Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Składniki:

75 dag truskawek
75 dag rabarbaru
sok i skórka z cytryny
1,5 kg cukru żelującego

Dżem truskawkowo-rabarbarowy - sposób wykonania:

Dojrzałe truskawki należy opłukać, oczyścić z szypułek, osączyć na sicie. Owoce rozgnieść. Rabarbar obrać pokroić na 1 cm kawałki, w garnku wymieszać truskawki, rabarbar, dodać cukier żelujący oraz skórkę i sok z cytryny, przykryć i pozostawić pod przykryciem na noc. Następnie całość zagotować 4 minut od chwili zawrzenia, mieszając drewnianą łyżką. Przekładamy (wrzące!) do słoików, zamykamy i odwracamy słoiki do góry dnem.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 31-05-10 | Czytano: 6391 razy | komentarzy [0]
Dżem truskawkowo-rabarbarowy komentarz



Opinie i komentarze na temat Dżem truskawkowo-rabarbarowy kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Dżem truskawkowo-rabarbarowy prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje