Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1 kg surowych ziemniaków
boczek do podsmażenia i polania pyz

Farsz
1/4 kg mięsa mielonego
przyprawy do smaku: sól, pieprz

Pyzy ziemniaczane z mięsem - sposób wykonania:

Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem krok po kroku, pochodzi z kuchni moich rodziców. Pyzy zawsze wychodzą - nie rozklejają się, jak kiedyś dla pana Makłowicza :-). Jest wielokrotnie sprawdzony.

1. Pół kilograma ziemniaków gotujemy dzień wcześniej i odstawiamy by odparowały. Świeżo ugotowane ziemniaki są za mokre i nie będą się sklejały. Na drugi dzień przeciskamy ziemniaki przez prasę lub maszynkę.

2. Obieramy kilogram surowych ziemniaków i przecieramy. Z przetartych ziemniaków wyciskamy sok. Czynność wykonujemy w sokowirówce albo ręcznie wykręcamy w kuchennych materiałowych ręcznikach.
UWAGA utarte ziemniaki muszą być mocno wyciśnięte na wiór, czy wręcz trociny. W przeciwnym razie pyzy się rozkleją podczas gotowania.

3. Obie porcje ziemniaków łączymy ze sobą i wygniatamy jak ciasto. Dodajemy w międzyczasie 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej, która nada spoistości naszej masie ziemniaczanej. Zbyt duża ilość mąki sprawiłaby, że nasze ciasto byłoby gumowate.

4. Przygotowujemy farsz. Zmielone mięso przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

5. Formujemy pyzy - wielkość jak na zdjęciu :-), wkładamy do środka porcję mięsa. Ilość mięsa według uznania, jedni wolą pyzy bezmięsne inni z większą ilością. Po ugotowaniu pyz nadzienie z mięsa lekko odchodzi od warstwy ziemniaczanej - w następstwie skurczenia podczas gotowania. Przy formułowaniu pyz ręce moczymy w wodzie by masa ziemniaczana nie przylepiała się do naszych rąk.

6. Pyzy wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 30-40 minut w zależności od wielkości uformowanych pyz. Pyzy wyjmujemy łyżką cedzakową.

7. W tym czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i polewamy nim gotowe pyzy.

Najważniejsze w przepisie na pyzy jest przestrzeganie 2 przykazań:
- ugotowane ziemniaki odstawiamy na dobę do odparowania
- surowe przetarte ziemniaki wyciskamy na wiór

Pyzy najlepiej smakują z surówka z kiszonej kapusty. Smacznego.

Zobacz także prostszą wersję małych pyz ziemniaczanych bez mięsa



  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Kamiś | 20-10-10| Czytano: 99362 razy |komentarz [7]
Pyzy ziemniaczane z mięsem komentarz



7 komentarzy

Autor
Tytul
2013-03-06 18:42

gotować pyzy 30-40 minut?to przesada!po takim czasie rozgotują się na miazgę!chyba wkradł się tu jakiś błąd!mało tego to osoba zamieszczająca ten przepis nie napisała jakie ma być to mięso?surowe a może gotowane?przepis jest nie ścisły!

Autor
Pyzy
2013-03-07 7:49

Nie wkradł się żaden błąd. To sprawdzony rodzinny przepis od mego taty :-). Proszę zobaczyć na zdjęciu jakiej wielkości są pyzy. Czas gotowania można skrócić proporcjonalnie do wielkości pyz. Mięso oczywiście surowe, skoro jest napisane że ze zmielonego mięsa formujemy kuleczki na nadzienie, które podczas gotowania się pyz dojdzie do siebie i lekko się skórczy!
PS tak jak wspomniano na początku przepisu, pyzy rozgotowały się Panu Makłowieczowi ponieważ nie wycisnął soku z utartych ziemniaków. Pyzy rozgotują się jeżeli nieodpowiednio mocno odciśniemy sok z surowych utartych ziemniaków. Mają być suche wióry - to tajemnica udanych pyz.
Pyzy z tego przepisu mają ślizgawą warstwę, węwnątrz są sprężyste, elastyczne, zbite. Nadzienie z mięsa lekko odchodzi od warstwy ziemniaczanej - w następstwie skórczenia podczas gotowania. Tak w skrócie można opisać wygląd pyz, a smak nie do opisania :)

Autor
pyzy ,czas gotowania
2013-12-04 8:12

Mało prawdopodobne jest żeby po 40 minutach gotowania można było wyjąć z garnka pyzę w całości!Raczej powstanie zupa pyzowa;)he,he..

Autor
Pyzy z tego przepisu
2013-12-04 19:57

Jeśli spaprasz 2 przykazania podane na samym dole przepisu to będzie tak jak piszesz. Jeśli natomiast zrobisz wszystko tak jak trzeba to wyjądą ci takie pyszne pyzy jak na zdjęciu, które jest mojego autorstwa! To są duże pyzy na talerzu ledwo mieszczą się 3 sztuki, jeśli lubisz mniejsze to skróć czas gotowania.
Wyciśnij dokładnie ziemniaki. My to wyciskamy przez czysta ściereczkę na wiór, aż ściereczka pęka w szwach - gdy tego zaniedbasz będziesz miał pulpety z ziemniacaną mazią w garnku :-) jak u pana Makłowicza. Brawo, że pokazali to w odcniku bez cenzury, z drugiej strony przy tylu świadkach ciężko byłoby to ukryć.
Kamiś.

Autor
Karolina
2016-09-22 10:08

Świetny przepis, pyzy wyglądają apetycznie, choć naprawdę porażają rozmiarami :) Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w konkursie kulinarnym.

Autor
witold
2016-10-04 8:42

ja też robię pyzy,ale po pierwsze-nigdy nie wyciskam na wiór i nie dodaje tyle mąki ziemniaczanej no i gotuje tylko 6-7 min po wypłynięciu.Mięso daje gotowane na farsz(żeberka-gotuje zupę pomidorową),surowych ziemniaków nie wyciskam do końca na wiór-mają być wilgotne.z odciśniętej wody po odstaniu na dnie osadza się skrobia która dodaje oraz dodaje jedno jajko i dwie łyżki zwykłej mąki.natomiast do wody w której gotuje pyzy dodaje też 1-2 łyżki mąki zależy ile wody(pyzy wtedy się nie obgotowują są gładkie i mięciutkie

Autor
Kamiś
2016-10-04 9:31

Witold to masz prostszy przepis na pyzy. Nie wyciskasz na wiór - jeśli się nie rozgotowują to ok. Co do dodania mięsa gotowanego - mam wątpliwości smakowe. Wileńskie kartacze też robi się z surowym mięsem z gotowanym wcześniej to już nie to samo. Po prostu smak mięsa w całości zostaje w cieście. Wart przetestowania jest sposób z dodaniem mąki do gotującej się wody z pyzami.
PS pochwal się swoim przepisem, wklej go tutaj bo może być dobrą alternatywą dla osób chcących szybko przygotować pyzy.

Linia tła strony

Dodaj komentarz