Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |

Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |






Strona główna >> Desery >> Zimne desery

Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Tiramisu w pucharkach - składniki:

25 dag serka mascarpone
paczka biszkoptów - dowolny kształt
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
kakao
1 gorzka czekolada
do nasączenia : mocna zaparzona kawa rozpuszczalna (filiżanka) i likier np. czekoladowy lub po prostu wódka/rum/spirytus - około 3 łyżki na filiżankę.

Tiramisu w pucharkach - sposób wykonania:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, z białek ubijamy pianę, żółtka mieszamy z serkiem (można użyć miksera ale uważnie bo ubijając za długo masa może się zważyć) a następnie z pianą.
Czekoladę tarkujemy na drobnych oczkach.
W salaterce układamy:
3 biszkopty nasączone kawa i likierem
masę
tartą czekoladę
kakao
Kładziemy na to drugą warstwę w identycznej kolejności.
Deser wstawiamy na minimum 5 godzin do lodówki. Przed podaniem można położyć na wierzch np. owoce malin.
Podany czas nie obejmuje czasu chłodzenia a jedynie przygotowania deseru.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [8]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-06-29 18:54 kakao?
może więcej szczegółów o tym kakale? to ma być takie w granulkach rozpuszczane czy jak?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2010-06-29 19:15 tiramisu
kakao, zwykłe, gorzkie - dla amatorów słodkości zapewne smaku nie zepsuje słodkie kakao granulowane u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2010-06-30 19:10 samanta
mi to wyszło i było smaczne..



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-12 19:51 Pycha Tiramisu
Jak dla mnie jest to pysny deser u?miech Daję tylko mniej cukru u?miech
Mniam



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-21 15:20 pytanie
czy popsuje smak jak nie dodam likieru?



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-21 16:37 tiramisu
nigdy nie robiłam bez alkoholu ale myślę, że można i warto spróbować u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-22 21:18 czy można
a da się zastąpić 25 dag serka mascarpone normalnym serkiem waniliowym ( np takim od danona)?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-03-23 7:30 tiramisu
nigdy nie robiłam i obawiam się o konsystencję. Mascarpone jest bardzo, bardzo gęsty. Poza tym cóż to za tiramisu bez mascarpone. Włosi by tego nie przeżyli u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz