Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Torty

Tort urodzinowy

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Tort urodzinowy - składniki:

1,5 kostki masła lub margaryny
1 szklanka cukru kryształu
2 torebki cukru waniliowego
8 jajek
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia
skórka z cytryny
sok z 2 cytryn
1 szklanka cukru pudru
2 białka
4 łyżki soku z pomarańczy
czerwony barwnik spożywczy

Tort urodzinowy - sposób wykonania:

Tort urodzinowyMasło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać po jednym całym jajku. Wymieszać z dwoma rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Formę w kształcie serca (poj. 2,7 litra) nasmarować tłuszczem, a potem napełnić ciastem.
Piec w temperaturze 180 stopni 65-70 minut. Białka z cukrem pudrem ubić na lukier gęsty. Odłożyć 6-7 łyżek, przykryć. Resztę lukru wymieszać z 4 łyżkami soku z pomarańczy. Dokładnie posmarować nim ciasto i odstawić
i czekać aż lukier zastygnie. Odłożony lukier wymieszać z czerwonym barwnikiem. Na zastygłej masie lukru wykonać szprycą dekoracje i napisy.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 08-05-08 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz