Strona główna >>
Dania główne >>
Sosy Sos pomidorowy
Czas 25 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz
liść laurowy
płaska łyżeczka cukru
ulubione zioła:bazylia, tymianek, oregano
Sos pomidorowy - sposób wykonania:
Długo szukałam przepisu na idealny sos pomidorowy - oto on :-). Sos możemy wykorzystać do dowolnych potraw, możemy go również przelać do słoiczków i za pasteryzować, będzie na zimę :-).
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wyjmujemy część z pestkami, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy kroimy w kostkę szklimy na oleju, gdy delikatnie się ze złoci dodajemy pomidory i wyciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pierz. Sos gotujemy około 20 minut często mieszając, doprawiamy do smaku. Sos możemy rozetrzeć blenderem lub przetrzeć przez sito - będzie miał idealną strukturę.
Zimą można skorzystać z pomidorów z puszki, dalszy tok postępowania jest taki sam.
Sos pomidorowy wykorzystuję między innymi do posmarowania spodu pizzy, pyszny i bardzo naturalny.
Prześlij przepis mewa80 | 08-09-11 | Czytano: 11659 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Sos pomidorowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują