Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Torcik czekoladowy z gorącym sercem

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady (zwartość kakao 70%)
150 g masła
3 jajka
100 g cukru pudru
30 gram mąki pszennej
ulubione lody
kokilki lub niewielkie foremki do pieczenia (mogą być np. w kształcie serca)

Torcik czekoladowy z gorącym sercem - sposób wykonania:

Bardzo proste w wykonaniu i przepyszne torciki czekoladowe. Dlaczego z gorącym sercem? Ponieważ po odłamaniu kęsa wypływa prawdziwa gorąca czekolada.
Miskę wstawiamy do garnka z gotującą się wodą, wkruszamy czekoladę, gdy się lekko rozpuści dodajemy masło, i cukier puder, mieszamy. Gdy wszystko się rozpuści i dobrze połączy, miskę zdejmujemy i studzimy. W momencie gdy masa dobrze ostygnie dodajemy roztrzepane jajka i mąkę - mieszamy na gładka masę.
Foremki smarujemy masłem, wlewamy do nich masę czekoladową, do 2/3 ich wysokości. Wypełnione foremki wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny (może przygotować je również dzień wcześniej). Następnie wyjmujemy, pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach C.
Podajemy z lodami.
Przepis z programu Ewa Gotuje - torciki są przepyszne!
  • Currently 4.60/5

4.6/5 (15 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 18-01-11| Czytano: 46723 razy |komentarz [16]
Torcik czekoladowy z gorącym sercem komentarz



16 komentarzy

Autor
Deser gorące serce
2011-01-18 16:03

oglądałam program i p. Ewy Wachowicz bardzo wyraznie mówiła że mąki 3o g

Autor
ciasteczka z gorącym serce
2011-01-18 16:07

Ciasteczka z gorącym sercem wyglądają bardzo apetycznie. Lece je przyrządzić :-)

Autor
Tytul
2011-01-18 21:32

również jestem pod wrazeniem tych gorących serc

Autor
Czekolada
2011-01-21 21:21

Zamiast Gorzkiej Czekolady może być zwykła mleczna? wpływa to na kondycję wypieku? :)

Autor
torcik czekoladowy
2011-01-21 21:59

Hm, szczerze to chyba nikt nie śmiał spróbować do tej pory. Autorka podkreślała, że gorzka i z 75% kakao. Ale jak komuś wyjdzie z mleczną to proszę o informację :-)

Autor
Czekolada
2011-01-21 22:18

To ja spróbuję, mam nadzieję, że wyjdzie bo będzie szkoda tyle pysznej czekolady ;) poza tym czekolada gorzka różni się tylko ilością kakao a chyba samo kakao nie ma dużego wpływu na proces pieczenia.

Autor
torcik czekoladowy
2011-01-21 22:26

no nie powinno mieć to wpływ na pieczenie - koniecznie daj znać jak wyszło :-)

Autor
Torcik
2011-02-01 18:30

Torcik- pycha!

Autor
Tytul
2011-02-06 17:39

Super,robiłam już kilka razy i zawsze się udaje.

Autor
Tytul
2011-02-12 13:43

i w czym Panie to robiły ?

Autor
Tytul
2011-02-12 13:44

jeżeli malutkie foremki to trzeba zmniejszyć czas pieczenia ?

Autor
gorące serca
2011-02-12 17:01

ja robiłam w foremce serduszka (do kupienia w Lidlu) piekłam 18-20 minut(nie pamiętam dokładnie) ale tak - ponieważ foremki nie były duże zmniejszyłam czas pieczenia o kilka minut. Mi wyszło :-)

Autor
torciki czekoladowe
2011-02-22 10:09

niewiem dlaczego mi nie wyszlo nie leciala czekolada ze srodka co zle zrobilam

Autor
czekolada
2011-02-22 10:48

ciężko powiedzieć dlaczego nie wyszło, może za długo było pieczone i ścięło się również w środku?

Autor
Mleczna czekolada
2011-05-16 16:37

Zrobiłam z mleczną czekoladą. Serdecznie polecam jeśli ktoś lubi słodycz bo jest to z pewnością wersja bardzo słodka:)

Autor
Tytul
2011-07-27 17:12

Ja dopiero bende robić pysznie wyglondajom ale we foremkach w kształcie choinki myśle że wyjdom pozdrawiam.

Linia tła strony

Dodaj komentarz