Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Ogórki kiszone

Czas 15 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

proporcje na 1 litrowy słoik:
ogórki gruntowe - na litrowy słoik wchodzi około 6-8 sztuk
korzeń chrzanu 3 cm
koper włoski - kwiatostan wraz z łodygami
4-5 liści czarnej porzeczki lub wiśni
czosnek

zalewa: na litr wody czubata łyżka soli kamiennej (do przetworów)
soli można dać więcej do około 2 łyżek (nie więcej) na litr wody i również ogórki wyjdą smaczne

Ogórki kiszone - sposób wykonania:

Ogórki myjemy bardzo dokładnie, korzeń chrzanu i czosnek obieramy, liście myjemy.
Na dno słoika (około 1 litrowego) kładziemy 3 liście czarnej porzeczki, następnie bardzo ciasno układamy ogórki, jeden obok drugiego - pionowo. Pomiędzy ogórki wciskamy korzeń chrzanu. Korzeń długości około 3 cm podzielony wzdłuż na 2-3 części. Następnie wciskamy 2 ząbki czosnku oraz koper wraz z częścią z nasionami, całość przykrywamy 2-3 liśćmi porzeczki lub wiśni.
Wodę z solą gotujemy wrzącą zalewamy ogórki, słoik zakręcamy i odstawiamy. Po 2 dniach wynosimy w chłodne miejsce np. do piwnicy.
Ważne, żeby słoiki i zakrętki były dobrze umyte i wyparzone.
Ogórki przechowują się wyśmienicie i są pyszne.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 12-07-11| Czytano: 35951 razy |komentarz [0]
Ogórki kiszone komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz