Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ryba po grecku ryba po grecku
dziekuje za przepis pyszny juz robilam
...
| 2014-12-20 6:47 |

Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto zebra - składniki:

- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- szklanka oranżady (napoju gazowanego) lub wody
- 3 szklanki mąki
- szklanka oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

Ciasto zebra - sposób wykonania:

Przepis na zebrę pamiętam jeszcze z dzieciństwa, wielokrotnie sprawdzony pochodzi z zeszytu z przepisami mojej mamy u?miech. Można go robić także w prodiżu.
Jajka ubijamy z cukrem. Kiedy masa będzie sztywna dodajemy 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem, mieszamy, następnie olej, mieszamy i wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połowy dodajemy 0,5 szklanki maki, do drugiej kakao. Tortownice smarujemy tłuszczem, wylewamy ciasto na przemian ciemne i jasne - po kilka łyżek (tyle samo np. po 5). Piec 40 minut w 180 stopniach.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [52]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-20 17:26 polecam przepis
bardzo dobre ciastou?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-24 10:23 Tytul
Bardzo dobre ciasto.
POLECAM! PYCHA!!!!!!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-02 21:41 zebra
ciasto przepyszne polecam przepis?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-04 8:42 pycha pycha pycha
Ciasto jest przepyszne. Gorąco polecam zwłaszcza że nawet drugiego dnia jest mięciutkie jakby dopiero z piecyka wyjęte.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-20 18:54 Bardzo dobre ciasto
Upiekłem według przepisu wyszło bardzo dobrze ciasto polecam wszystkim ....smacznego



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-07 10:53 lusi
ja dodaje 1szkl. oleju i 1szkl. oranżady , 1 szkl. cukru do 8 jaj !



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-16 17:18 Tytul
Bardzo mi smakowało to ciasto ?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-16 19:29 Tytul
Ślicznie wygląda smakowało mi i mojej rodzinie też . Brawo u?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-08 14:16 Tytul
Ciasto pyszne, przepis bardzo dobry. Smakuje całej rodzince, bez wyjątków.
Polecam. C:



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-17 10:12 Tytul
Woda ma byc gazowana czy zwykla nie gazowana bo nie mam oranzady!?



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-17 10:19 ciasto zebra
proponuję dac gazowaną dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste !



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-19 22:54 Tytul
A mi wyszedł zakalec smutny pyszny,ale jakoś mnie to nie satysfakcjonuje smutny Robiłam krok po kroku jak w przepisie... co mogło pójść nie tak ??

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2011-10-20 6:24 Zebra
Jest tyle przyczyn zakalca, że ciężko powiedzieć dlaczego w Twoim przypadku tak się stało. Stary proszek do pieczenia, zła mąką, za wczesne wyjęcie z piekarnika.
Ciasta bywają kapryśne jak kobiety ?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-28 12:06 Tytul
jesli robilas krok po kroku to moze nie dodalas proszku do pieczenia??jest podany w skladnikach ale nie w przygotowaniu?art



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-01 18:22 Świetny przepis
Ciasto rewelacyjne! Wyszło, chociaż nie ubiłam jajek z cukrem na sztywno - ręka i tak już mi prawie odpadła od machania trzepaczką... Ale i bez tego ciasto pięknie wyrosło, jest wigotne i wspaniale smakuje. A trzeba zaznaczyć, że jestem analfabetką kulinarną - nie gotuję i nie piekę, bo nie umiem. Ponieważ jednak bardzo lubię zebrę, postanowłam podjąć zaryzyko i... jestem zachwycona rezultatem!
PS. W przepisie zabrakło mi informacji, jaki wymiar blachy i czy wkłada się do zimnego, czy nagrzanego piekarnika. Użyłam formy 7x14x30 i włożyłam do lekko podgrzanego piekarnika - jak już wiadomo, z dobrym skutkiem.



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-19 20:34 Tytul
nigdy nie dodaje się mąki do ubitego białka bo bedzie zakalec



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-19 20:48 ciasto zebra
dziękujemy za uwagę choć chyba nie dotyczy tego przepisu - w nim nie ma nic o pianie z białek, jajka ucieramy z cukrem w całości



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-26 13:05 Tytul
ciasto z mojego dzieciństwa zawsze wychodzi,dziś jest również ulubionym ciastem moich dzieci



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-14 11:46 Tytul
Za każdym razem robię z tego przepisu i zawsze wychodzi pyszne polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-24 0:39 Jak piec?
Jak piec żeby nie było zakalca? Górna grzałka, dolna, obie, czy termoobieg? Może ktoś podpowie?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-01-24 7:16 zebra
najlepiej wszystkie ciasta piec w termoobiegu chociąż akurat zebra wyjdzie nam nawet w prodiżu gdzie nie ma zastosowania szczególnie skomplikowanej technologii u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-24 15:36 Z termoobiegiem :)
Pytałam jak piec i już wiem. Piekłam z termoobiegiem i wyszło pięknie. Zrobiłam z 1,5 przepisu na dużą blachę. Jajka z cukrem nie ubiły się na sztywno (mikserem), ale zagęściły się. Moja znajoma robiła też z 1,5 przepisu ale na mniejszą blachę, urosło bardziej w górę, ale przy spodzie powstał lekko zakalec. Przepis sprawdzony - bardzo dobry - polecam!!!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-27 18:21 Mniej wody !!!
dodajcie mniej wody lub oranżady, a ciasto będzie bez zakalca !!!
Sprawdzone i polecam, zebra dobra !



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-11 17:22 Tytul
niestety dzis upieklam i tez wyszedl zakalec! ale pech! ale ja nie mam talentu do pieczenia ciast to jest pewne !



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-12 10:59 aaa
a ja juz dwa razy w tym tygodniu robiłam i wyszło pysznie i bez zakalca?art))najłatwiejsze ciasto w świecie?art))



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-12 22:36 Tytul
no bardzo fajnie .ale ja nie rezygnuje tak szybko ! Bede probowac snowu jutro nastepne podejscie .bede informowac co z tego wyszlo . ha ha



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-21 14:36 Tala_83
Ciasto super błyskawicznie znika robiłam już zebrę ale nie była taka dobra jak ta polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-25 23:10 Tytul
spróbowałam dzisiaj po raz pierwszy upiec zebrę według powyższego przepisu. Jak jest napisane wyjęłam ciasto po 40 minutach jednak jest w środku zupełnie surowe. ożylam na kolejne 40 min ponieważ poszukałam innych przepisów na zebre i tam czas pieczenia podają 1,5 godz.



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-17 15:04 Super
ciasto wyszło ekstra, trzeba dłużej potrzymac w piekarniku ale tak to spoko



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-01 11:43 paula
Super przepis....pięknie się upiekła i smakowała rewelacyjnie.Wczoraj całą zjedliśmy i dziś piekę drugą....dziękuje



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-03 11:53 Tytul
Proste i genialne.
Znakomite w smaku,bez zakalca.
Pieknie wyrosło,śliczny przekrój.
Trochę dłużej piec.
Dzięki.



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-06 23:43 ??? ;p
Mam pytanie jakiej mąki pszennej czy zimniaczanej? ? ? ?



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-07 8:10 ciasto zebra
oczywiście używamy mąkę pszenną, jeśli nie jest konkretnie podane, że to mąka ziemniaczana (w przepisie) to zawsze chodzi o pszenną



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-17 18:30 zebra
jest świetne, pieke go od lat i zawsze wychodzi:-] polecam



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-18 10:48 paski
ciasto pyszne! robiłam już 3 razy i za każdym razem wyszło, chociaż na małą blachę daję 80% składników i piekę z termoobiegiem 55 minut (po 40 było surowe w środku).
Największy problem mam z paskami! I tutaj pytanie - jak nakładacie ciasto, żeby były w miarę równe (wiem, że tyle samo łyżek), ale mi strasznie spływają i się mieszają ze sobą nawet jak blachę układam "z górki".
Może jest jakaś specjala technika czy przyrząd?



Przepisów
Od
Dodano 2012-10-21 1:18 ciasto bardzo dobre
do kazdego ciasta przeba wlozyc troghe serca i skladniki powinny miec temperature pokojowa
to ciasto pieklam do znudzenie zawsze sie udawalo i smakowalo i znow mosze powtozyc to pieczenie



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-10 17:17 Tytul
A jesli chodzi o wymiary blaszki ? to chyba ma byc jakas mniejsza tak? i rozumiem ze białek nie oddzielamy od żółtek , tylko razem ubijamy??



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-10 19:40 zebra
dokładnie - z cukrem ubijamy całe jajka. Co do blaszki to ja zawsze używam tortownicy - wymiary standardowe a więc średnica około 25 cm. Może być też blaszka prostokątna - wymiary około 20x30 cm



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-04 10:05 zebra
Ciasto wygląda rewelacyjnie,muszę skorzystać z tego przepisu u?miech Pozdrawiam mysiakuchnia!



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-22 12:29 Tytul
a ja właśnie kosztuję jest wyśmienite u?miech polecam też MANDARYNKOWIEC ewy wachowicz prosty w wykonaniu i pyszny



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-23 8:32 Tytul
Ciasto Zebra jest dobre, stary sprawdzony przepis. Co do Mandarynkowca to z tym ciastem jest coś nie tak. Same niepolecające komentarze.



Przepisów
Od
Dodano 2013-01-23 17:22 Kamiś
no naprawdę . bardzo pyszne . mmmmmm , smakuje mi baaaaaaardzo . jes pyszny u?miech)



Przepisów
Od
Dodano 2013-04-17 11:09 Tytul
Czy moge to zrbic na zwyklej prostokatnej blaszce?



Przepisów
Od
Dodano 2013-04-17 18:32 zebra
oczywiście, że można. Zebra to ciasto które zawsze się udaje ?art



Przepisów
Od
Dodano 2013-10-15 14:14 Tytul
Ja piekę w piekarniku gaazowym. Nastawiam na 200C i 1,4h. Mogę wyjśc z kuchni. BEZ ZAKALCA



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-17 13:18 Zebra
Mam pytanie jak robic paski jesli robie ciasto w prostokatnej formie?!



Przepisów
Od
Dodano 2014-01-18 14:40 zebra
ciasto robimy tak samo w każdej foremce a wiec i w okrągłej i prostokątnej, paski wyjdą same jeśli tylko będziemy postępować zgodnie z przepisem



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-17 0:58 Tytul
Dziś zrobiłam wg przepisu i zakalec, nie nadający się do jedzenia.
Wyrzuciłam całą blachę ;(
może te 40 min to za mało?
Nie wiem czemu się nie udało...



Przepisów
Od
Dodano 2014-02-17 17:58 zebra
no ja też nie wiem ale jesli chodzi o czas pieczenia to trzeba dostosować do piekarnika i po 40 minutach sprawdzić patyczkiem - jeśli jest mokry ciasto pieczemy dłużej



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-18 7:59 zebra
Mam ten sam przepis na zebrę i piecze się ok.1 godziny.



Przepisów
Od
Dodano 2014-10-01 13:53 Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź.



Przepisów
Od
Dodano 2014-10-03 13:38 Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz