Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Zapiekanka ziemniaczana

Czas 75 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg ziemniaków
300 g mięsa mielonego (dowolne np. wołowo-drobiowe)
2 cebule
100 g masła
szklanka mleka
30 g żółtego tartego sera
20 dag pomidorów (lub jedna puszka)
jajko
łyżka mąki
sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana - sposób wykonania:

Cebulę drobno kroimy, szklimy na łyżce masła, dodajemy mięso a po kilku minutach pomidory (pokrojone w kostkę), dusimy około 20 minut przyprawiając do smaku wg uznania, sola i pieprzem, możemy też dodać ulubione zioła.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 15-20 minut. Studzimy i obieramy, po czym kroimy w plastry. Połowę z nich układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką masła. Warstwę tą delikatnie posypujemy sola i pieprzem lub tez przyprawą do ziemniaków. Na nie kładziemy mięso, przykrywamy je resztą plasterków.
Pozostałe masło topimy, dodajemy mąkę, chwilkę zasmażamy i wlewamy pomału mleko, chwilkę gotujemy aby mąka straciła smak surowizny. Powstały sos beszamelowy mieszamy z rozkłóconym jajkiem i serem. Przyprawiamy go do smaku sola i pieprzem, zalewamy zapiekankę. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 22-02-11| Czytano: 76244 razy |komentarz [1]
Zapiekanka ziemniaczana komentarz



1 komentarzy

Autor
Polecam.
2012-01-31 15:30

Wyszła super! Serdecznie wszystkim polecam, wyszła super, mimo ciężkich akademikowych warunków.

Linia tła strony

Dodaj komentarz