Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Czas 35 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Śledzie w śmietanie - składniki:

pół kg śledzi solonych (matiasy)
2 cebule
2 ogórki kiszone (niewielkie) lub garść kaparów
1 winne jabłko
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
pietruszka do posypania
koperek do dekoracji

Śledzie w śmietanie - sposób wykonania:

Sprawdzony sposób na pyszne śledzie w śmietanie.
Śledzie moczymy przez godzinę w zalewie octowej (zalewa: na 1 litr wody dajemy 1/4 szklanki octu, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy, studzimy, zalewamy śledzie), następnie dokładnie osączamy. Dzięki temu, że śledzie poleżą w takiej zalewie będą mniej słone a przy okazji nabiorą bardziej apetycznego koloru i smaku.
Ogórki i cebulę kroimy w bardzo drobna kostkę, jabłko również kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Śmietanę łączymy z majonezem, dodajemy przyprawy (najlepiej wg gustu). Sos łączymy z pokrojonymi w kostkę cebulą, jabłkiem i ogórkami.
Śledzie po osączeniu kroimy w 2 cm kawałki, układamy na półmisku, zalewamy gotowym sosem. Śledzie najlepsze są na drugi dzień, kiedy dobrze przejdą smakiem.



| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz