Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Jabłka w soku własnym na zimę

Czas 30 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 1 kg jabłek
- pół szklanki wody

Jabłka w soku własnym na zimę - sposób wykonania:

Jabłka w soku własnym najlepiej zachowują wartości odżywcze na zimową porę. Nadają się do sporządzenia napoi, zup, kisieli oraz jako dodatki do potraw mącznych.
Na przetwory możemy użyć owoce kwaśne, które łatwo rozgotować. Jabłka myjemy i nie obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
Pokrojone jabłka wrzucamy do garnka z gorąca wodą i podgrzewamy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, tak długo aż prawie pokryją się sokiem.
W czasie podgrzewania od czasu do czasu mieszamy.
Tak przyrządzone jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 30 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 4.00/5

4.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Kamiś | 17-08-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz