Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz keyword1
Thanks, I have recently been seeking for facts about this topic for ages and yours is the best I have found so far....
| 2015-01-26 10:03 |

ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |
 






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Śledzie w śmietanie

Czas 35 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śledzie w śmietanie - składniki:

pół kg śledzi solonych (matiasy)
2 cebule
2 ogórki kiszone (niewielkie) lub garść kaparów
1 winne jabłko
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
pietruszka do posypania
koperek do dekoracji

Śledzie w śmietanie - sposób wykonania:

Śledzie w śmietanieSprawdzony sposób na pyszne śledzie w śmietanie.
Śledzie moczymy przez godzinę w zalewie octowej (zalewa: na 1 litr wody dajemy 1/4 szklanki octu, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy, studzimy, zalewamy śledzie), następnie dokładnie osączamy. Dzięki temu, że śledzie poleżą w takiej zalewie będą mniej słone a przy okazji nabiorą bardziej apetycznego koloru i smaku.
Ogórki i cebulę kroimy w bardzo drobna kostkę, jabłko również kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Śmietanę łączymy z majonezem, dodajemy przyprawy (najlepiej wg gustu). Sos łączymy z pokrojonymi w kostkę cebulą, jabłkiem i ogórkami.
Śledzie po osączeniu kroimy w 2 cm kawałki, układamy na półmisku, zalewamy gotowym sosem. Śledzie najlepsze są na drugi dzień, kiedy dobrze przejdą smakiem.



asieńka | 13-12-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz