Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Jagody w soku własnym

Czas 30 minut Porcji 5 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 1 kg czarnych jagód
- 100 gram cukru

Jagody w soku własnym - sposób wykonania:

Jagody w sosie własnym można przygotować dwoma sposobami. W obu przypadkach jagody starannie płuczemy w wodzie, oczyszczamy z szypułek i listków. Wyparzamy słoiki i nakrętki.

Sposób I.
Jagody wkładamy łyżką do słoika i posypujemy cukrem w proporcji około 3 łyżki cukru na 250 ml słoiczek. Jagody potrząsamy by się dobrze wymieszały z cukrem i ciaśniej ułożyły. Słoiczki zapełniamy jagodami do 3/4 wysokości. Odstawiamy na 2 - 3 godziny, aby puściły sok - po czym pasteryzujemy przez 20 minut /słoiki większe niż 0,5 litra pasteryzujemy nieco dłużej/.

Sposób II bez cukru.
Jagody wkładamy łyżką do słoika i potrząsamy by ciaśniej się ułożyły. Jagód nie słodzimy Część jagód zagotowujemy (bez wody gdyż puszczą sok) i zalewamy nimi jagody w słoikach. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy tak jak w sposobie I.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Kamiś | 01-08-10| Czytano: 36953 razy |komentarz [0]
Jagody w soku własnym komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz