilam i wyszedl super. I teraz do neigo wracam u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-10 13:23 mąka
Nie zapomnijmy o tym że sos z racji tego że jest w nim mąka musi się zagotować żeby rozkleiła się skrobia u?miech (ale to na pewno wszyscy wiemy)



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-31 16:43 pyszny sosik
Sos beszamelowy zawsze robiłam z tego przepisu... wychodzi pyszny. Tak pyszny, że mój mężczyzna upomina się o nowe pyszne danie z użyciem tego sosiku. Jeśli ktoś chce przez żołądek do serca dotrzeć do swego lubego polecam canneloni z nadzieniem mięsnym i sosem beszamelowymu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-03 14:50 sos beszamelowy
wychodzi pyszny żaden przepis mu nie dorównau?miech kasia



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-02 14:40 Ile śmietany?
Mam pilne pytanie: ile tej śmietany do roztarcia z żółtkami? Wydaje mi się, że nie zostało to napisane.



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-02 20:07 sos beszamelowy
a rozprowadzamy w 1/4 ilości śmietany jaka została podana w składnikach.



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-13 13:49 sos beszamelowy
Pierwszy raz robilam ten sos i musze przyznac, ze wyszedl rewelacyjnie. Pyszny !!!!!!!!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-14 16:27 pychota
Pierwszy raz robiłam ten sos - sos bardzo pyszny. Polecam przepis.



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-26 15:12 sos
Polecam gorąco ,sos pierwsza klasa,wyszedł i to mnie a ze mnie taka kucharka że ho,ho .dodałam do lasani i rewelacja.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-10 14:43 M.
Sos szybki, łatwy, i smaczny ! polecam !u?miech Wcinam właśnie z pierożkami u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-29 16:06 Pyszności
Pierwszy raz robiony wyszedł wyśmienity! Rewelacyjny przepis, Dziękuję!!! Na pewno go powtórzę!


komentarze Dodaj komentarz