Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Półmięsne

Fasolka po bretońsku

Czas 60 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

0,5 kg białej fasoli Jaś (lub 3 puszki białej fasoli w zalewie)
3 pętka kiełbasy śląskiej
20 dag chudego boczku wędzonego
2 cebule
Przecier pomidorowy lub pomidory krojone w puszce
Przyprawy : pieprz, sól, majeranek, maggi, ziele angielskie, liść laurowy

Fasolka po bretońsku - sposób wykonania:

Przepis na pyszną fasolkę po bretońsku. Fasolę namoczyć na noc w przegotowanej wodzie, na drugi dzień w tej samej wodzie, gotować aż do miękkości, jeśli mamy w puszkach wystarczy przelać ją wraz z zalewą do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy do fasolki ( do tej z puszki można od razu, do surowej pod koniec gotowania kiedy jest już miękka), cebule podobnie - pokrojoną w kostkę szklimy na tłuszczu, dodajemy do fasolki. Całość chwilkę dusimy, dodajemy koncentrat pomidorowy ( około 3 czubate łyżki stołowe), doprawiamy, dodajemy majeranek.
Jeśli trzeba zagęścić wyjmujemy szklankę ugotowanej fasoli i rozcieramy wałkiem, wkładamy z powrotem do całości.
Fasolka po bretońsku gotowa :-)
Gdy mamy mało czasu polecam fasolkę z puszki - jest naprawdę pyszna i nie różni się niczym od tej zwykłej (nie z puszki :-)) a jest nieoceniona w przypadku gdy obiad musimy przygotować w ciągu 20 minut :-)

Polecamy także:
Fasolkę po meksykańsku

Tanie i szybkie przepisy na obiady




Prześlij przepis

Kamiś | 20-05-08 | Czytano: 1451110 razy | komentarzy [77]
Fasolka po bretońsku komentarz



Opinie i komentarze na temat Fasolka po bretońsku kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

77 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Fasolka po bretońsku prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2010-12-23 16:00

pychota
zamiast pokrojonej kielbasy utarlam na tarce.....mniam,mniam

Autor
elegancko
2011-05-13 17:07

smakoszem jestem ale w najprostszych potrawach można ujrzeć niebo

Autor
bosska:)
2011-05-15 13:14

nie gotuję często, zwykle mam za mało czasu, ale zrobiłam fasolkę wg tego przepisu i wyszła rewelacyjna, jak u mojej mamy :) i dodatkowa zaleta - z fasolką z puszki jest bardzo szybka w przygotowaniu, podsmażyłam też boczek razem z kiełbaską i do tego dodałam cebulkę, razem się to przesmażyło i uwolniło wspaniały aromat, świetny przepis, gratuluję :)

Autor
Muszę spróbować
2011-05-15 20:45

Zwykle nie mam czasu gotować i wolę gotowce, a akurat fasolek po bretońsku nie brakuje (są profi, pudliszki i nne), ale wasze komentarze zachęcają mnie do spróbowania własnych sił :D.

Autor
przyprawy :D
2011-05-27 15:49

ja dodaję jeszcze cząber, jest naprawdę genialna

Autor
Tytul
2011-06-15 12:55

Robiłem pierwszy raz fasolkę po bretońsku bo ogólnie raczej jestem nie doświadczonym "kucharzem", ale wyszła naprawdę dobra, chociaż troszkę zmieniłem ten przepis, ale tylko troszeczkę ;)

Autor
Tytul
2011-06-28 10:21

Przepis bardzo dobry.Dodałam jeszcze kilka ząbków czosnku

Autor
dab
2011-06-30 0:48

Dodałem 2 ząbki czosnku i na koniec gotowania łychę masła smietankowego. Pycha

Autor
ANITA
2011-08-03 13:01

WITAM!!! ROBIŁAM PIERWSZY RAZ FASOLKĘ...POLECAM TEN PRZEPIS PYCHOTKA

Autor
Tytul
2011-08-13 16:17

jestem na emigracji i ten przepis uratował mnie kilka razy przed klęską głodu mniammm pozdrawiam

Autor
Tytul
2011-08-17 16:41

a mi wciąż wychodzi fasola twarda!!!
mocze ją 24h gotuje ponad 2 godz i wciąż jest twarda

Autor
fasolka
2011-08-17 17:03

hmm, ciężko powiedzieć dlaczego. Do fasolki staram się używać tylko typu Jaś, ważne tez żeby była świeża i nie wysuszona! a jeszcze lepiej wziąć tą z puszki :-)
Proszę jeszcze pogotować, może zaraz zmięknie.

Autor
Ewa
2011-08-25 13:57

Ja nie dodaje majeranku, poniewaz jest zbedny, ale troche cukru ( tak ze 2 lyzeczki ) koniecznie- calkowicie zmienia smak potrawy na lepszy :)

Autor
Tytul
2011-08-30 17:57

Naprawdę super ten przepis!!! Ja zrobiłam z fasolki konserwowej i wyszła pyszna,w dwadzieścia minut przepyszny obiad!!!

Autor
Tytul
2011-08-30 22:47

To "mój" przepis:D. Fasolka jest wyśmienita, ale polecam dodac jeszcze na końcu łyżkę miodu :)

Autor
fasolka pycha
2011-09-08 22:53

Kilka ząbków czosnku to wg mnie przesada. Gotuję boczek i tam dodaję 1 ząbek. Później robię wg przepisu, boczek, kiełbasę i cebulkę smażę. Spróbuję dodać miodu, może być ciekawy smak. Smacznego

Autor
fasolka po bretonsku
2011-09-09 12:36

wlasnie zaczynam gotowac fasolke po przeczytaniu waszych rad , zobaczymy co wyjdzie. Doradzono mi ze po zagotowaniu powinno sie odlac wode i zalac jeszcze raz swieza , nie jest taka wzdymajaca.

Autor
REWELACJA
2011-09-09 19:10

pierwszy raz z życiu robiłam fasolkę po Bretońsku i w największych snach nie wyobrażałam sobie że może wyjść taka pyszna! fakt że nie dawałam boczku ( oboje z narzeczonym nie lubimy) tylko kostkę i jest zajebista!!!!!!

Autor
apropos wody do gotowania
2011-09-10 12:26

Fasolkę oczyszczoną i opłukaną należy moczyć w chłodnej i PRZEGOTOWANEJ wodzie przez 6-12h.Nie należy stosować wody nie przegotowanej, gdyż zawarte w niej sole wapnia tworzą nierozpuszczalne połączenia ze związkami pektynowymi i utrudniają pęcznienie.Podczas moczenia następuje pęcznienie białek i cukrowców znajdujących się w ściankach komórkowych. Przyśpiesza to hydrolizę protopektyny podczas gotowania i skraca czas gotowania. Podczas moczenia roślin straczkowych część białek i składników mineralnych przechodzi do wody i dlatego warzywa strączkowe należy gotować w WODZIE W KTÓREJ SIĘ MOCZYŁY.
Technologia Gastronomiczna z Towaroznawstwem,Aleksandra Procner,str.145 :)

Autor
Tytul
2011-09-10 12:36

Ten przepis na fasolkę jest bardzo prosty i dzięki temu napewno wychodzi przepyszna, a wykonanie jej zg. powyższymi wskazówkami co do wody i moczenia zapewnia że taka fasolka jest również bogata w wartości odżywcze.

Autor
kto wylewa wodę z moczenia
2011-09-15 13:33

to jakaś chora obsesja!tak samo jak płukanie kiszonej kapusty !!!

Autor
Tytul
2011-09-15 15:02

ja do w/w fasolki dodaję CZĄBER !!!
REWELACJA POLECAM I SMACZNEGO ŻYCZĘ

Autor
Tytul
2011-09-16 13:53

robilam dzisiaj,w smaku dobra,tylko mialam jakas dziwna fasole,czesc mi sie rozgotowala,a reszta twarda.znowu stary bedzie marudzil;)

Autor
Mniam
2011-09-21 10:03

Świetny przepis. Ja zrobiłam z fasoli z puszki i wyszła pyszna. I tak szybko.

Autor
Tytul
2011-09-29 8:56

kiszoną kapustę czasami trzeba wypłukać, żeby bigos nie był za kwaśny. A co gotowania fasoli w tej samej wodzie, to zawsze się zastanawiam czy wylać czy nie...

Autor
pychotka
2011-09-29 11:46

Zrobiłam dzisiaj według tego przepisu ale dodałam 2 ząbki czosnku -rewelka polecam
mniam mniam

Autor
zagęszczenie
2011-09-29 12:46

do zagęszczenia najlepsze będzie jak na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy i wędzonki usmażymy łyżkę mąki .I pod konec gotowania zaprawimy nią fasolę:) smacznego :)

Autor
Tytul
2011-10-04 12:58

kiełbasę lepiej wytopić, a nie jeszcze dodawać oleju:) 2 ząbki czosnku się przydadzą, majeraneczek, pieprz :) co do wody z moczenia , to szczerze odradzam, le4piej ją wylac, a wzdęcia będą mniejsze

Autor
fasolka po bretońsku
2011-10-04 13:28

jeśli chodzi o olej to odrobinę proponuję dać a lepiej kupić mniej tłustą kiełbasę ;-) cebule pięknie się zeszkli a i tłuszcz roślinny jest "podobno" zdrowszy od zwierzęcego :-).
Co do zlewania wody po moczeniu fasoli - każdy ma swoją szkołę i ciężko tu jednoznacznie określić co lepsze. Myślę, że oba sposoby mają swoje dobre i złe strony w każdym bądź razie fasolka i tak jest pyszna :-) Pozdrawiam!

Autor
Tytul
2011-10-07 15:41

Witam.Mam pytanie.Czy do fasolki dodajemy przecier pomidorowy,czy też koncentrat pomidorowy,bo są to dwa różne składniki?Jeszcze jedno pytanko,czy fasolkę odcedzamy ?

Autor
fasolka po bretońsku
2011-10-07 21:33

do fasolki dodajemy koncentrat pomidorowy bądź przecier, nie ma to większego znaczenia, ewentualnie możemy przyjąć, że koncentratu dajemy po prostu mniej.

Autor
Więcej ziół zamiast maggi!
2011-10-12 9:00

uważam, że maggi nie jest konieczna. stosuję tylko wtedy, gdy danie jest "blade". wolę doprawić fasolkę majerankiem, tymiankiem, oregano, cząbrem, czosnkiem, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. oczywiście w odpowiednich proporcjach. polecam!

Autor
Fasolka
2011-10-13 17:00

Mam takie jedno zasadnicze pytanko a mianowicie Czy fasolka po bretońsku jest zupą ?

Autor
fasolka po bretońsku
2011-10-13 19:08

zdecydowanie nie nazwałabym fasolki po bretońsku zupą, przede wszystkim jest o wiele bardziej gęsta, jest to po prostu danie jednogarnkowe - bardzo smaczne zresztą :-)

Autor
Tytul
2011-10-13 23:10

Danie super,gdy jest potrzebny szybki obiad:)
Ja osobiście dodaję najpierw olej do tego łyżeczka masła i na to wycuśnięte 2 ząbki czosnku posypane słodką papryką (musi być koniecznie na zimny olej). Gdy mało się rozpuści czekam jeszcze ok.1 minuty,aby czosnek z papryką uwolnił ten wspaniały zapach (to samo można zrobić z zupą pomidorową) i wrzucam boczek,kiełbaskę,a gdy wszystko się podsmaży dodaję koncentrat i przyprawy (następnie wrzucam wszystko do fasolki). Polecam :)

Autor
Tytul
2011-10-14 17:20

A przecier pomidorowy koniecznie przesmażyć na odrobinie masła lub smalcu.

Autor
Tytul
2011-10-18 10:43

czy taka fasola może być moczona dłużej niż 12 h?włożyłąm do wody po 22, a dopiero po 16 dziś zacznę ją gotować, nic się nie stanie?

Autor
fasolka po bretońsku
2011-10-18 10:52

na pewno nic się nie stanie! Lepiej za długo niż za krótko :-). Smacznego życzę :-)

Autor
Tytul
2011-10-18 13:20

to super, dziękuję za odpowiedź!z pewnością bedzie smacznie dziś:-)uwielbiam fasolkę!

Autor
Tytul
2011-10-21 14:10

Fasolka rewelacja.Zrobiłam ją na 10 urodziny córki, goście byli zachwyceni.Pycha!!!

Autor
Tytul
2011-10-24 17:01

Dzisiaj zrobiłem, jest super. Bez zastrzeżeń dodaję do moich ulubionych przepisów!!! Dla niewtajemniczonych informacja, że po zmieszaniu przysmażonych dodatków z fasolką, całość gęstnieje a więc nie wolno odlewać wody z gotowanej oddzielnie fasolki! Janek

Autor
Tytul
2011-11-17 15:00

no i zrobilam...stary bedzie w siodmym niebie....wyszlo pycha! polecam...
jest pyszne i proste

Autor
:0
2011-12-12 20:09

postanowilam dzis pierwszy raz zrobic fasolke i jestem z siebie dumna ale chyba przesadzilam z koncentratem:( 2sloiczki wrzucilam chyba lekka przesada bo skonczylo sie to wizyta w toalecie:) pozatym byla smaczna pozdrawiam i zachecam do gotowania:) Kasia

Autor
Tytul
2011-12-14 8:51

2 słoiki koncentratu, twarda sztuka :) Polecam na przyszłość dać 2 łyżki, odczekać trochę aby się podgotowało, a później w miarę potrzeby dołożyć po troszku tyle tego koncentratu ile będzie potrzebne do smaku. Święta zasada gotowania, by lepiej na początku nie dać za dużo, bo już tego z garnka nie wyjmiesz, a doprawić zawsze można ile się chce i tyle ile się komu podoba :)

Autor
Fasola bretonska
2012-01-11 17:48

Sekret fasoli, składniki; gruby jaś,groch mielony pól szklanki boczek wędzony kiełbasa chuda żeberka ,przyprawy majeranek liść laurowy ziele ang mielone kminek ziarnka jałowca pieprz ;cukier czosnek papryka słodka przyprawa do kurczaka cebula podsmażamy i dodajemy do fasoli oczywiście na oleju,na koniec dodajemy mąki lub budyniu zwykłego jako zawiesinę do zagęszczenia można tez rozetrzeć pól szklanki fasoli i gotowe smacznego na pewno będzie super.

Autor
Pyszna fasolka
2012-01-15 12:59

Zrobilam rowniez wedlug przepisu, plus dwa zabki czosnku, wyszla przepyszna, dokladnie taka jak chcialam. Dziekuje za przepis:-))

Autor
Tytul
2012-01-20 12:33

naczytałam się że ślinka mi cieknie,więc ruszam do kuchni gotować.dam znać co mi wyszło.

Autor
Tytul
2012-01-20 14:28

jeszcze jest troszkę twardawa,ale już smakuje cudownie.dodałam tak około pół łyżeczki kminku żeby trochę ulżyć jelitom.nigdy kminek nie był moją ulubioną przyprawą bo denerwował mnie sam jego wygląd w potrawie,ale znajoma poleciła mi mielony i jest ok.

Autor
re fasolka
2012-02-04 15:22

fasolkę moczymy 12 godzin gotujemy około 2-3 godzin w tej samej wodzie dolewając w miarę potrzeby wrzątku,przy użyciu opakowania ok . 400g fasolki, polecam dodać : dwie kiełbaski śląskie/toruńska jedna/pokrojona w ćwierćtalarki i obsmażona na smalcu + dwie serdelki wieprzowe pokrojone w ćwierćtalarki i obsmażone ,trzy plastry grubości 0,5 cm boczku wędzonego pokrojone w kostkę i obsmażone na smalcu,jedną dużą cebulę /posiekaną w kostkę / obsmażoną na pozostałym tłuszczu/w miarę potrzeby dodać smalcu/wymieszać razem z ugotowaną fasolą , dodać koncentrat pomidorowy 80g /słoiczek / jedną łyżeczkę tymianku ,dwie łyżeczki majranku ,szczyptę bazyli ,w razie potrzeby odrobinę cukru w razie potrzeby rozcieńczyć wrzątkiem /konsystencja -powinna być jak bardzo gęsta zupa/ dla uzyskania lepszego smaku można dodać parę kropli maggi/-najlepiej smakuje po wystudzeniu i ponownym podgrzaniu /ciągle trzeba mieszać/podana z bagietką bądź przennym pieczywem ---smcznego!!!

Autor
gotowanie w innej wodzie
2012-02-04 19:49

ma tę zaletę, że potrawa nie powoduje tak intensywnych wzdęć, a tylko minimalne. To u niektórych osób jest argument dość ważny. ale poza tym przepis bardzo mi się podoba, tyle tylko, że nie lubię dodawania do potraw kiełbasy.. wolałabym jakieś mięso, czy ktoś ma pomysł co poza boczkiem wędzonym będzie najlepsze?

Autor
Tytul
2012-02-09 16:04

ja najczęściej korzystam z kości wędzonych zamiast boczku. Potrawa jest bardziej aromatyczna i mniej tłusta

Autor
zzzzzzzzzzzzzzzzz
2012-02-13 23:57

Naczytalam sie co tu piszecie,troche sciagne porad stad ,a mam zamiar gotowac fasolke w tym tygodniu dodam czaber i kminek wczesniej tego nie dawalam zobaczymy czy bedzie lepsza.

Autor
Tytul
2012-02-18 23:22

Dziś zrobiłam fasolkę. Pychotka, nic dodać nic ująć. Super smaczne. Dziękuję za przepis :)

Autor
Tytul
2012-02-25 20:32

kiedyś robiłem z tego przpisu - COŚ PYSZNEGO - znajomi przyjechali do mnie i i zjedli b. dużo(ci co za zwyczaj mało jedzą) każdemu smakowalo , REWELACJA , tylko ja robie conajmniej trzykrotnie więcej niz w przpisie - ale to jest SPRAWDZONY PRZEPIS - SZACUN ;)

Autor
pycha
2012-03-03 14:33

ja dodaję ryżu na końcu,zamiast magi kurkumę,a zamiast boczku i kiełbasy parówkę drobiową,tak czy inaczej to prosta,szybka i zawsze smaczna potrawa,a fasolka najlepsza jest z puszki

Autor
Tytul
2012-03-27 12:49

biorę się pierwszy raz za fasolkę. spróbóję zagęścić zupą ogonową. napiszę co wyszło...

Autor
Tytul
2012-04-25 15:12

Naprawde rewelacja:) Prawie jak mojej mamy. Stad tez troche zmodyfikowalam przepis:) Mianowicie gotowalam fasolke w duzej ilosci wody, na poncu odlalam ok 400-500 ml, reszta zostala w garze. Te pozostala wode zagescilam 2-3 lyzkami maki i wlalam do fasolki. Dzieki temu fasolna ma duzo pysznego i gestego sosu, ktory oblepia skladniki. Dodalam tez lyzke cukru. Tak robila moja mam i to sie sprawdzalo. Poza tym trzymalam sie scisle przepisu i fasolka wyszla bajeczna:)

Autor
Super
2012-04-26 21:25

Też ją dzisiaj zrobiłam. Pierwszy raz robiłam w życiu i wyszła rewelacyjna. Dodałam pomidory krojone z puszki i tym samym mniej koncentratu. Rewelacja!!!! Polecam ten przepis :)

Autor
Rewelka
2012-08-20 20:50

Dzieki za podpowiedz, fasolka wyszla rewelka, z tym, ze zamiast jaska, dalam... pocieta fasolke szpragowa, zagescilam maka i doprawilam wszystkimi Twoimi dodatkami plus czosnek. Palce lizac - jutro bedzie z pewnoscia smaczniejsza. Pozdrowka :)))

Autor
pyszka
2012-09-21 13:54

Moja pierwsza fasolka w życiu a narzeczony stwierdził, że wyszła lepsza niż jego mamy:P (CO ZA SUKCES!!!)...

tylko chyba ciutkę przesadziłam z zielem angielskim... ile tych ziarenek powinno się dać? i ile liści laurowych? Proszę o doprezycowanie:)

Autor
fasolka
2012-09-21 16:40

Dwie, trzy sztuki zdecydowanie wystarczy, za dużo ziela angielskiego to nie tragedia ale lepiej zachować umiar :)

Autor
arni
2012-10-16 12:11

przepisz jest normalny bez rewelacji.prosze pamietac ze wode w ktorej sie moczy fasola trzeba wylac gdyz są tam substancje ktore u nie ktorych osob moga powodowac bole brzucha a przedewszystkim niestrawnosc i OGROMNA ILOSC BĄKÓW .PAMIETAJCIE O TYM i gotuje w swierzej wodzie a nie w tej co sie moczy bo to jest tak jak by sie robilo pranie w wodzie w ktorej sie moczy brudne skarpety!!!

Autor
To mój ulubiony przepis! :
2012-10-22 11:53

Pierwszy raz - w całym swoim życiu - robiłam fasolkę po bretońsku właśnie z tego przepisu :) JEST REWELACYJNY!!!! Cała moja rodzina się zajadała, a ja polubiłam fpb :) POLECAM :)

Autor
Polecam dodać czekoladę :)
2012-10-22 11:55

Na koniec dodaję jeszcze tak pół tabliczki gorzkiej czekolady - min. 70%. Spróbujcie, aromat i smak jest niepowtarzalny... a kolor... Mmmmm... robię dzisiaj! :D

Autor
Tytul
2012-11-05 15:58

Ja po namoczeniu suszonej fasoli odlewam wode i gotuje w świeżej.Ta woda z moczenia jest gorzkawa i danie nie byłoby smaczne.Miałoby cierpki smak przynajmniej dla mnie:)Smacznego:)

Autor
PYSZNA
2012-12-14 13:53

Bardzo smaczne,szybkie i sycące danie.Polecam dodać cząber.Przepis całkiem udany i warty wypróbowania.

Autor
pyyyysznaaaa
2013-01-09 15:09

Najlepsza fasolka jaką kiedykolwiek jadłam małżonek był zachwycony nawet mój brat kucharz był pod wrażeniem.Cebuli nie podsmażałam tylko wrzuciłam do garnka z gotującą się fasolą,przepis poszedł w świat!!!

Autor
mniam
2013-01-17 14:34

fasolka rewelacja, właśnie ją zrobiłam zgodnie z tym prostym przepisem, polecam wszystkim nawet tym mniej doświadczonym w kuchni :)

Autor
dora
2013-01-22 12:10

robiłam fasolke po brytońsku wyszła dobra waszego przepisu polecam ten przepis

Autor
Tytul
2013-01-29 17:04

Gratuluję wszystkim kucharzom od siedmiu boleści,dla których maggi i kostki knura to podstawa potrawy. moja propozycja dla nich to lekcje majsterkowania u A. Słodowego.

Autor
Tytul
2013-03-01 14:12

Dzisiaj robię fasolkę zobaczymy co wyjdzie w kuchni nie jestem mocny

Autor
Tytul
2013-03-16 15:07

Wlasnie zrobilam fasolke z tego przepisu - jest REWELACYJNA!! PYCHOTA

Autor
MAHMA
2013-04-06 8:36

ZROBIŁAM WSZYTKO WEDŁUG PRZEPISU ... OD SIEBIE DODAŁAM TYLKO 2 ŁYZKI SOŁOWE POMYSŁU NA CHŁOPSKI GARNEK JESTEŚCIE W SZOKU ??? SPRÓBUJCIE GENIALNE SMAK REWELACYJNY NAJLEPSZA FASOLKA JAKA JADŁAM

Autor
Przyprawy
2013-12-19 19:34

Witam.Moglabym prosic o podanie dokladnych proporcji przypraw.Bardzo mi na tym zalezy poniewaz nie jestem zbyt dobra kucharka a obawiam sie ze dodam czegos zbyt malo lub zbyt duzo.Pozdrawiam

Autor
Tytul
2013-12-20 11:53

ziele angielskie 4 sztuki, 2 liście laurowe, majeranku płaska łyżka ale sól i pieprz to do smaku :) prosze posolić i próbować :)

Autor
Tom
2015-03-30 13:52

W plastry a nie w kostkę kiełbasę boczek można w kostkę majeranek cebula sól pieprz i żadnych przypraw innych no i oczywiście pomidory i nie koncentrat pomidorowy a przecier pomidorowy

Autor
beti
2015-04-19 12:05

Pychota,zrobilam z fasoli w polewie szybko pysznie wszyscy domownocy zadowoleni,dzirkuje;)))

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje