Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Zupa chrzanowa - Krzonówka

Czas 45 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

25 dag łopatki wieprzowej
25 dag wędzonych żeberek
25 dag surowego wędzonego boczku
kawałek pora
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
wędliny (dowolna ilość np. kiełbasa, karkówka pieczona)
2 liście serwatki
kawałek chrzanu
2 gałązki lubczyku
sól, pieprz
chrzan tarty

dodatki:
jajka na twardo, chleb
szczypiorek posiekany

Zupa chrzanowa - Krzonówka - sposób wykonania:

Przepis na zupę chrzanową - Sułkowicka Krzonówka z programu Ewa gotuje. Wielkanocna zupa na tradycyjnym świątecznym śniadaniu z przepisu Ewy Wachowicz.

Łopatkę, żeberka i boczek kroimy w kostkę, zalewamy odrobiną wody, tyle aby przykryć mięso i gotujemy 20-30 minut.
Pora kroimy w kostkę a warzywa ścieramy na tarce do jarzyn.
Do zupy dodajemy wędliny pokrojone w kostkę i zalewamy całość serwatką, zupę gotujemy i odstawiamy. Następnie dodajemy starowane jarzyny wraz z posiekanym porem oraz cały obrany korzeń chrzanu. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem, gotujemy 20 minut, następnie przyprawiamy lubczykiem. Po upływie tego czasu zupę odstawiamy i dopiero teraz dodajemy tarty chrzan - ilość wg smaku i znania.
Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem z jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżym pieczywem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 23-04-11| Czytano: 13163 razy |komentarz [0]
Zupa chrzanowa - Krzonówka komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz