Strona główna >>
Desery >>
Torty Tort z truskawkami
Czas 55 minut
Porcji 12
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 25 zł
Składniki:
1 biszkopt z przepisu
przepis na puszysty biszkopt (jasny)
Masa kremowa:
pół szklanki cukru
4 żółtka
1 cukier waniliowy
pół litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
300 g masła
1 kg truskawek
1 galaretka truskawkowa
Poncz do biszkoptu:
3/4 szklanki przegotowanej wody
sok z połowy cytryny
cukier do smaku
kilka kropel aromatu arakowego
Tort z truskawkami - sposób wykonania:
Biszkopt pieczemy zgodnie z instrukcją pod przepisem podanym w składnikach. Następnie studzimy i przekrajany na pół. Biszkopt nasączamy ponczem (drugą część po ułożeniu na kremie).
Masa: odlewamy pół szklanki mleka i dodajemy do niego mąki (ziemniaczana i pszenną) mieszamy. Resztę mleka gotujemy z dodatkiem cukru waniliowego. Żółtka ucieramy z cukrem, gdy mleko zawrze zalewamy nim żółtka i energicznie mieszamy. Mleko ponownie wstawiamy na niewielki ogień i mieszając wolnym strumieniem dodajemy rozmieszane w mleku mąki. Gdy masa zabulgocze, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy na puch, do utartego dodajemy po łyżce dobrze przestudzonego, ugotowanego wcześniej budyniu. Ucieramy i dodajemy aż do wyczerpania masy. Gotową masą nakładamy na przekrojony biszkopt. W masę wciskamy umyte i osuszone oraz przekrojone na pół truskawki (część truskawek zostawiamy do udekorowania wierzchu). Całość przykrywamy biszkoptem i układamy połówki truskawek.
Galaretkę rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch tortu. Smacznego :-)
Prześlij przepis asieńka | 25-05-11 | Czytano: 10539 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Tort z truskawkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują