Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Tort tiramisu - składniki:

5 jaj
220 g cukru
szczypta soli
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody oraz 2 łyżki oleju


poncz:
2 filiżanki espresso
2 łyżki likieru Amaretto

krem:

50 dag serka mascarpone
duży kubek śmietany 30%
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
1 filiżanka espresso
75 ml mleka

ponadto:
25 dag malin
opakowanie biszkoptów podłużnych
kakao gorzkie

Tort tiramisu - sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na dno piekarnika umieszamy pojemnik z wodą - blaszkę lub garnek, ponieważ pieczemy w kąpieli wodnej.
Biszkopt: z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli na bardzo sztywno. Pod kniec dodajemy połową cukru i ubijamy aż piana będzie szklista. Drugą połowę cukru miksujemy z żółtkami. Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą, łączymy też ze sobą wodę i olej.
Do białek wrzucamy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy na zmianę 1/4 ilości mąki i produktów płynnych (olej i woda), do wyczerpania, w między czasie mieszając do połączenia składników.
Biszkopt wylewamy do formy wyścielonej papierem, pieczemy 40 minut, gdy wystygnie przekrajamy na 3 części.

Krem: żelatynę namoczyć w filiżance espresso, mleko gotujemy, dodajemy żelatynę i studzimy, przecadzamy przez sitko. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na kogel mogel, z resztą cukru - 2 łyżkami-ubijamy smietanę 30%. Do żółtek dodajmey śmietanę i ser mascarpone, mieszamy mikserem na małych obrotach, dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy.
Poncz: kawę wymieszać z likierem.
Na dno tortownicy (bez rantó) układamy 1 krążek biszkoptu, smarujemy 1/3 kremu, posypujemy malinami, nakładamy kolejny krążek i ponownie smarujemy kremem i posypujemy malinami, czyność powtarzamy jeszcze raz. Ostatni poziom a więc biszkopt lekko dociskamy by nieco kremu wydostało się na zewnątrz, boki tortu smarujemy pozostałym kremem i dolepiamy biszkopty. Gotowy tort dekorujemy kakao i malinami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz