Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |

Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |






Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pyzy ziemniaczane z mięsem - składniki:

1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg surowych ziemniaków
boczek do podsmażenia i polania pyz

Farsz
1/4 kg mięsa mielonego
przyprawy do smaku: sól, pieprz, maga

Pyzy ziemniaczane z mięsem - sposób wykonania:

Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem krok po kroku, pochodzi z kuchni moich rodziców. Pyzy zawsze wychodzą - nie rozklejają się, jak kiedyś dla pana Makłowicza u?miech. Jest wielokrotnie sprawdzony.

1. Pół kilograma ziemniaków gotujemy dzień wcześniej i odstawiamy by odparowały. Świeżo ugotowane ziemniaki są za mokre i nie będą się sklejały. Na drugi dzień przeciskamy ziemniaki przez prasę lub maszynkę.

2. Obieramy kilogram surowych ziemniaków i przecieramy. Z przetartych ziemniaków wyciskamy sok. Czynność wykonujemy w sokowirówce albo ręcznie wykręcamy w kuchennych materiałowych ręcznikach.
UWAGA utarte ziemniaki muszą być mocno wyciśnięte na wiór, czy wręcz trociny. W przeciwnym razie pyzy się rozkleją podczas gotowania.

3. Obie porcje ziemniaków łączymy ze sobą i wygniatamy jak ciasto. Dodajemy w międzyczasie 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej, która nada spoistości naszej masie ziemniaczanej. Zbyt duża ilość mąki sprawiłaby, że nasze ciasto byłoby gumowate.

4. Przygotowujemy farsz. Zmielone mięso przyprawiamy do smaku magą, solą oraz pieprzem.

5. Formujemy pyzy - wielkość jak na zdjęciu u?miech, wkładamy do środka porcję mięsa. Ilość mięsa według uznania, jedni wolą pyzy bezmięsne inni z większą ilością. Po ugotowaniu pyz nadzienie z mięsa lekko odchodzi od warstwy ziemniaczanej - w następstwie skórczenia podczas gotowania. Przy formułowaniu pyz ręce moczymy w wodzie by masa ziemniaczana nie przylepiała się do naszych rąk.

6. Pyzy wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 30-40 minut w zależności od wielkości uformowanych pyz. Pyzy wyjmujemy łyżką cedzakową.

7. W tym czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i polewamy nim gotowe pyzy.

Najważniejsze w przepisie na pyzy jest przestrzeganie 2 przykazań:
- ugotowane ziemniaki odstawiamy na dobę do odparowania
- surowe przetarte ziemniaki wyciskamy na wiór

Pyzy najlepiej smakują z surówka z kiszonej kapusty. Smacznego.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [4]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2013-03-06 18:42 Tytul
gotować pyzy 30-40 minut?to przesada!po takim czasie rozgotują się na miazgę!chyba wkradł się tu jakiś błąd!mało tego to osoba zamieszczająca ten przepis nie napisała jakie ma być to mięso?surowe a może gotowane?przepis jest nie ścisły!

Kamiś - moderator
Kamiś
Przepisów 123
Od 2008-05-20 9:03
Dodano 2013-03-07 7:49 Pyzy
Nie wkradł się żaden błąd. To sprawdzony rodzinny przepis od mego taty u?miech. Proszę zobaczyć na zdjęciu jakiej wielkości są pyzy. Czas gotowania można skrócić proporcjonalnie do wielkości pyz. Mięso oczywiście surowe, skoro jest napisane że ze zmielonego mięsa formujemy kuleczki na nadzienie, które podczas gotowania się pyz dojdzie do siebie i lekko się skórczy!
PS tak jak wspomniano na początku przepisu, pyzy rozgotowały się Panu Makłowieczowi ponieważ nie wycisnął soku z utartych ziemniaków. Pyzy rozgotują się jeżeli nieodpowiednio mocno odciśniemy sok z surowych utartych ziemniaków. Mają być suche wióry - to tajemnica udanych pyz.
Pyzy z tego przepisu mają ślizgawą warstwę, węwnątrz są sprężyste, elastyczne, zbite. Nadzienie z mięsa lekko odchodzi od warstwy ziemniaczanej - w następstwie skórczenia podczas gotowania. Tak w skrócie można opisać wygląd pyz, a smak nie do opisania u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-04 8:12 pyzy ,czas gotowania
Mało prawdopodobne jest żeby po 40 minutach gotowania można było wyjąć z garnka pyzę w całości!Raczej powstanie zupa pyzowa?arthe,he..



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-04 19:57 Pyzy z tego przepisu
Jeśli spaprasz 2 przykazania podane na samym dole przepisu to będzie tak jak piszesz. Jeśli natomiast zrobisz wszystko tak jak trzeba to wyjądą ci takie pyszne pyzy jak na zdjęciu, które jest mojego autorstwa! To są duże pyzy na talerzu ledwo mieszczą się 3 sztuki, jeśli lubisz mniejsze to skróć czas gotowania.
Wyciśnij dokładnie ziemniaki. My to wyciskamy przez czysta ściereczkę na wiór, aż ściereczka pęka w szwach - gdy tego zaniedbasz będziesz miał pulpety z ziemniacaną mazią w garnku u?miech jak u pana Makłowicza. Brawo, że pokazali to w odcniku bez cenzury, z drugiej strony przy tylu świadkach ciężko byłoby to ukryć.
Kamiś.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz