RRRR
Strona główna >> Potrawy z mi?sa >> W?dliny

Swojska kie?basa

Czas 120 minut Porcji 20 Trudność średnie Koszt: do 100 zł

Składniki:

5 kg mi?sa ?opatka wieprzowa lub szynka wieprzowa
1 kg golonki wieprzowej
1 kg ?opatki lub ud?ca wo?owego

przegotowana zimna woda w proporcji 1 szklanka na 5kg mi?sa

przyprawy:
- pieprz czarny ?wie?o, grubo zmielony /wg uznania oko?o 1 gram na 1 kg mi?sa/
- peklosól w proporcji 2 dkg na 1 kg mi?sa
- czosnek w/g uznania tak oko?o 2 z?bki na 1 kg mi?sa

Swojska kie?basa - sposób wykonania:

Przepis na swojsk? kie?bas? jest od lat stosowany w moim domu. Kie?basa jest naprawd? dobra lepszej w ?yciu nie jad?em. Mi?so pokrojone w kawa?ki mieszamy z sol?. Na ka?dy kilogram mi?sa dodajemy 2 dkg peklosoli. Zostawiamy na 48 h w ch?odnym miejscu. Mi?so do peklowania oddzielamy na I i II gatunek.
Mi?so pierwszego gatunku takie jak szynka lub chuda ?opatka przepuszczamy przez grube sito minimalne FI 10 mm.
Mi?so drugiego gatunku, gdzie jest wi?cej b?on i ?ci?gien /golonka, ?opatka ?ci?gnista/ mielimy na drobnym sicie w celu nadania kleisto?ci. Najlepiej do nadania kleisto?ci doda? drobno zmielonej wo?owiny.

Po zmieleniu na drobnym sicie mi?so wyrabiamy r?cznie na jednolita mas? - nada to kleisto?ci i spójno?ci dla naszej kie?basy.
Przy wyrabianiu farszu dodajemy 2 szklanki zimnej przegotowanej wody ?eby farsz nie by? sztywny.
Je?eli mi?so jest za chude domielamy boczek na cienkim sicie - wtedy b?dzie odchodzi?a skórka w kie?basie.

Nast?pnie dodajemy do tego mi?so grubo zmielone wraz z przyprawami. Czosnek nie wygniatamy, lecz drobno siekamy no?em. Dodajemy ?wie?o i grubo zmielony czarny pieprz w proporcji 1 gram pieprzu na 1 kg mi?sa.

Jelita p?uczemy pod bie??c? wod? i nadziewamy farsz - r?cznie maszynk? do mi?sa uzbrojon? w lejek. Na lejek nadziewamy jelita wcze?niej wypychaj?c farszcz z lejka. Pozwoli to nam ?atwiej nak?ada? farszcz i jelita si? nie rozerw?.

Jedna osoba kr?ci mi?so w maszynce, a druga przytrzymuje jelito i formuje kie?baski. Najlepiej jest robi? pojedyncze 50 cm kawa?ki - ucinamy nape?nione jelito po czym dwa ko?ce jelita zwi?zujemy na supe?. Czynno?? powtarzamy a? do nape?nienia ca?ym mi?sem jelit.

UWAGA lepiej mie? zapas jelita, które mo?na przechowywa? w solance, ni? zmarnowa? mi?so.
Tak przyrz?dzone kie?basy w?dzimy w domowej w?dzarni. Z przepisu powinno wyj?? oko?o 20 kie?bas, wszystko zale?y od grubo?ci u?ytego jelita.
Przeczytaj artyku? omawiaj?cy krok po kroku w?dzenie kie?basy.

Inna wersja: w moim domu, ze wzgl?du na to, ?e jest dziecko a niektóre artyku?y donosz? o tym, ?e peklosól (chocia? i tak konserwantów nie jeste?my w stanie unikn?? ale dla dziecka mo?e warto zrobi? zdrowsz? wersj?) mo?e by? jednak niezdrowa (jak ka?dy konserwant) stosuje si? odrobin? saletry (dla zachowania koloru) i sam? sól, jako ?rodek konserwuj?cy.
Proporcje;
7 kg mi?sa wg uznania a wi?c je?li wolimy bardziej t?uste mo?e to by? pó? na pó? z boczkiem (wiadomo, ?e bardzo chuda jest potem sucha ale ja nawet wol? ni? t? t?ust? )
1/3 szklanki soli
odrobina (pó? p?askiej ?y?eczki)saletry

Mieszamy z mi?sem, mo?na doda? równie? ziarna ja?owca a je?li kie?bas? robimy na bia?? (niew?dzon?) warto doda? spor? gar?? majeranku. Bia?? kie?bas? po prostu mrozimy, bez gotowania i parzenia. Pycha, milion razy lepsza ni? kupowana.



  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Kami? | 07-12-10| komentarz [4]

4 komentarzy


Tytul
2013-12-05 15:16

ile min parzymy wedzona kielbaskie cz wklada sie do wrzacej wody czy zimnej


Swojska kie?basa
2013-12-05 17:47

Jak kie?basa jest dobrze uw?dzona to nie parzymy jej bo to tylko psuje smak :-).

Gotowac mo?emy jedynie ?wierzo zrobion? tzw "bia?? kie?bas?", któr? wk??damy do zimnej wody i na wolnym ogniu by si? woda nie zagotowa?a "gotujemy" do czasu wyp?yni?cia kie?basy na powierzchni?.


Tytul
2015-03-26 9:54

Do kie?basy lepiej dodac wiecej czosnku a nie 1 g?owka na 7 kg miesa.


Tytul
2015-03-26 15:28

Z czosnkiem i przyprawami lepiej nie przesadza?. Nie ka?dy z domowników lubi za du?o czosnku. Ja np na kanapk? z kie?bas? dokrajam sobie ?wie?ego czosnku jak mam na to ochot?. Nie za ka?dym razem mam ochot? by mnie w j?zyk piek?o.

Dodaj komentarz