Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wędliny

Swojska kiełbasa

Czas 120 minut Porcji 20 Trudność średnie Koszt: do 100 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Swojska kiełbasa - składniki:

5 kg mięsa łopatka wieprzowa lub szynka wieprzowa
1 kg golonki wieprzowej
1 kg łopatki lub udźca wołowego

przegotowana zimna woda w proporcji 1 szklanka na 5kg mięsa

przyprawy:
- pieprz czarny świeżo, grubo zmielony /wg uznania około 1 gram na 1 kg mięsa/
- peklosól w proporcji 2 dkg na 1 kg mięsa
- czosnek w/g uznania tak około 2 ząbki na 1 kg mięsa

Swojska kiełbasa - sposób wykonania:

Swojska kiełbasaPrzepis na swojską kiełbasę jest od lat stosowany w moim domu. Kiełbasa jest naprawdę dobra lepszej w życiu nie jadłem. Mięso pokrojone w kawałki mieszamy z solą. Na każdy kilogram mięsa dodajemy 2 dkg peklosoli. Zostawiamy na 48 h w chłodnym miejscu. Mięso do peklowania oddzielamy na I i II gatunek.
Mięso pierwszego gatunku takie jak szynka lub chuda łopatka przepuszczamy przez grube sito minimalne FI 10 mm.
Mięso drugiego gatunku, gdzie jest więcej błon i ścięgien /golonka, łopatka ścięgnista/ mielimy na drobnym sicie w celu nadania kleistości. Najlepiej do nadania kleistości dodać drobno zmielonej wołowiny.

Po zmieleniu na drobnym sicie mięso wyrabiamy ręcznie na jednolita masę - nada to kleistości i spójności dla naszej kiełbasy.
Przy wyrabianiu farszu dodajemy 2 szklanki zimnej przegotowanej wody żeby farsz nie był sztywny.
Jeżeli mięso jest za chude domielamy boczek na cienkim sicie - wtedy będzie odchodziła skórka w kiełbasie.

Następnie dodajemy do tego mięso grubo zmielone wraz z przyprawami. Czosnek nie wygniatamy, lecz drobno siekamy nożem. Dodajemy świeżo i grubo zmielony czarny pieprz w proporcji 1 gram pieprzu na 1 kg mięsa.

Jelita płuczemy pod bieżącą wodą i nadziewamy farsz - ręcznie maszynką do mięsa uzbrojoną w lejek. Na lejek nadziewamy jelita wcześniej wypychając farszcz z lejka. Pozwoli to nam łatwiej nakładać farszcz i jelita się nie rozerwą.

Jedna osoba kręci mięso w maszynce, a druga przytrzymuje jelito i formuje kiełbaski. Najlepiej jest robić pojedyncze 50 cm kawałki - ucinamy napełnione jelito po czym dwa końce jelita związujemy na supeł. Czynność powtarzamy aż do napełnienia całym mięsem jelit.

UWAGA lepiej mieć zapas jelita, które można przechowywać w solance, niż zmarnować mięso.
Tak przyrządzone kiełbasy wędzimy w domowej wędzarni. Z przepisu powinno wyjść około 20 kiełbas, wszystko zależy od grubości użytego jelita.
Przeczytaj artykuł omawiający krok po kroku wędzenie kiełbasy.

Inna wersja: w moim domu, ze względu na to, że jest dziecko a niektóre artykuły donoszą o tym, że peklosól (chociaż i tak konserwantów nie jesteśmy w stanie uniknąć ale dla dziecka może warto zrobić zdrowszą wersję) może być jednak niezdrowa (jak każdy konserwant) stosuje się odrobinę saletry (dla zachowania koloru) i samą sól, jako środek konserwujący.
Proporcje;
7 kg mięsa wg uznania a więc jeśli wolimy bardziej tłuste może to być pół na pół z boczkiem (wiadomo, że bardzo chuda jest potem sucha ale ja nawet wolę niż tą tłustą )
1/3 szklanki soli
odrobina (pół płaskiej łyżeczki)saletry

Mieszamy z mięsem, można dodać również ziarna jałowca a jeśli kiełbasę robimy na białą (niewędzoną) warto dodać sporą garść majeranku. Białą kiełbasę po prostu mrozimy, bez gotowania i parzenia. Pycha, milion razy lepsza niż kupowana.



  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

Kamiś | 07-12-10 | komentarz [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-05 15:16 Tytul
ile min parzymy wedzona kielbaskie cz wklada sie do wrzacej wody czy zimnej



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-05 17:47 Swojska kiełbasa
Jak kiełbasa jest dobrze uwędzona to nie parzymy jej bo to tylko psuje smak u?miech.

Gotowac możemy jedynie świerzo zrobioną tzw "białą kiełbasę", którą wkłądamy do zimnej wody i na wolnym ogniu by się woda nie zagotowała "gotujemy" do czasu wypłynięcia kiełbasy na powierzchnię.


komentarze Dodaj komentarz