Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Sałatka warzywna

Czas 55 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kg białej kapusty
1 kg marchewki
1, 5 kg papryki kolorowej
1 kg cebuli
1 kg pomidorów

zalewa:
pół szklanki octu (można więcej-tak do szklanki)
pół szklanki oleju
1 szklanka cukru
4 łyżeczki soli
ziele angielskie liść laurowy
kilka ziaren pieprzu

Sałatka warzywna - sposób wykonania:

Bardzo smaczna surówka warzywna na zimę do słoików. Przyznam, że zrobiłam ją na próbę ale tak bardzo zasmakowała, że dorabiałam ją już 3 razy z kilku porcji. Wyśmienicie pasuje do każdego dania czy to ryba czy pierogi. W dodatku po podgrzaniu i dodaniu odrobiny wędliny smakuje prawie jak leczo :-) .
Przygotowujemy warzywa: paprykę myjemy oczyszczamy kroimy w słupki. Marchewkę obieramy, gotujemy 10 minut, odcedzamy, kroimy w słupki. Kapustę szatkujemy drobno. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Warzywa wrzucamy do garnka (prócz pomidorów i oleju), dodajemy ocet, cukier, sól liść i ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Gotujemy 25 minut na małym ogniu mieszając aby nie przywarło (w razie potrzeby podlać odrobiną wody). Po upływie tego czasu dodajemy pomidory i olej, gotujemy około 5 minut. Sałatkę przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy 15 minut.
Proporcje warzyw można dowolnie zmieniać a i tak będzie smaczna :-).
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 08-09-11| Czytano: 10292 razy |komentarz [0]
Sałatka warzywna komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz