Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przepisy na sałatki

Surówka z białej kapusty

Czas 25 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 kg kapusty białej
pół główki czosnku
2 marchewki
1 szklanka oleju
3 łyżki soli

Zalewa:
1 litr wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu

Surówka z białej kapusty - sposób wykonania:

Kapustę drobno szatkujemy, marchew ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do kapusty, mieszamy ją z solą i zalewamy olejem, czosnek wyciskamy przez praskę lub drobno siekamy, dodajemy do kapusty.
Składniki zalewy gotujemy, wrzącą zalewamy kapustę, odstawiamy do wystygnięcia.
W momencie gdy kapusta dobrze wystygnie czyli po kilku godzinach możemy ją konsumować chociaż najlepsza jest na drugi dzień. Kapustę po wystudzeniu przechowujemy w lodówce (dobrze dysponować większym pojemnikiem np.wiaderkiem po kiszonej kapuście), w ten sposób mamy szybką i bardzo smaczną surówkę do obiadu na kilka dni :) Polecam !!
Ilość kapusty możemy zmniejszyć wg potrzeb, wówczas proporcjonalnie zmniejszamy też pozostałe składniki.

Polecamy także surówkę z czerwonej kapusty

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 21-11-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz