Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 55 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Tort tiramisu - składniki:

5 jaj
220 g cukru
szczypta soli
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody oraz 2 łyżki oleju


poncz:
2 filiżanki espresso
2 łyżki likieru Amaretto

krem:

50 dag serka mascarpone
duży kubek śmietany 30%
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
1 filiżanka espresso
75 ml mleka

ponadto:
25 dag malin
opakowanie biszkoptów podłużnych
kakao gorzkie

Tort tiramisu - sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na dno piekarnika umieszamy pojemnik z wodą - blaszkę lub garnek, ponieważ pieczemy w kąpieli wodnej.
Biszkopt: z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli na bardzo sztywno. Pod kniec dodajemy połową cukru i ubijamy aż piana będzie szklista. Drugą połowę cukru miksujemy z żółtkami. Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą, łączymy też ze sobą wodę i olej.
Do białek wrzucamy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy na zmianę 1/4 ilości mąki i produktów płynnych (olej i woda), do wyczerpania, w między czasie mieszając do połączenia składników.
Biszkopt wylewamy do formy wyścielonej papierem, pieczemy 40 minut, gdy wystygnie przekrajamy na 3 części.

Krem: żelatynę namoczyć w filiżance espresso, mleko gotujemy, dodajemy żelatynę i studzimy, przecadzamy przez sitko. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na kogel mogel, z resztą cukru - 2 łyżkami-ubijamy smietanę 30%. Do żółtek dodajmey śmietanę i ser mascarpone, mieszamy mikserem na małych obrotach, dodajemy żelatynę i ponownie mieszamy.
Poncz: kawę wymieszać z likierem.
Na dno tortownicy (bez rantó) układamy 1 krążek biszkoptu, smarujemy 1/3 kremu, posypujemy malinami, nakładamy kolejny krążek i ponownie smarujemy kremem i posypujemy malinami, czyność powtarzamy jeszcze raz. Ostatni poziom a więc biszkopt lekko dociskamy by nieco kremu wydostało się na zewnątrz, boki tortu smarujemy pozostałym kremem i dolepiamy biszkopty. Gotowy tort dekorujemy kakao i malinami.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz