Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Barszcz wigilijny

Czas 55 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

100 g suszonych grzybów
włoszczyzna jak do rosołu (marchewka, pietruszka, kawałek selera)
2 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
5-6 ziaren pieprzu
1-2 ząbki czosnku
natka pietruszki
Zakwas buraczany na wigilijny barszcz
(można również kupić gotowy)
cukier
sól
sok z cytryny

Barszcz wigilijny - sposób wykonania:

Pyszny barszcz wigilijny.
Grzyby moczymy, warzywa obieramy.
Z warzyw i grzybów gotujemy wywar, do wywaru dodajemy wodę w której moczyły się grzyby oraz ziele angielski, ziarna pieprzu i liść laurowy. Gdy warzywa będą miękkie wywar przecedzamy (grzyby zostawiamy na uszka). Czosnek zawijamy w gazę, zawiniątko wkładamy do barszczu. Wlewamy zakwas z barszczu - wg uznania. Zupę doprawiamy sola, pieprzem i cukrem - dla złamania smaku, w tym momencie nie doprowadzamy jej do zawrzenia gdyż straci smak. Podajemy na ciepło z uszkami do wigilijnego barszczu, posypujemy natką pietruszki.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 15-12-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz