Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 60 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ryba po grecku - składniki:

1 kg filetów z ryby morskiej (morszczuk, mintaj, sola)
4 cebule
4 duże marchewki
pietruszka
kawałek selera
kawałek białej części pora
sok z cytryny
mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów w puszce (polecam puszkę!!) - koncentratu dodajemy do smaku - a więc ile kto lubi.
przyprawy: pieprz biały, sól, ziele angielskie
mąka do obtoczenia ryby
olej do smażenia

Ryba po grecku - sposób wykonania:

Smaczna i lekka ryba po grecku. Przepis jest od lat stosowany w moim domu, ryba po grecku jest naprawdę pyszna - lepszej nigdy nie jadłam u?miech

Rybę rozmrażamy, porcjujemy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, pieprzymy i lekko solimy (ryba ma tendencję do przesolenia), wstawiamy na 2 godziny do lodówki aby przeszła przyprawami, następnie wyjmujemy, obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rumiano.

Po obsmażeniu rybę przekładamy do innego naczynia np. garnka. Następnie na olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy, dodajemy starkowane na grubych oczkach pozostałe warzywa oraz por który kroimy na cienkie pół-krążki.

Warzywa podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, gdy będą miękkie dodajemy pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy (koncentrat wg uznania), ziele angielskie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilkę dusimy.

Gotowe warzywka wykładamy na rybę. Podajemy z pieczywem.
Smacznego u?miech.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [30]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-13 18:46 ryba po grecku
ryba po grecku z tego przepisu jest pyszna, ja zrobiłam filet z dorsza i bardzo wszystkim smakowała.pyszna ryba, pyszny przepis



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-18 21:29 fajna ryba po grecku
dobry przepis, ryba po grecku, taką zrobię na pewno na święta, poza tym to chyba karp w galarecie i karp smażony u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-27 13:57 Tytul
jestem marną gospodynią a przepis wydaje sie prosty.napewno zrobie na święta u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-20 10:47 Tytul
jestem mloda mezatka i boje sie eksperymentowac z potrawami ale ten przepis wydaje sie naprawde latwy u?miech

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-20 11:24 ryba po grecku
przepis jest łatwy i wielokrotnie sprawdzony, naprawdę nie ma się czego obawiać - musi wyjść smacznie u?miech
w razie czego - proszę pytać, podpowiemy u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-20 21:22 Tytul
Ja dodaję rodzynki i zielony groszek u?miechPolecam rzeczywiście pomidory, a podlewanie sokiem pomidorowym.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-21 17:46 w sprawie rybki
co do ryby to jedyny przepis na rybę po grecku bo nie wiem mam 15 lat i jestem początkującym kucharzem ?



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-21 17:55 ryba po grecku
tak, to jedyny przepis na rybę po grecku - ewentualnie możesz zobaczyć w potrawach wigilijnych przepis na rybę duszoną w marchewce.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-21 23:36 ryba po grecku
Ja gotuję w oleju marchewkę utartą na grubo i cebulę w kostkę. Później doprawiam pomidorami (przecier)



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-22 12:16 Tytul
Przepis jest taki sam jak robi zawsze moja mama. Ja w tym roku pierwszy raz będe robiła rybę po grecku i mam nadzieje że wydzie mi tak samo jak mojej mamie, czyli będzie pyszna.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-22 14:00 Emi
Witam u?miech Mam takie pytnko... Czy ryby nie obtaczamy w jajku i w mące? Tylko w samej mące i od razu na olej? Troche sie pospieszylam i kupilam pange biala i jestem ciekawa czy wyjdzie...

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-12-22 14:06 ryba po grecku
rybę obtaczamy w samej mące, jajko jest zupełnie zbędne u?miech.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-22 14:13 Emi
A o tym jeszcze nie slyszalam u?miech Dziekuje za odpowiedz u?miech i życze Wesołych i spokojnych świat u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-22 16:36 hala
Identycznie robię rybę po grecku,tylko zapomniałam czy rybkę obtacza się w mące czy nie.Teraz już wiem i właśnie ją robię.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-23 12:48 ryba po grecku
Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Przepis ok, ja dodaję jeszcze łyżkę musztardy i jest wyśmienite! Zastanawiam się nad tym pieprzem białym, ponieważ zawsze dodawałam czarny pieprz u?miech Pozdrawiam.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-23 16:30 Kamil
Wielkie dzięki za przepis jestem początkującym kucharzem a wyszła mi taka pozycja że masakra



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-23 20:03 ginka
zawsze robię rybę po grecku na wigilię zawsze się udaje i wszystkim smakuje życzę przyjemnego gotowania na ta niezwykłą noc i życzę wszystkim W ESOŁYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIAu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-26 13:21 Tytul
ja do farszu dodaję jeszcze cukier i ocet sprawdzony przepis gorąco polecam



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-26 13:59 A jednak nie taki prosty
Wszystko szlo znakomicie do momentu kiedy dodalem koncentrat pomidorowy. Caly sloiczek to jest zdecydowanie za duzo. Teraz mam rybe w pomidorach u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-31 16:23 + pieczarki
a ja dodałem pokrojone w paski poeczarki i też smakowało bardzo dobrze, no i podlewałem warzywa rosołkiem, akurat był na palniku obok u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-07 10:25 Tytul
Ryba po grecku super wczoraj robilam paluszki lizac.......



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-17 19:06 ryba po grecku
Pyszna potrawa wszystkim smakowała polecam wszystkim którzy chcą spróbować czegoś nowego



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-29 19:53 galicyjok
przepis swietny-ja daje troche wiecej cebuli niz marcwi---ostroznie z przecierem pomidorowym-nie za wiele-i oczywiscie pudliszki.troche zzeram na ciplo areszte ukladam wszkielkuizapiekam40minut wtemperaturze 150 stopni podajena drugi dzine a nawet za dwa tygodnie.



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-11 10:08 Tytul
czy można rybę zrobić już na świeta i jak ją przechowywać



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-11 10:41 Tytul
Możesz zrobić teraz i zamrozić. Na Wigilię rozmrozisz u?miech co do pasteryzowania nie jestem przekonana.



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-19 10:22 Ryba po grecku inaczej
Pysznie jest zmielic rybe na maszynce, dodac troszke bulki tartej, jajko, sol i pieprz, uformowac male kulki i gotowac je przez kilkanascie minut na wodzie z odrobina jakiegos rosolku. Dalej wszystko dokladnie tak samo jak w podanym tutaj przepisie. Pycha. Rybka sie rozplywa w ustach u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-12-22 10:02 Rybak cos pysznego!!!!
Przepis naprawdę ok dzięki wielkie za pomoc rybka palce lizać



Przepisów
Od
Dodano 2013-02-28 22:36 Tytul
Przepis super ale ja jeszcze dodaję jabłko utare na tarce na grubo.Smacznego!!



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-11 16:09 Tytul
jeśli "tarkujemy" marchewkęi inne wrzywa, to por powinniśmy "nożować", a nie kroić.



Przepisów
Od
Dodano 2014-04-24 15:22 Tytul
najlepsza ryba po grecku to usmażony filet z dorsza bez panierki(bez skórki rozpada się), dla wygody kupuję mrozona włoszczyzne w paski (tak samo dobra jak starta, a czasami lepsza).Po usmazeniu dorsza (ryby morskie na oleju)smazę pokrojona cebule,po chwili dodaję włoszczyznę oraz przyprawy wraz z lisciem laurowym i zielem angielakim, do naczynia żaroodpornego wykładam warzywa,na nie ryba i tak do końca, ostatnia warstwa warzywa, zalewam własnym przecierem pomidorowym lub latem kroje świeże pomidory i zapiekam ok 35-40 min


kulinarne przepisy Dodaj komentarz