Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne

Pomysły na Andrzejki:

Ciasteczka z wróżbą
Ciasteczka z wróżbą

Szybka przekąska na Andrzejki
Szybka przekąska na Andrzejki

Nalewka na Andrzejki
Nalewka na Andrzejki






Komentarze


Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |

Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto zebra - składniki:

- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- szklanka oranżady (napoju gazowanego) lub wody
- 3 szklanki mąki
- szklanka oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Ciasto zebra - sposób wykonania:

Przepis na zebrę pamiętam jeszcze z dzieciństwa, wielokrotnie sprawdzony pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy u?miech. Można go robić także w prodiżu.
Jajka ubijamy z cukrem. Kiedy masa będzie sztywna dodajemy 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem, mieszamy, następnie olej, mieszamy i wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połowy dodajemy 0,5 szklanki maki, do drugiej kakao. Tortownice smarujemy tłuszczem, wylewamy ciasto na przemian ciemne i jasne - po kilka łyżek (tyle samo np. po 5). Piec 40 minut w 180 stopniach.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [52]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-20 17:26 polecam przepis
bardzo dobre ciastou?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-24 10:23 Tytul
Bardzo dobre ciasto.
POLECAM! PYCHA!!!!!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-02 21:41 zebra
ciasto przepyszne polecam przepis?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-04 8:42 pycha pycha pycha
Ciasto jest przepyszne. Gorąco polecam zwłaszcza że nawet drugiego dnia jest mięciutkie jakby dopiero z piecyka wyjęte.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-20 18:54 Bardzo dobre ciasto
Upiekłem według przepisu wyszło bardzo dobrze ciasto polecam wszystkim ....smacznego



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-07 10:53 lusi
ja dodaje 1szkl. oleju i 1szkl. oranżady , 1 szkl. cukru do 8 jaj !



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-16 17:18 Tytul
Bardzo mi smakowało to ciasto ?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-16 19:29 Tytul
Ślicznie wygląda smakowało mi i mojej rodzinie też . Brawo u?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-08 14:16 Tytul
Ciasto pyszne, przepis bardzo dobry. Smakuje całej rodzince, bez wyjątków.
Polecam. C:



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-17 10:12 Tytul
Woda ma byc gazowana czy zwykla nie gazowana bo nie mam oranzady!?



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-17 10:19 ciasto zebra
proponuję dac gazowaną dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste !



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-19 22:54 Tytul
A mi wyszedł zakalec smutny pyszny,ale jakoś mnie to nie satysfakcjonuje smutny Robiłam krok po kroku jak w przepisie... co mogło pójść nie tak ??

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2011-10-20 6:24 Zebra
Jest tyle przyczyn zakalca, że ciężko powiedzieć dlaczego w Twoim przypadku tak się stało. Stary proszek do pieczenia, zła mąką, za wczesne wyjęcie z piekarnika.
Ciasta bywają kapryśne jak kobiety ?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-28 12:06 Tytul
jesli robilas krok po kroku to moze nie dodalas proszku do pieczenia??jest podany w skladnikach ale nie w przygotowaniu?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-01 18:22 Świetny przepis
Ciasto rewelacyjne! Wyszło, chociaż nie ubiłam jajek z cukrem na sztywno - ręka i tak już mi prawie odpadła od machania trzepaczką... Ale i bez tego ciasto pięknie wyrosło, jest wigotne i wspaniale smakuje. A trzeba zaznaczyć, że jestem analfabetką kulinarną - nie gotuję i nie piekę, bo nie umiem. Ponieważ jednak bardzo lubię zebrę, postanowłam podjąć zaryzyko i... jestem zachwycona rezultatem!
PS. W przepisie zabrakło mi informacji, jaki wymiar blachy i czy wkłada się do zimnego, czy nagrzanego piekarnika. Użyłam formy 7x14x30 i włożyłam do lekko podgrzanego piekarnika - jak już wiadomo, z dobrym skutkiem.



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-19 20:34 Tytul
nigdy nie dodaje się mąki do ubitego białka bo bedzie zakalec



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-19 20:48 ciasto zebra
dziękujemy za uwagę choć chyba nie dotyczy tego przepisu - w nim nie ma nic o pianie z białek, jajka ucieramy z cukrem w całości



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-26 13:05 Tytul
ciasto z mojego dzieciństwa zawsze wychodzi,dziś jest również ulubionym ciastem moich dzieci



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-14 11:46 Tytul
Za każdym razem robię z tego przepisu i zawsze wychodzi pyszne polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-24 0:39 Jak piec?
Jak piec żeby nie było zakalca? Górna grzałka, dolna, obie, czy termoobieg? Może ktoś podpowie?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-01-24 7:16 zebra
najlepiej wszystkie ciasta piec w termoobiegu chociąż akurat zebra wyjdzie nam nawet w prodiżu gdzie nie ma zastosowania szczególnie skomplikowanej technologii u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-24 15:36 Z termoobiegiem :)
Pytałam jak piec i już wiem. Piekłam z termoobiegiem i wyszło pięknie. Zrobiłam z 1,5 przepisu na dużą blachę. Jajka z cukrem nie ubiły się na sztywno (mikserem), ale zagęściły się. Moja znajoma robiła też z 1,5 przepisu ale na mniejszą blachę, urosło bardziej w górę, ale przy spodzie powstał lekko zakalec. Przepis sprawdzony - bardzo dobry - polecam!!!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-27 18:21 Mniej wody !!!
dodajcie mniej wody lub oranżady, a ciasto będzie bez zakalca !!!
Sprawdzone i polecam, zebra dobra !



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-11 17:22 Tytul
niestety dzis upieklam i tez wyszedl zakalec! ale pech! ale ja nie mam talentu do pieczenia ciast to jest pewne !



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-12 10:59 aaa
a ja juz dwa razy w tym tygodniu robiłam i wyszło pysznie i bez zakalca?art))najłatwiejsze ciasto w świecie?art))



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-12 22:36 Tytul
no bardzo fajnie .ale ja nie rezygnuje tak szybko ! Bede probowac snowu jutro nastepne podejscie .bede informowac co z tego wyszlo . ha ha



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-21 14:36 Tala_83
Ciasto super błyskawicznie znika robiłam już zebrę ale nie była taka dobra jak ta polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 23:10 Tytul
spróbowałam dzisiaj po raz pierwszy upiec zebrę według powyższego przepisu. Jak jest napisane wyjęłam ciasto po 40 minutach jednak jest w środku zupełnie surowe. ożylam na kolejne 40 min ponieważ poszukałam innych przepisów na zebre i tam czas pieczenia podają 1,5 godz.



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-17 15:04 Super
ciasto wyszło ekstra, trzeba dłużej potrzymac w piekarniku ale tak to spoko



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-01 11:43 paula
Super przepis....pięknie się upiekła i smakowała rewelacyjnie.Wczoraj całą zjedliśmy i dziś piekę drugą....dziękuje



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-03 11:53 Tytul
Proste i genialne.
Znakomite w smaku,bez zakalca.
Pieknie wyrosło,śliczny przekrój.
Trochę dłużej piec.
Dzięki.



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-06 23:43 ??? ;p
Mam pytanie jakiej mąki pszennej czy zimniaczanej? ? ? ?



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-07 8:10 ciasto zebra
oczywiście używamy mąkę pszenną, jeśli nie jest konkretnie podane, że to mąka ziemniaczana (w przepisie) to zawsze chodzi o pszenną



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-17 18:30 zebra
jest świetne, pieke go od lat i zawsze wychodzi:-] polecam



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-18 10:48 paski
ciasto pyszne! robiłam już 3 razy i za każdym razem wyszło, chociaż na małą blachę daję 80% składników i piekę z termoobiegiem 55 minut (po 40 było surowe w środku).
Największy problem mam z paskami! I tutaj pytanie - jak nakładacie ciasto, żeby były w miarę równe (wiem, że tyle samo łyżek), ale mi strasznie spływają i się mieszają ze sobą nawet jak blachę układam "z górki".
Może jest jakaś specjala technika czy przyrząd?



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-21 1:18 ciasto bardzo dobre
do kazdego ciasta przeba wlozyc troghe serca i skladniki powinny miec temperature pokojowa
to ciasto pieklam do znudzenie zawsze sie udawalo i smakowalo i znow mosze powtozyc to pieczenie



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-10 17:17 Tytul
A jesli chodzi o wymiary blaszki ? to chyba ma byc jakas mniejsza tak? i rozumiem ze białek nie oddzielamy od żółtek , tylko razem ubijamy??



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-10 19:40 zebra
dokładnie - z cukrem ubijamy całe jajka. Co do blaszki to ja zawsze używam tortownicy - wymiary standardowe a więc średnica około 25 cm. Może być też blaszka prostokątna - wymiary około 20x30 cm



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-04 10:05 zebra
Ciasto wygląda rewelacyjnie,muszę skorzystać z tego przepisu u?miech Pozdrawiam mysiakuchnia!



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-22 12:29 Tytul
a ja właśnie kosztuję jest wyśmienite u?miech polecam też MANDARYNKOWIEC ewy wachowicz prosty w wykonaniu i pyszny



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-23 8:32 Tytul
Ciasto Zebra jest dobre, stary sprawdzony przepis. Co do Mandarynkowca to z tym ciastem jest coś nie tak. Same niepolecające komentarze.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-23 17:22 Kamiś
no naprawdę . bardzo pyszne . mmmmmm , smakuje mi baaaaaaardzo . jes pyszny u?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2013-04-17 11:09 Tytul
Czy moge to zrbic na zwyklej prostokatnej blaszce?



Przepisów
Od
Dodano 2013-04-17 18:32 zebra
oczywiście, że można. Zebra to ciasto które zawsze się udaje ?art



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-15 14:14 Tytul
Ja piekę w piekarniku gaazowym. Nastawiam na 200C i 1,4h. Mogę wyjśc z kuchni. BEZ ZAKALCA



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-17 13:18 Zebra
Mam pytanie jak robic paski jesli robie ciasto w prostokatnej formie?!



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-18 14:40 zebra
ciasto robimy tak samo w każdej foremce a wiec i w okrągłej i prostokątnej, paski wyjdą same jeśli tylko będziemy postępować zgodnie z przepisem



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-17 0:58 Tytul
Dziś zrobiłam wg przepisu i zakalec, nie nadający się do jedzenia.
Wyrzuciłam całą blachę ;(
może te 40 min to za mało?
Nie wiem czemu się nie udało...



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-17 17:58 zebra
no ja też nie wiem ale jesli chodzi o czas pieczenia to trzeba dostosować do piekarnika i po 40 minutach sprawdzić patyczkiem - jeśli jest mokry ciasto pieczemy dłużej



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-18 7:59 zebra
Mam ten sam przepis na zebrę i piecze się ok.1 godziny.



Przepisów
Od
Dodano 2014-10-01 13:53 Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź.



Przepisów
Od
Dodano 2014-10-03 13:38 Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz