Strona główna >> Desery >> Naleśniki

Prosty przepis na naleśniki

Czas 25 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

4 szklanki mąki /pszennej lub tortowej/
2 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
2 szklanki mleka
2 szklanki wody (z samym mlekiem naleśniki będą zbyt twarde)
olej

Prosty przepis na naleśniki - sposób wykonania:

Poznaj mój ulubiony przepis na proste naleśniki domowe. Smażę je kilka razy w miesiącu. Naleśniki to najprostsza, uniwersalna potrawa, która jest bazą do przygotowania głównego dania z dowolnym farszem na przykład krokietów. Ilość składników oraz samo wykonanie jak tak łatwe, że po kilku razach nie będziesz potrzebował przepisu do ich przygotowania.

Z mojego podstawowego przepisu usmażysz pyszne, idealnie cienkie i elastyczne naleśniki. Naleśniki są ulubionym daniem mojej rodziny, możesz z nich zrobić szybki obiad, zabrać do pracy lub szkoły. Sekret tego łatwego i wybaczającego błędy dania nie kryje się w składnikach, lecz w bardzo dobrym rozgrzaniu patelni z małą ilością tłuszczu. Zobacz jak krok po kroku usmażyć pyszne naleśniki.

Lista składników nie jest duża, a równe proporcje mąki i wody z mlekiem łatwe do zapamiętania. Naleśniki z samego mleka są twardsze. Dlatego dodaję pół na pół z wodą, najlepiej gazowaną, która spulchnia ciasto.

Prosty sposób wykonania naleśników


Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mleko lekko podgrzewam. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, wystarczy wymieszać podane składniki. Wbijam do miski jajka, dodaję mleko i szczyptę soli i cukru. Całość mieszam, następnie dodaję mąkę pszenną uniwersalną lub tortową, mieszam i dodaję wodę gazowaną. Mieszam aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Mieszać możesz za pomocą miksera labo trzepaczki. Dzięki gazowanej wodzie naleśniki są pulchne, ale można także użyć zwykłej wody.

Aby ciasto nie przywierało do patelni, dodaję do masy około 2 łyżek oleju. Zamiast oleju można dodać 2 łyżki rozpuszczonego i przestudzonego masła.

Ciasto nadaje się do smażenia zaraz po zmiksowaniu składników, ale warto chwilę odczekać. Jeśli odczekasz od 10 minut do około pół godziny, ciasto odpocznie i uzyska odpowiednią konsystencję. Za pomocą chochli wlewam nie dużą ilość ciasta, które rozlewa się równomiernie po całej patelni.

Naleśniki smażę z jednej i drugiej strony na szerokiej patelni z cienkim dnem o średnicy 24cm. Przewracam gdy zaczyna lekko odstawać od brzegu po około 45 sekund smażenia. Druga strona wymaga krótszego smażenia. Przewracam za pomocą dowolnego, płaskiego, kuchennego narzędzia nie rysującego patelni lub sprawnym ruchem podrzucam do góry. Druga, efektowna wersja dla zaawansowanych adeptów sztuki kulinarnej. Smażenie naleśników nie jest trudne, ale wymaga wprawy i wyczucia.

Podczas smażenia pierwszego naleśnika patelnia musi być przede wszystkim dobrze rozgrzana i naoliwiona. Rozpocznij od mniejszej mocy palnika i stopniowo zwiększaj, aż tłuszcz równomiernie rozprowadzi się po całej powierzchni. Przed smażeniem każdego naleśnika smaruję tłuszczem (np słoninką) patelnię. Niby dodanie oleju / masła do ciasta zapobiega przypalaniu naleśników i nie trzeba dodatkowo natłuszczać patelni podczas smażenia kolejnych naleśników, ale to jest teoria. W praktyce mamy różny stan patelni, które z czasem wymagają natłuszczania.

Podczas nalewania porcji ciasta za każdym razem podnoszę patelnię znad ognia i poruszam patelnią tak, aby ciasto rozlało się równomiernie po całej powierzchni. Naleśniki najlepiej smakują, jak są z obu stron przypieczone na rumiano. Jeśli używam naleśniki jako bazę do dań głównych np krokietów, to słabiej je przyrumieniam.


Koniecznie sprawdź też prosty przepis na chrupiące gofry.

Wskazówki do smażenia naleśników


PS.
Smaży się cienkie naleśniki. Jeśli pierwszy naleśnik wyszedł za gruby, to znaczy że ciasto jest za gęste i musisz dodać trochę mleko lub wody do rozcieńczenia. Pierwszy naleśnik nie zmarnuje się, jeśli dobrze rozgrzejesz patelnię. Grubsze naleśniki smaży się na krokiety.


Usmażone naleśniki można podawać od razu smarując dżemem lub dowolnym farszem, zwijać w rulony, koperty bądź ćwiartki. Jeśli naleśniki zamierzam użyć później, usmażone przykrywam czystą ściereczką lub talerzem, dzięki temu nie wysychają.


Do naleśników najlepiej nadaje się mąką pszenna niższego typu np 400, 450 lub 500. Z powodzeniem udadzą Ci się naleśniki z mąki gryczanej, ryżowej, orkiszowej lub kukurydzianej. Naleśniki będą miały wyrazistszy smak i ciemniejszy kolor.


Do ciasta na naleśniki podawane na słodko można dodać 1 łyżkę cukru. Szczególnie dzieci uwielbiają naleśniki na słodko.
W wersji dla dorosłych na słono, zamiast wody możesz użyć piwa :-)


Wartość kaloryczna: 227 kcal / 100 g lub około 60 kcal w 1 naleśniku.
Z podanych składników wyjdzie około 15 naleśników.

Ostatnia aktualizacja 20.10.2020r.



Prześlij przepis

~Gosc | 21-08-08 | Czytano: 813734 razy | komentarzy [65]
Prosty przepis na naleśniki komentarz



Opinie i komentarze na temat Prosty przepis na naleśniki kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

65 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Prosty przepis na naleśniki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2009-01-25 10:23

ja zrobiłem z tego przepisu nalesniki i

fajne wyszly.

Autor
Tytul
2009-11-04 12:36

pap pytanie , robie pierwszy raz naleśniki, a tylko białko ubijamy?

Autor
Tytul
2010-01-17 18:21

Haha dobre!!!
Ubij bialka...jak chcesz omlety :P

Autor
mmmm
2010-12-30 19:57

wyszły bardzo dobre naleśniki

Autor
Tytul
2011-01-19 22:58

JA ROBIE Z TEGO PRZEPISU I ZAWSZE WYCHODZA DOBRE POLECAM

Autor
mniam
2011-04-22 21:07

Właśnie je zrobiłam bardzo dobre!!

Autor
Tytul
2011-09-05 19:28

Dziekuje za swietny przepis.Nalesniczki sa przepyszne.Pozdrawiam .Barbara.

Autor
Tytul
2011-09-08 1:20

Porcja to chyba 1 naleśnik,prawda ? A tu 4 porcje i tyle składników ?

Autor
naleśniki
2011-09-08 7:00

nie wiem czy to aż tak ważne ale w tym przypadku porcja oznacza na ile osób są proporcje, nie ile naleśników wyjdzie z ciasta. Nikt przecież jednym się nie naje

Autor
Nie umiałam zrobić naleśni
2011-09-21 13:15

Nigdy mi nie wychodziły naleśniki :P Z tego przepisu wyszły super :)

Autor
Tytul
2011-09-25 15:24

Mniam mniam mniam wyszło bardzo ładnie są pyszne

Autor
Tytul
2011-09-25 17:36

prosty przepis a naleśniki SUPER!!! Nie wiem jak moga nie wyjsć???

Autor
Mam pytanie?
2011-09-29 18:16

Pojemność szklanki to 250 ml???

Autor
Pojemność szklanki
2011-09-29 20:14

Obecnie Pojemność szklanki to 200 ml. W tym przepisie NAJWAŻNIEJSZE jest, aby tą samą szklanką odmierzać produkty sypkie takie jak mąka i produkty płynne takie jak mleko czy woda.
Po prostu proporcje tych składników muszę być 1:1

Autor
Tytul
2011-10-07 17:31

Bardzo dobre naleśniki i nie przyklejają
się do patelni :) Sebastian.

Autor
......
2011-10-13 15:21

naleśniki w ogóle nie wyszły całe ciasto musiałam wyrzucić.wszytko przywarło do patelni chociaż dałam olej.nie polecam na przyszłość...[-]stosowałam się do opisu...

Autor
naleśniki
2011-10-13 16:39

a ja polecam zmienić patelnię :-) inaczej żaden opis nie pomoże! zły przepis sprawia, ze nalesniki są niesmaczne ale jeśli przywierają jest to wina patelni.

Autor
Naleśniki
2011-10-13 18:39


Właśnie przed chwilą je zrobiłam z podanego wyżej przepisu i wyszły super,najbardziej smakowały mojemu narzeczonemu jadł aż mu się uszy trzęsły ha ha Pozdrawiam

Autor
Tytul
2011-10-13 19:28

ja robię takie same pyszne są polecam serdecznie do tego dżemik i ekstra;)

Autor
Tytul
2011-10-13 21:12

na zimną patelnie wlej olej ,podgrzej następnie ciasto będzie ok

Autor
Tytul
2011-10-14 12:54

dzisiaj mam zamiar zrobic wlasnie nalesniki tylko musze zwiekszyc proporcje bo mam wieksza gromatke

Autor
nalesniki
2011-10-14 18:33

niedowiary pierwszy raz mi w zyciu wyszły przepyszne i bez przyklejania do patelni nalesniki polecam!!!!!!!!!!

Autor
Tytul
2011-10-14 19:16

naleśniki bardzo dobre, pierwszy raz tak na prawdę je robiłem, bardzo dobre. :)

Autor
Tytul
2011-10-15 14:53

własnie zrobiłam naleśniki z tego przepisu.Wyszły super. Dodałam tylko troszkę więcej wody , bo wychodziły mi za ciężkie.
Co do przywierania - to raczej kwestia kiepskiej patelni, niż ciasta naleśnikowego. Z tej porcji wyszlo mi 17 naleśników (na małej patelni)

Autor
Pyszne
2011-10-24 17:33

Świetny przepis. Naleśniki wyszły przepyszne. Przepis jest prosty i łatwy w przygotowaniu. :D

Autor
swietne nalesniki
2011-11-02 17:55

Pierwszy raz robilam nalesniki, wyszly swietne :))) naprawde polecam :)))

Autor
REWELKA
2011-11-03 17:14

Super pop prostu! Nigdy mi nie wychodziły naleśniki, a teraz? JAkbym je od dziecka robiła! No szacuneczek za przepis:)

Autor
Tytul
2011-11-05 9:55

łatwo,szybko i bez bolu xd wporzadku przepis,naleśniki wyszly eleganckie.dziekuje pozdrawiam.SMACZNEGO!

Autor
Tytul
2011-11-07 9:52

można ubic biało osobno , dodac go potem do reszty składników i zamiast zwykłej wody wode gazowana naleśniki będą bardziej puszyste .Wiem bo taki przepis stosuje sie w restauracji gdzie pracowałam.

Autor
Tytul
2011-11-18 17:23

Naleśniki wyśmienite !!!! polecam ten przepis ale patelnia ma duże znaczenie najlepiej tefal !!! jeśli patelnia jest nieodpowiednia to żaden przepis nie bedzie dobryy ........
hanka

Autor
Tytul
2011-11-18 17:44

PO tylu pozytywnych komentarzach idę robic naleśniki z tego przepisu... trzymajcie kciuki...

Autor
:)
2011-11-21 17:00

Zawsze robię naleśniki według tego przepisu, są przepyszne! Gorąco polecam :-)

Autor
Super naleśniki
2011-12-06 17:39

Dziękuję autorowi za ten przepis. Naleśniki są naprawdę pyszne! Robiłem je pierwszy raz i wyszły bardzo dobrze co potwierdziła moja mama kucharka :).Ciasto w żadnym wypadku nie przywiera do patelni, po prostu musi być ona dobra i dobrze naoliwiona. Polecam ten przepis! Smacznego! :)

Autor
Tytul
2011-12-13 19:09

świetne tylko dodać szklankę jedną wody i wyjdzie 21 na sredniej patelni kozaki ciasto extra uszanowanko a co do przywierania zainwestować 20 złoty w markecie w patelnię do naleśników lekka można podrzucać naleśniki i nietrzeba lać nonstop oleju polecam przepis jestem po konsumpcij.

Autor
naleśnik
2011-12-19 16:28

Pierwsze naleśniki które nie przyklejają się do patelni. Super przepis!

Autor
świetne !!!
2011-12-20 14:30

nie robilam wczesniej nalesnikow bo nie wychodzily a z tego przepisu wyszly mi super . polecam

Autor
Tytul
2011-12-28 16:21

daję więcej mleka 0 wody i są dobre, ważne aby jajko dodać na końcu do mąki z mlekiem

Autor
Klaudia
2012-01-15 19:37

my do przepisu dodaliśmy jeszcze około 5 łyżek stołowych cukru, wyszły przepyszne, do jedzenia nawet bez dodatków. ciasto idealne, nie przywierało. Naleśniki palce lizać! :)

Autor
Naleśniczki :)
2012-01-18 23:11

Wspaniały Przepis !
Jak Nigdy mi nie Wychodziły Tak Teraz a mam Chęć Dziennie Je Robić :)

Autor
Tytul
2012-01-19 12:35

Trzeba mieszać łyżką czy mikserem? Bo na początku są jajka i mleko

Autor
naleśniki
2012-01-19 12:57

można łyżką i można mikserem. Mikserem będzie prościej, nie zrobią nam się grudki. Robiąc naleśniki wszytskie składniki możemy dodać jednocześnie, zwłaszcza gdy mieszamy je za pomocą miksera

Autor
Tytul
2012-01-20 21:28

Wlasnie je zrobilam!Są pyszne szczegolnie ze stopiona czekolada :) Bardzo dziekuje za przepis.Pozdrawiam z wielkopolski.Ania

Autor
Tytul
2012-02-02 16:40

wlasnie zrobilam,nalesniczki pyszne:):)nie przywieraja do patelni,polecam:)przepis prosty ale bardzo dobry:)

Autor
pyyyyszneee :)
2012-02-09 19:58

naleśniki wyszły naprawde bardzo dobre :DD polecam goraco :) robiłam pierwszy raz obawiałam sie tego pierwszego razu ale są ok :D

Autor
Tytul
2012-02-14 20:05

Proponuję dodać wodę gazowaną wyjdą jeszcze lepsze bardziej puszyste :-)

Autor
Tytul
2012-02-18 14:17

Zrobiłam dzisiaj naleśniki po raz pierwszy w życiu według podanego przepisu. Pierwszy raz w życiu coś wyszło mi naprawdę dobre. Chociaz na początku były trudności i 2 naleśniki wylądowały w koszu ;)

Autor
Tytul
2012-02-23 17:13

super naleśniki

Autor
Tytul
2012-02-29 9:14

właśnie zrobiłam je na śniadanko, przepyszne :D mi wyszło jakieś 13 naleśników :)

Autor
Za dużo mąki
2012-03-17 6:33

Jak dla mnie one są zbyt mączne i przez to ciężkie.

Autor
Tytul
2012-03-18 19:37

Dokładnie jak poprzednia osoba uważam,że są zbyt mączne. Zrobiłam według przepisu i według mnie za bardzo czuć mąkę(dla jasności uzyłam dobrej mąki tortowej).

Autor
naleśniki
2012-03-19 7:51

podane proporcje są standardowe dla naleśników, nie rozumiem jak na podstawie smaku można stwierdzić, że jest za dużo mąki w jakby nie było potrawie mącznej ale widać można :)

Autor
nie wyszlo
2012-04-04 20:41

mi nie wyszły niestety, zrobilem wg przepisu, ale proporcje o polowe zmniejszylem

Autor
Tytul
2012-04-12 12:38

nalesniki wychodza swietnie sa zlaciste ale troche za rzadkie ciasto ale to nic mojej corce smakuja najbardziej a mutela

Autor
plamen
2012-04-14 12:35

po raz pierwszy smaze nalesiki sa po prostu wysmienite szacunek

Autor
Tytul
2012-05-15 15:13

Palce lizać. Mam 12 lat, ale i tak sobie poradziłam.

Autor
Tytul
2012-06-04 18:18

Naleśniki na prawdę pierwsza klasa!;) Polecam z nutellą i truskawkami:P

Autor
Tytul
2012-08-08 21:18

przyznam sie ze robiłam pierwszy raz naleśniki.. ale przepis suuuuper naleśniki wyszły nieziemsko :* każdy teraz pyta się o przepis ;)przy takich naleśnikach nawet dziecko da sobie radę ;P :)) POLECAM GOOORĄCOO ! :ddd

Autor
Tytul
2012-08-10 10:44

Takie sobie w smaku dobre ale strasznie suche !! A dałam więcej wody i tak

Autor
Tytul
2013-05-01 19:00

Super nalesniczki polecam

Autor
Tytul
2013-08-21 13:35

hej ja tez robilam pierwszy raz nalesniki i byly jak z bajki poprostu cudne a w dodatku z bita smietana mmm pycha!

Autor
Tytul
2015-03-15 10:54

Ja zrobiłam naleśniki z tego przepisu i wyszły mi super

Autor
Patryk
2015-07-14 12:45

Zapomniałem dodać wody ale i tak wyszlo spoko ;)

Autor
Kaśka
2016-09-13 12:58

Świetny przepis. Proporcje odpowiednie, a reszta to nasza wyobraźnia z nadzieniem.

Autor
Kucharek
2016-10-09 14:18

A ja zrobiłem jak w przepisie krok po kroku i ...... pychotka moja żona mnie pochwaliła.

Autor
Aga
2019-07-14 10:15

Ja dodaję jeszcze do ciasta trochę passaty i powstają pyszne pomidorowe naleśniki. Do nich farsz że szpinakiem i fetą i jest cudo :-)
Robiąc na słodko, fajnie jest dodać trochę cukru waniliowego lub aromatu - naprawdę świetna sprawa :-)

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje