Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ryba po grecku ryba po grecku
dziekuje za przepis pyszny juz robilam
...
| 2014-12-20 6:47 |

Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wędliny

Czas 120 minut Porcji 20 Trudność średnie Koszt: do 100 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Swojska kiełbasa - składniki:

5 kg mięsa łopatka wieprzowa lub szynka wieprzowa
1 kg golonki wieprzowej
1 kg łopatki lub udźca wołowego

przegotowana zimna woda w proporcji 1 szklanka na 5kg mięsa

przyprawy:
- pieprz czarny świeżo, grubo zmielony /wg uznania około 1 gram na 1 kg mięsa/
- peklosól w proporcji 2 dkg na 1 kg mięsa
- czosnek w/g uznania tak około 2 ząbki na 1 kg mięsa

Swojska kiełbasa - sposób wykonania:

Przepis na swojską kiełbasę jest od lat stosowany w moim domu. Kiełbasa jest naprawdę dobra lepszej w życiu nie jadłem. Mięso pokrojone w kawałki mieszamy z solą. Na każdy kilogram mięsa dodajemy 2 dkg peklosoli. Zostawiamy na 48 h w chłodnym miejscu. Mięso do peklowania oddzielamy na I i II gatunek.
Mięso pierwszego gatunku takie jak szynka lub chuda łopatka przepuszczamy przez grube sito minimalne FI 10 mm.
Mięso drugiego gatunku, gdzie jest więcej błon i ścięgien /golonka, łopatka ścięgnista/ mielimy na drobnym sicie w celu nadania kleistości. Najlepiej do nadania kleistości dodać drobno zmielonej wołowiny.

Po zmieleniu na drobnym sicie mięso wyrabiamy ręcznie na jednolita masę - nada to kleistości i spójności dla naszej kiełbasy.
Przy wyrabianiu farszu dodajemy 2 szklanki zimnej przegotowanej wody żeby farsz nie był sztywny.
Jeżeli mięso jest za chude domielamy boczek na cienkim sicie - wtedy będzie odchodziła skórka w kiełbasie.

Następnie dodajemy do tego mięso grubo zmielone wraz z przyprawami. Czosnek nie wygniatamy, lecz drobno siekamy nożem. Dodajemy świeżo i grubo zmielony czarny pieprz w proporcji 1 gram pieprzu na 1 kg mięsa.

Jelita płuczemy pod bieżącą wodą i nadziewamy farsz - ręcznie maszynką do mięsa uzbrojoną w lejek. Na lejek nadziewamy jelita wcześniej wypychając farszcz z lejka. Pozwoli to nam łatwiej nakładać farszcz i jelita się nie rozerwą.

Jedna osoba kręci mięso w maszynce, a druga przytrzymuje jelito i formuje kiełbaski. Najlepiej jest robić pojedyncze 50 cm kawałki - ucinamy napełnione jelito po czym dwa końce jelita związujemy na supeł. Czynność powtarzamy aż do napełnienia całym mięsem jelit.

UWAGA lepiej mieć zapas jelita, które można przechowywać w solance, niż zmarnować mięso.
Tak przyrządzone kiełbasy wędzimy w domowej wędzarni. Z przepisu powinno wyjść około 20 kiełbas, wszystko zależy od grubości użytego jelita.
Przeczytaj artykuł omawiający krok po kroku wędzenie kiełbasy.

Inna wersja: w moim domu, ze względu na to, że jest dziecko a niektóre artykuły donoszą o tym, że peklosól (chociaż i tak konserwantów nie jesteśmy w stanie uniknąć ale dla dziecka może warto zrobić zdrowszą wersję) może być jednak niezdrowa (jak każdy konserwant) stosuje się odrobinę saletry (dla zachowania koloru) i samą sól, jako środek konserwujący.
Proporcje;
7 kg mięsa wg uznania a więc jeśli wolimy bardziej tłuste może to być pół na pół z boczkiem (wiadomo, że bardzo chuda jest potem sucha ale ja nawet wolę niż tą tłustą )
1/3 szklanki soli
odrobina (pół płaskiej łyżeczki)saletry

Mieszamy z mięsem, można dodać również ziarna jałowca a jeśli kiełbasę robimy na białą (niewędzoną) warto dodać sporą garść majeranku. Białą kiełbasę po prostu mrozimy, bez gotowania i parzenia. Pycha, milion razy lepsza niż kupowana.


  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-05 15:16 Tytul
ile min parzymy wedzona kielbaskie cz wklada sie do wrzacej wody czy zimnej



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-05 17:47 Swojska kiełbasa
Jak kiełbasa jest dobrze uwędzona to nie parzymy jej bo to tylko psuje smak u?miech.

Gotowac możemy jedynie świerzo zrobioną tzw "białą kiełbasę", którą wkłądamy do zimnej wody i na wolnym ogniu by się woda nie zagotowała "gotujemy" do czasu wypłynięcia kiełbasy na powierzchnię.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz