Strona główna > > Porady kulinarne

Szybkie i tanie Przepisy na obiad

Szukasz pomysłu, przepisu na obiad - zastanawiasz się co przygotować dziś na obiad? To pytanie zadaje sobie chyba każda osoba, która ma do czynienia z tym problemem. Nie dość, że posiłek ten trzeba przygotować codziennie to jeszcze dania nie mogą się zbyt często powtarzać bowiem bardzo szybko się nudzą.

Cały mankament tkwi w tym, że obiady należy przygotowywać każdego dnia a więc bardzo często niemalże codziennie stajemy przed tym samym dylematem. W tygodniu,
kiedy większość część dnia zajmuje nam praca oraz inne obowiązki staramy się przyrządzać takie potrawy, które nie tylko są bardzo smaczne ale także szybkie i
łatwe do wykonania. Natomiast w niedzielę warto poświęcić nieco więcej czasu na to by raz w tygodniu przygotować obiad bardziej wykwintny i wymagający może nieco
więcej naszej uwagi.

W chwili kiedy zaczynamy szukać natchnienia co przygotować na obiad, Przepis–Kulinarny wychodzi naprzeciw tym dylematom z propozycjami, które – według nas –
przydały się niejednokrotnie w takich właśnie momentach, kiedy nic nie przychodzi do głowy.

W związku z powyższym ułożyliśmy przykładowe menu na każdy dzień tygodnia, być może w ten właśnie sposób choć trochę pomożemy w rozwiązaniu problemu
jakim jest często pomysł na obiad.

Poniedziałek

Pierwsze danie: żurek z jajkiem – niezwykle szybka zupa, kupując
zakwas na żurek dobrej jakości, jesteśmy w stanie przygotować ją w ciągu 30-40 minut. Dzięki dużej ilości warzyw, dodatkowi kiełbasy oraz ćwiartce jajka
ugotowanego na twardo, zupa jest niezwykle gęsta a przez to także syta. Koszt przygotowania jest również bardzo nieduży jak na tak bogatą potrawę.
Drugie danie: tak bogata zupa nie wymaga bardzo bogatego drugiego dania, bez problemu więc może skonsumować Skrzydełka drobiowe w słodko-pikantnej glazurze. Również bardzo szybka (30 minut) i bardzo smaczna potrawa. Przygotowując to danie zapłacimy mniej niż 10 złotych. Do każdego mięsa drobiowego pasuje
ryż ugotowany na sypko, ewentualnie z dodatkiem curry.
Surówka: Surówka z białej kapusty
Deser: obfity obiad wymaga lekkiego i ekspresowego deseru. Pyszna sałatka owocowa to
idealne rozwiązanie.

Wtorek

Pierwsze danie: Zupa pomidorowa z makaronem. Oczywiście ugotowana z
dodatkiem pomidorów świeżych lub z puszki. Przygotowując zupy warto gotować je na skrzydełkach drobiowych, będą szybciej miękkie a my zyskamy na cennym czasie.
Drugie danie: Schab z ananasem. Bardzo proste a zarazem wykwintne danie. Plastry
ananasa nadadzą zwykłemu, być może już „przejedzonemu” schabowemu nowy wymiar. Pospolity kotlet staje się bardzo soczysty i niezwykły. Nic tak nie pasuje do
wieprzowiny jak ziemniaki, zwłaszcza, ze w trakcie zapiekania kotletów zdąża się zagotować. Ziemniaki warto utłuc z łyżką śmietany lub masła oraz posypać
koperkiem, doda to im fajnego smaku, który pod koniec zimy może pozostawiać wiele do życzenia. Jeśli ugotujemy ich więcej, na drugi dzień będziemy mieć szanse na
przygotowanie pysznych kuleczek ziemniaczanych.
Surówka: Surówka z marchewki jabłka i pora
Deser: kisiel z kompotu z całymi wiśniami bez pestek (na pół litra
płynu 2 łyżki mąki ziemniaczanej).

Środa

Pierwsze danie: Zupa jarzynowa. Dobra dawka witamin zimowa porą. Ze względu
na oczywisty brak świeżych, niektórych warzyw proponujemy gotowe mieszanki warzywne. To dobra i wartościowa alternatywa, poza tym niezwykle szybka.
Drugie danie: Kurczak w migdałach. Pierś kurczaka obtoczona w płatkach
migdałowych, zrumieniona i podpieczona, do tego obiecane kuleczki ziemniaczane to niebo w buzi. Może dziwić, ze tak smaczne potrawy można przygotować tak szybko.
Surówka: Surówka z kapusty kiszonej
Deser: Lody waniliowe, deser najlepiej przygotować
dzień wcześniej.

Czwartek

Pierwsze danie: Zupa ogórkowa. Oczywiście najlepiej
z własnoręcznie kiszonych ogórków, ewentualnie gotowych ogórków (starowanych) w słoiku. Te z beczki, zwłaszcza zimą, są zwykle zbyt miękkie i nie nadają się na
przygotowanie tej pysznej zupy. Oprócz ugotowania bulionu/wywaru z podstawowych warzyw takich jak marchewka, pietruszka i ziemniaki oraz skrzydełek kurczaka, zupa
ta nie wymaga wielkich nakładów pracy, jest więc idealna na środek tygodnia.
Drugie danie: Potrawka z kurczaka. Bardzo szybkie i niezwykle smaczne danie. W
ciągu 30-40 minut otrzymamy spory garnek pysznej potrawki, przy której najbardziej skomplikowaną czynnością jest pokrojenie piersi kurczaka w kostkę. Idealnie
pasuje do ryżu.
Surówka: Ogórki z curry
Deser: Deser bananowo-czekoladowy

Piątek

Pierwsze danie: Zupa rybna. Postna jak przystało na piątkowe danie. Z duża ilością
warzyw i kawałkami ryby (dowolnej niemniej koniecznie filet).
Drugie danie: Naleśniki z serem na słodko. Obiad nie wymagający
ani surówki ani obiadu a więc zmęczeni całotygodniowym przygotowywaniem obiadów możemy troszkę odsapnąć. Dla tych którzy nie lubią obiadów na słodko, proponujemy
przygotować naleśniki z pieczarkami.
Inną równie dobrą propozycją mogą być racuchy drożdżowe z jabłkami,
polane jogurtem lub sokiem owocowym.

Sobota

Pierwsze danie: Flaki wołowe. Zwykle mają duże grono wielbicieli, wymagają nieco więcej
czasu, dlatego też to nasza propozycja na sobotę. W alternatywie również – flaczki drobiowe.
Drugie danie: zapiekanka ziemniaczana. To danie typu – robi się samo a efekt jest przepyszny. Wystarczy ziemniaki oraz mięso mielone zapiec pod beszamelem i danie gotowe.
Deser: Torcik czekoladowy z gorącym sercem ,
sobota jest jednak dniem który skłania do wypieków większego kalibru. Warto zajrzeć zatem do naszych przepisów na ciasta i wybrać coś dla siebie.

Niedziela

Pierwsze danie: nieśmiertelny rosół. Koniecznie z dużą ilością
włoszczyzny, gotowany na bardzo niewielkim ogniu a więc klarowny i przejrzysty. To danie typowe i idealne na niedzielny obiadek.
Drugie danie: Pierś z kurczaka zapiekana z ananasem. Efektownie wyglądająca zapiekanka. Szybko się przyrządza, zachwyci każdego gościa. Jeśli tylko chcemy komuś sprawić pyszną niespodziankę lub zwyczajnie – zaimponować – przygotujmy zapiekankę z tego przepisu.
Efekt gwarantowany.
Surówka: Surówka z czerwonej kapusty
Deser: cóż to za niedziela bez kawałka ciepłej drożdżówki z kubkiem ciepłego mleka na podwieczorek. Szczególnie polecamy Ciasto drożdżowe bez wyrabiania .

Z innych ekspresowych i nie nadwyrężających budżet domowy przepisów na obiad, na szczególną uwagę zasługuje Fasolka po bretońsku, Skrzydełka w płatkach kukurydzianych , kotlety z piersi kurczaka oraz wiele, wiele innych, dostępnych na stronie. Jeśli zaś chodzi o deser to chyba nie ma szybszego i bardziej popularnego niż gofry.

Życzymy Smacznego Całego Tygodnia :-)
mewa80 | Czytano 855575 razy | 22-02-11 |



Ewa gotuje