Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Zimne desery

Tiramisu w pucharkach

Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

25 dag serka mascarpone
paczka biszkoptów - dowolny kształt
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
kakao
1 gorzka czekolada
do nasączenia : mocna zaparzona kawa rozpuszczalna (filiżanka) i likier np. czekoladowy lub po prostu wódka/rum/spirytus - około 3 łyżki na filiżankę.

Tiramisu w pucharkach - sposób wykonania:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, z białek ubijamy pianę, żółtka mieszamy z serkiem (można użyć miksera ale uważnie bo ubijając za długo masa może się zważyć) a następnie z pianą.
Czekoladę tarkujemy na drobnych oczkach.
W salaterce układamy:
3 biszkopty nasączone kawa i likierem
masę
tartą czekoladę
kakao
Kładziemy na to drugą warstwę w identycznej kolejności.
Deser wstawiamy na minimum 5 godzin do lodówki. Przed podaniem można położyć na wierzch np. owoce malin.
Podany czas nie obejmuje czasu chłodzenia a jedynie przygotowania deseru.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 05-07-10| komentarz [8]



8 komentarzy


kakao?
2010-06-29 18:54

może więcej szczegółów o tym kakale? to ma być takie w granulkach rozpuszczane czy jak?


tiramisu
2010-06-29 19:15

kakao, zwykłe, gorzkie - dla amatorów słodkości zapewne smaku nie zepsuje słodkie kakao granulowane :-)


samanta
2010-06-30 19:10

mi to wyszło i było smaczne..


Pycha Tiramisu
2011-02-12 19:51

Jak dla mnie jest to pysny deser :) Daję tylko mniej cukru :)
Mniam


pytanie
2011-03-21 15:20

czy popsuje smak jak nie dodam likieru?


tiramisu
2011-03-21 16:37

nigdy nie robiłam bez alkoholu ale myślę, że można i warto spróbować :-)


czy można
2011-03-22 21:18

a da się zastąpić 25 dag serka mascarpone normalnym serkiem waniliowym ( np takim od danona)?


tiramisu
2011-03-23 7:30

nigdy nie robiłam i obawiam się o konsystencję. Mascarpone jest bardzo, bardzo gęsty. Poza tym cóż to za tiramisu bez mascarpone. Włosi by tego nie przeżyli :-)

Dodaj komentarz