Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Leczo pasteryzowane

Czas 60 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

2 kg papryki
1 kg cebuli
1 kg cukinii
1,5 kg pomidorów
sól, pieprz, czosnek
olej papryka mielona

Leczo pasteryzowane - sposób wykonania:

Leczo jest niezastąpione zimą, gdy warzywa są zwykle droższe, wystarczy je podgrzać i np. dodać wędlinę (pokrojone w plasterki parówki).
Opłucz, pokrój paprykę (usunąć gniazda), cebulę, cukinię i pomidory. Na patelni krótko smażymy porcjami (nie mogą być zbyt miękkie) poszczególne składniki i przekładamy do garnka. Na koniec smażymy pomidory i łączymy wszystkie składniki. Dusimy wszystko razem przez 5 minut, doprawiając solą, pieprzem i papryką. Gorącą masę przekładamy do słoików, pozostawiając 2-3 cm od góry wolnej przestrzeni, na wierzch każdego słoika wlewamy łyżkę oleju. Pasteryzujemy 20 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 31-05-10| Czytano: 15976 razy |komentarz [0]
Leczo pasteryzowane komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz