Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |

ikonka Komentarz świetne pączki domowe
Pączki naprawdę rewelacyjne i nawet biały pasek mi w nich wyszedł. Nadziewałam dopiero po upieczeniu, wcześniej miałam p...
| 2015-02-11 10:47 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Tort tiramisu

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Tort tiramisu - składniki:

5 jaj
220 g cukru
szczypta soli
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody oraz 2 łyżki oleju


poncz:
2 filiżanki espresso
2 łyżki likieru Amaretto

krem:

50 dag serka mascarpone
duży kubek śmietany 30%
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
1 filiżanka espresso
75 ml mleka

ponadto:
25 dag malin
opakowanie biszkoptów podłużnych
kakao gorzkie

Tort tiramisu - sposób wykonania:

Tort tiramisuPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na dno piekarnika umieszamy pojemnik z wodą - blaszkę lub garnek, ponieważ pieczemy w kąpieli wodnej.
Biszkopt: z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli na bardzo sztywno. Pod kniec dodajemy połową cukru i ubijamy aż piana będzie szklista. Drugą połowę cukru miksujemy z żółtkami. Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą, łączymy też ze sobą wodę i olej.
Do białek wrzucamy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy na zmianę 1/4 ilości mąki i produktów płynnych (olej i woda), do wyczerpania, w między czasie mieszając do połączenia składników.
Biszkopt wylewamy do formy wyścielonej papierem, pieczemy 40 minut, gdy wystygnie przekrajamy na 3 części.

Krem: żelatynę namoczyć w filiżance espresso, mleko gotujemy, dodajemy żelatynę i studzimy, przecadzamy przez sitko. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na kogel mogel, z resztą cukru - 2 łyżkami-ubijamy smietanę 30%. Do żółtek dodajmey śmietanę i ser mascarpone, mieszamy mikserem na małych obrotach, dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy.
Poncz: kawę wymieszać z likierem.
Na dno tortownicy (bez rantó) układamy 1 krążek biszkoptu, smarujemy 1/3 kremu, posypujemy malinami, nakładamy kolejny krążek i ponownie smarujemy kremem i posypujemy malinami, czyność powtarzamy jeszcze raz. Ostatni poziom a więc biszkopt lekko dociskamy by nieco kremu wydostało się na zewnątrz, boki tortu smarujemy pozostałym kremem i dolepiamy biszkopty. Gotowy tort dekorujemy kakao i malinami.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 15-09-12 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz