Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Cappuccino

Czas 65 minut Porcji 10 Trudność trudne Koszt: do 25 zł

Składniki:

I ciasto:
8 jaj
28 dag cukru
16 dag maki pszennej
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

II ciasto:
20 dag kokosu
5 białek
szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy (bez cukru)
5 żółtek
3 dag kawy cappuccino waniliowej w proszku

Cappuccino - sposób wykonania:

Dla wielbicieli kawy i nie tylko, wypróbowany przepis na pyszne ciasto cappuccino.
I ciasto:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka a następnie mąkę wymieszana z proszkiem, na końcu kakao i delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na 2 części.

II ciasto:
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy kokos i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, pieczemy również 30 minut w 180 stopniach.

Masa:
Do mleka dodajemy żółtka, cukier, mąkę, cukier waniliowy, zagotowujemy i rozprowadzamy budyń (proszek budyniowy rozprowadzamy najpierw w zimnym mleku, następnie wlewamy go do gorącej części mleka), zagotowujemy. Budyń studzimy.
Masło ucieramy na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu, aż do wyczerpania, mieszamy. Następnie dodajemy kawę cappuccino, mieszamy na gładka masę.
Ciasto przekładamy następująco: I ciasto, masa, II ciasto, masa, I ciasto.

Ciasto polewamy polewą czekoladową do ciasta

Ciasto napotkałam w książce siostry Anastazji, osobiście bardzo mi smakowało.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 04-11-10| Czytano: 63585 razy |komentarz [9]
Cappuccino komentarz



9 komentarzy

Autor
Tytul
2010-12-03 19:21

a kawe zaparzamy czy proszek?

Autor
ciasto
2010-12-03 19:37

nie, nie zaparzamy. Dodajemy w proszku i dokładnie mieszamy.

Autor
Tytul
2011-08-26 14:10

Dodajemy kokos czy zwykłe wiórki kokosowe?

Autor
ciasto
2011-08-26 16:04

ciasto cappuccino - dodajemy wiórki kokosowe, bardzo smaczne ciasto. pzdr

Autor
Tytul
2012-03-15 16:03

a co z proszkiem do pieczenia w II ciescie??? Jest w przepisie, a nie ma w sposobie robienia

Autor
ciasto
2012-03-15 17:04

oczywiście proszek do pieczenia dodajemy do białek warz z wiórkami kokosowymi

Autor
Tytul
2012-03-15 20:48

Tak tez zrobilam:) Wlasnie skonczylam i chyba wyszedl dobrze(chyba, bo jest w lodowce jeszcze) Masa przepyszna wyszla, a to II ciasto smakuje jak kokosanki, ktore po prostu uwielbiam. Szkoda tylko, ze nie mam nic na gorze ciasta i wyglada ono mniej atrakcyjnie. Tak czy inaczej goraco polecam!!! Dzieki za przepis:)

Autor
Tytul
2012-04-04 17:24

Witam;) Jaka blaszka? Musi być okrągła? Jakie rozmiary na tą ilość składników?

Autor
capuccino
2012-04-04 18:19

nie musi być okrągła, nawet lepiej jak jest prostokątna około 25x35 cm, wówczas ciasto nie jest tak wysokie a kawałki zgrabniejsze i bardziej podzielne :)

Linia tła strony

Dodaj komentarz