Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania Dietetyczne >> Dieta proteinowa Dukana

Pizza Dukana

Czas 45 minut Porcji 3 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

9 łyżek otrąb pszennych (najlepiej zmielić je na mąkę)
1 łyżka skrobii kukurydzianej
1/4 szklanki mleka
3 dag drożdży
szczypta słodzika
jajko

Dodatki:
koncentrat pomidorowy
oregano
szynka z indyka
3 pieczarki
ser ziarnisty o obniżonej zawartość tłuszczu - po odsączeniu z zalewy

Pizza Dukana - sposób wykonania:

Oto moja wczorajsza kolacja :) sporządziłam pizzę zgodnie z zaleceniami diety Dukana.
Drożdże przekładamy do miski, posypujemy słodzikiem (szczypta) i zalewamy lekko ciepłym mlekiem (podgrzanym w mikrofali).
Odstawiamy w ciepłe miejsce aby "ruszyły". Gdy tak się stanie dodajemy otręby pszenne i skrobię. Następnie wbijamy jajko.
Ciasto wykładamy na blaszkę, smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy oregano, układamy pozostałe składniki - na końcu ser. Piekłam 30 minut w 200 stopniach (ale można 5, 10 minut mniej - w zależności jaki się posiada piekarnik).
Smacznego:)
Pizza wypełnia 3 krotne zapotrzebowanie na otręby, dlatego należy ją spożywać przez 3 dni (lub komuś oddać).
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana
Polecamy poradnik: Przepisy wigilijne diety Dukana
  • Currently 4.00/5

4.0/5 (4 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 21-09-10| Czytano: 161148 razy |komentarz [14]
Pizza Dukana komentarz



14 komentarzy

Autor
Tytul
2010-11-28 18:02

hm no zrobiłam dziś tę pizzę i spód do niczego nawet po prawie godzinie w piekarniku mokry, zjadłam więc wszystko z góry a dół wyrzuciłam:((:(:(:(:

Autor
Tytul
2010-11-28 18:37

Wszystko zależy od tego jaki masz piekarnik, jeśli kiepski nawiew to pizza się nie dopiecze i będzie taka jak opisałaś.

Autor
Tytul
2011-01-28 15:19

a nie lepiej zrobić z samej skrobii?? ja mam taki oto przepis :
skrobia kukurydziana (w zależności od ilości porcji, 50g na osobę dietującą, więcej dla reszty współjedzących) ja zastosowałam 500g i wyszło 7 kawałków
Drożdże piekarskie, kostka na 0,5-1kg (tak na nich jest napisane)
Mleko 0,5% 0,5 szkl.
4 udka z kurczaka wędzone
1 pomidor
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
10 pieczarek
przyprawa do pizzy (ja stosuję Prymat)
koncentrat pomidorowy

Autor
ser?
2011-02-16 21:13

a co to za ser?

Autor
pizza
2011-02-16 21:19

Serek wiejski po prostu. Taka namiastka...

Autor
Groteskowa
2011-04-06 13:05

Ja zawsze podpiekam spód co najmniej 10 min i nie ma problemu :)

Autor
Tytul
2011-04-07 10:57

Witam,ja robie pizze z patelni wkładam 2jajka,troszkę mleka 0.5%,troche skrobi i mąki kukurydzianej,przyprawy i warzywa dozwolone w II fazie w kostke i smażyć placki jak naleśniki,bez tłuszczu.pychotka.POLECAM(A SER BIAŁY SMAŻE Z SOLĄ I SODĄ WYCHODZI MI ALA SMAŻONY I ŻÓŁTKIEM I MAM PYSZNY SEREK TOPIONY KTÓRY DODAJE DO PIZZY.)

Autor
Tytul
2011-04-07 11:01

dZIEWCZYNY A DO TEJ PIZZY Z PATELNI JESZCZE DODAJCIE PÓŁ ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ

Autor
Tytul
2011-07-13 21:37

a co można zamiast skrobi kukurydzianej?

Autor
pizza Dukana
2011-07-13 22:46

można jej po prostu nie dodawać lub dodać w zamian 1 łyżkę więcej otrąb

Autor
Tytul
2011-11-09 21:17

Nie tak do końca jest to dobry przepis. Po pierwsze limit otrębów pszennych na dzień to 1 łyżka (a wiec wg przepisu musi nam starczyc na 9 dni). Po drugie otrębów nie powinno się mielic bo tracą swoje właściwości.

Lepiej kombinować z otrębami 2 łyżki owsianych i 1 pszennych na dzień lub wielokrotnosc ich zostawiajac dla innych lub na inny dzień.

Autor
lolnix
2012-01-06 15:53

A co ty wygadujesz, nie 1 łyżka tylko 2 w 1. fazie i 3 łyżki w 2. fazie, po drugie, co to za herezje z tym mieleniem? Rozumiesz różnicę między przemianami fizycznymi a chemicznymi? Jeśli tak, to od kiedy jakakolwiek przemiana fizyczna (jaką będzie mielenie) wpływa na wartości odżywcze czegokolwiek?

Autor
marti
2012-06-02 13:50

Ja dodałam jeszcze mozzarelle odtłuszczoną na przecier pomidorowy i wyszła świetna. Faktycznie rozwałkujcie jaknajcieńsze ciasto.

Autor
genialna
2014-01-03 13:41

Ja podpiekłam najpierw ciasto przez 10 min w 170, a potem ze składnikami 20 minut dochodząc do temp. 200.
Pizza genialna !!

Linia tła strony

Dodaj komentarz