Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |

Chorwackie ciasto z bakaliami ciasto
trzeba - przecież jest w składnikach 5 łyżek kakao :)...
| 2014-04-10 8:15 |

Prosty przepis na gofry Tytul
jak ktoś chce light to można nie dodawać ale z reguły dajemy, żeby ciasto było bardziej elastyczne i mniej przywierało...
| 2014-04-09 12:46 |

Prosty przepis na gofry Tytul
po co olej!!!!Przeciez bez oleju beda bardziej light?...
| 2014-04-05 22:17 |






Strona główna >> Desery >> Zimne desery

Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Tiramisu w pucharkach - składniki:

25 dag serka mascarpone
paczka biszkoptów - dowolny kształt
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
kakao
1 gorzka czekolada
do nasączenia : mocna zaparzona kawa rozpuszczalna (filiżanka) i likier np. czekoladowy lub po prostu wódka/rum/spirytus - około 3 łyżki na filiżankę.

Tiramisu w pucharkach - sposób wykonania:

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel-mogel, z białek ubijamy pianę, żółtka mieszamy z serkiem (można użyć miksera ale uważnie bo ubijając za długo masa może się zważyć) a następnie z pianą.
Czekoladę tarkujemy na drobnych oczkach.
W salaterce układamy:
3 biszkopty nasączone kawa i likierem
masę
tartą czekoladę
kakao
Kładziemy na to drugą warstwę w identycznej kolejności.
Deser wstawiamy na minimum 5 godzin do lodówki. Przed podaniem można położyć na wierzch np. owoce malin.
Podany czas nie obejmuje czasu chłodzenia a jedynie przygotowania deseru.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [8]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-06-29 18:54 kakao?
może więcej szczegółów o tym kakale? to ma być takie w granulkach rozpuszczane czy jak?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2010-06-29 19:15 tiramisu
kakao, zwykłe, gorzkie - dla amatorów słodkości zapewne smaku nie zepsuje słodkie kakao granulowane u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2010-06-30 19:10 samanta
mi to wyszło i było smaczne..



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-12 19:51 Pycha Tiramisu
Jak dla mnie jest to pysny deser u?miech Daję tylko mniej cukru u?miech
Mniam



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-21 15:20 pytanie
czy popsuje smak jak nie dodam likieru?



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-21 16:37 tiramisu
nigdy nie robiłam bez alkoholu ale myślę, że można i warto spróbować u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-22 21:18 czy można
a da się zastąpić 25 dag serka mascarpone normalnym serkiem waniliowym ( np takim od danona)?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-03-23 7:30 tiramisu
nigdy nie robiłam i obawiam się o konsystencję. Mascarpone jest bardzo, bardzo gęsty. Poza tym cóż to za tiramisu bez mascarpone. Włosi by tego nie przeżyli u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz