Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pyzy ziemniaczane z mięsem - składniki:

1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg surowych ziemniaków
boczek do podsmażenia i polania pyz

Farsz
1/4 kg mięsa mielonego
przyprawy do smaku: sól, pieprz, maga

Pyzy ziemniaczane z mięsem - sposób wykonania:

Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem krok po kroku, pochodzi z kuchni moich rodziców. Pyzy zawsze wychodzą - nie rozklejają się, jak kiedyś dla pana Makłowicza u?miech. Jest wielokrotnie sprawdzony.

1. Pół kilograma ziemniaków gotujemy dzień wcześniej i odstawiamy by odparowały. Świeżo ugotowane ziemniaki są za mokre i nie będą się sklejały. Na drugi dzień przeciskamy ziemniaki przez prasę lub maszynkę.

2. Obieramy kilogram surowych ziemniaków i przecieramy. Z przetartych ziemniaków wyciskamy sok. Czynność wykonujemy w sokowirówce albo ręcznie wykręcamy w kuchennych materiałowych ręcznikach.
UWAGA utarte ziemniaki muszą być mocno wyciśnięte na wiór, czy wręcz trociny. W przeciwnym razie pyzy się rozkleją podczas gotowania.

3. Obie porcje ziemniaków łączymy ze sobą i wygniatamy jak ciasto. Dodajemy w międzyczasie 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej, która nada spoistości naszej masie ziemniaczanej. Zbyt duża ilość mąki sprawiłaby, że nasze ciasto byłoby gumowate.

4. Przygotowujemy farsz. Zmielone mięso przyprawiamy do smaku magą, solą oraz pieprzem.

5. Formujemy pyzy - wielkość jak na zdjęciu u?miech, wkładamy do środka porcję mięsa. Ilość mięsa według uznania, jedni wolą pyzy bezmięsne inni z większą ilością. Po ugotowaniu pyz nadzienie z mięsa lekko odchodzi od warstwy ziemniaczanej - w następstwie skórczenia podczas gotowania. Przy formułowaniu pyz ręce moczymy w wodzie by masa ziemniaczana nie przylepiała się do naszych rąk.

6. Pyzy wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 30-40 minut w zależności od wielkości uformowanych pyz. Pyzy wyjmujemy łyżką cedzakową.

7. W tym czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i polewamy nim gotowe pyzy.

Najważniejsze w przepisie na pyzy jest przestrzeganie 2 przykazań:
- ugotowane ziemniaki odstawiamy na dobę do odparowania
- surowe przetarte ziemniaki wyciskamy na wiór

Pyzy najlepiej smakują z surówka z kiszonej kapusty. Smacznego.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [4]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-06 18:42 Tytul
gotować pyzy 30-40 minut?to przesada!po takim czasie rozgotują się na miazgę!chyba wkradł się tu jakiś błąd!mało tego to osoba zamieszczająca ten przepis nie napisała jakie ma być to mięso?surowe a może gotowane?przepis jest nie ścisły!

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2013-03-07 7:49 Pyzy
Nie wkradł się żaden błąd. To sprawdzony rodzinny przepis od mego taty u?miech. Proszę zobaczyć na zdjęciu jakiej wielkości są pyzy. Czas gotowania można skrócić proporcjonalnie do wielkości pyz. Mięso oczywiście surowe, skoro jest napisane że ze zmielonego mięsa formujemy kuleczki na nadzienie, które podczas gotowania się pyz dojdzie do siebie i lekko się skórczy!
PS tak jak wspomniano na początku przepisu, pyzy rozgotowały się Panu Makłowieczowi ponieważ nie wycisnął soku z utartych ziemniaków. Pyzy rozgotują się jeżeli nieodpowiednio mocno odciśniemy sok z surowych utartych ziemniaków. Mają być suche wióry - to tajemnica udanych pyz.
Pyzy z tego przepisu mają ślizgawą warstwę, węwnątrz są sprężyste, elastyczne, zbite. Nadzienie z mięsa lekko odchodzi od warstwy ziemniaczanej - w następstwie skórczenia podczas gotowania. Tak w skrócie można opisać wygląd pyz, a smak nie do opisania u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-04 8:12 pyzy ,czas gotowania
Mało prawdopodobne jest żeby po 40 minutach gotowania można było wyjąć z garnka pyzę w całości!Raczej powstanie zupa pyzowa?arthe,he..



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-04 19:57 Pyzy z tego przepisu
Jeśli spaprasz 2 przykazania podane na samym dole przepisu to będzie tak jak piszesz. Jeśli natomiast zrobisz wszystko tak jak trzeba to wyjądą ci takie pyszne pyzy jak na zdjęciu, które jest mojego autorstwa! To są duże pyzy na talerzu ledwo mieszczą się 3 sztuki, jeśli lubisz mniejsze to skróć czas gotowania.
Wyciśnij dokładnie ziemniaki. My to wyciskamy przez czysta ściereczkę na wiór, aż ściereczka pęka w szwach - gdy tego zaniedbasz będziesz miał pulpety z ziemniacaną mazią w garnku u?miech jak u pana Makłowicza. Brawo, że pokazali to w odcniku bez cenzury, z drugiej strony przy tylu świadkach ciężko byłoby to ukryć.
Kamiś.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz