Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Ogórki konserwowe

Czas 60 minut Porcji 7 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 kg ogórków
liście laurowe, ziele angielskie
gorczyca, kawałek chrzanu
2-3 łyżki soli
2-3 łyżki cukru
2 szklanki octu
6 szklanek wody

Ogórki konserwowe - sposób wykonania:

Przepis na smaczne ogórki konserwowe. Ogórki myjemy, ciasno układamy w słoikach, na przemian z przyprawami. Wodę gotujemy z octem, solą i cukrem. Zalewę wlewamy do słoików z ogórkami (pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od góry). Pasteryzujemy 25 minut. Ogórki konserwowe będą wspaniałym dodatkiem na zimowe obiady :-)
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 01-06-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz