Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Desery >> Zimne desery

Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Tiramisu w pucharkach - składniki:

25 dag serka mascarpone
paczka biszkoptów - dowolny kształt
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
kakao
1 gorzka czekolada
do nasączenia : mocna zaparzona kawa rozpuszczalna (filiżanka) i likier np. czekoladowy lub po prostu wódka/rum/spirytus - około 3 łyżki na filiżankę.

Tiramisu w pucharkach - sposób wykonania:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, z białek ubijamy pianę, żółtka mieszamy z serkiem (można użyć miksera ale uważnie bo ubijając za długo masa może się zważyć) a następnie z pianą.
Czekoladę tarkujemy na drobnych oczkach.
W salaterce układamy:
3 biszkopty nasączone kawa i likierem
masę
tartą czekoladę
kakao
Kładziemy na to drugą warstwę w identycznej kolejności.
Deser wstawiamy na minimum 5 godzin do lodówki. Przed podaniem można położyć na wierzch np. owoce malin.
Podany czas nie obejmuje czasu chłodzenia a jedynie przygotowania deseru.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [8]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-06-29 18:54 kakao?
może więcej szczegółów o tym kakale? to ma być takie w granulkach rozpuszczane czy jak?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2010-06-29 19:15 tiramisu
kakao, zwykłe, gorzkie - dla amatorów słodkości zapewne smaku nie zepsuje słodkie kakao granulowane u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2010-06-30 19:10 samanta
mi to wyszło i było smaczne..



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-12 19:51 Pycha Tiramisu
Jak dla mnie jest to pysny deser u?miech Daję tylko mniej cukru u?miech
Mniam



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-21 15:20 pytanie
czy popsuje smak jak nie dodam likieru?



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-21 16:37 tiramisu
nigdy nie robiłam bez alkoholu ale myślę, że można i warto spróbować u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-22 21:18 czy można
a da się zastąpić 25 dag serka mascarpone normalnym serkiem waniliowym ( np takim od danona)?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-03-23 7:30 tiramisu
nigdy nie robiłam i obawiam się o konsystencję. Mascarpone jest bardzo, bardzo gęsty. Poza tym cóż to za tiramisu bez mascarpone. Włosi by tego nie przeżyli u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz