Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania Dietetyczne >> Wegetariańskie

Kabaczek smażony

Czas 25 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- kabaczek
- przyprawa do grilla Kamis lub inne przyprawy jak sól, pieprz
- olej lub oliwa

Kabaczek smażony - sposób wykonania:

Kabaczek smażony a'la frytki może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do obiadu. Przyznam, że odkąd go spróbowałam robię regularnie - dla mnie nawet lepszy niż frytki :) i lżejsze, trzeba tylko pamiętać aby po usmażeniu kabaczek osączyć z nadmiaru wchłoniętego oleju, kładąc go na ręczniku papierowym.
Kabaczka obieramy, wydrążamy ze środka, kroimy na około półcentymetrowe półplasterki, obsypujemy przyprawami (mi smakuje posypany przyprawą do grilla Kamis - również ta grill pikantny). Takiego kabaczka zostawiamy na około 15 minut aby przeszedł przyprawiamy.
Następnie rozgrzewamy olej na patelni (nie za dużo, gdyż kabaczek będzie ociekał tłuszczem), kładziemy porcjami plasterki kabaczka, zmniejszamy ogień i patelnię przykrywamy przykrywką. Następnie gdy jedna strona zmięknie i pięknie się zrumieni, kabaczka przewracamy na drugą.
Po usmażeniu osączamy na ręczniku papierowym i nic już więcej nie trzeba :) Jest pyszny!
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana
Polecamy poradnik: Przepisy wigilijne diety Dukana
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 12-09-10| Czytano: 32329 razy |komentarz [0]
Kabaczek smażony  komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz