Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Tort tiramisu

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Tort tiramisu - składniki:

5 jaj
220 g cukru
szczypta soli
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody oraz 2 łyżki oleju


poncz:
2 filiżanki espresso
2 łyżki likieru Amaretto

krem:

50 dag serka mascarpone
duży kubek śmietany 30%
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
1 filiżanka espresso
75 ml mleka

ponadto:
25 dag malin
opakowanie biszkoptów podłużnych
kakao gorzkie

Tort tiramisu - sposób wykonania:

Tort tiramisuPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na dno piekarnika umieszamy pojemnik z wodą - blaszkę lub garnek, ponieważ pieczemy w kąpieli wodnej.
Biszkopt: z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli na bardzo sztywno. Pod kniec dodajemy połową cukru i ubijamy aż piana będzie szklista. Drugą połowę cukru miksujemy z żółtkami. Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą, łączymy też ze sobą wodę i olej.
Do białek wrzucamy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy na zmianę 1/4 ilości mąki i produktów płynnych (olej i woda), do wyczerpania, w między czasie mieszając do połączenia składników.
Biszkopt wylewamy do formy wyścielonej papierem, pieczemy 40 minut, gdy wystygnie przekrajamy na 3 części.

Krem: żelatynę namoczyć w filiżance espresso, mleko gotujemy, dodajemy żelatynę i studzimy, przecadzamy przez sitko. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na kogel mogel, z resztą cukru - 2 łyżkami-ubijamy smietanę 30%. Do żółtek dodajmey śmietanę i ser mascarpone, mieszamy mikserem na małych obrotach, dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy.
Poncz: kawę wymieszać z likierem.
Na dno tortownicy (bez rantó) układamy 1 krążek biszkoptu, smarujemy 1/3 kremu, posypujemy malinami, nakładamy kolejny krążek i ponownie smarujemy kremem i posypujemy malinami, czyność powtarzamy jeszcze raz. Ostatni poziom a więc biszkopt lekko dociskamy by nieco kremu wydostało się na zewnątrz, boki tortu smarujemy pozostałym kremem i dolepiamy biszkopty. Gotowy tort dekorujemy kakao i malinami.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 15-09-12 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz