Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Sałatka z ogórków

Czas 35 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

4 kg ogórków
1 kg papryki czerwonej
0,5 kg marchwi
0,5 kg cebuli

Zalewa:
1/4 litra oleju
1/4 litra octu
1/2 szklanki cukru
7,5 dkg soli
15 ziarenek ziela
1 główka czosnku

Sałatka z ogórków - sposób wykonania:

Przepis na sałatkę z ogórków do słoików na zimę jest od lat w moim domu. Sałatka jest naprawdę pyszna, lepszej nigdy nie jadłam :-).

Ogórki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok 3 mm - nieco grubsze niż do mizerii, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski, cebulę w piórka, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, łączymy też ze sobą składniki zalewy, do zalewy dodajemy pokrojony czosnek. Warzywa po zalaniu zalewą odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Po tym czasie przekładamy do słoiczków (łącznie z sokiem który puściły warzywa) tak aby zostawić około 2 cm wolnej powierzchni od góry i pasteryzujemy przez 10-15 minut (jak mały słoik wystarczy 10 :-).

Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 05-07-10 | Czytano: 318507 razy | komentarzy [35]
Sałatka z ogórków komentarz



Opinie i komentarze na temat Sałatka z ogórków kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

35 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Sałatka z ogórków prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
:)
2010-07-31 16:17

czy mogą to być ogórki szklarniowe?

Autor
Sałatka z ogórków
2010-07-31 17:28

Szczerze mówiąc ze szklarniowych nigdy nie robiłam bo mam zawsze tylko ogórki gruntowe ale wydaje mi się, że mogą :), proponuję spróbować na razie mniejszą porcję ale myślę, że spokojnie będzie taka sama jak z gruntowymi.

Autor
Zapytanie
2010-08-19 9:45

Co z czosnkiem? Sory, ale piszesz o całej główce! A w opisie wykonania ani słowa, kiedy dodać i w jakiej postaci. Przepis wydaje się być do bani przez ten czosnek. Jak się coś podaje, to powinno to być przemyślane.

Autor
Tytul
2010-08-19 10:12

"wszystkie składniki zalewy łączymy" a więc również czosnek - tylko kroimy go drobno

Autor
ktos nie umie czytac
2010-08-26 9:51

do zalewy dodajemy pokrojony czosnek

Autor
możzna zrobić bez pasteryz
2010-09-26 20:48

ja nie pasteryzuję tej sałatki, tylko składniki wraz z zalewą zagotowuję i szybko nakładam do słoików. Na wierzch nalewam odrobinę oliwy i zakręcam mocno słoiki. Zawsze trzyma.

Autor
xxx
2011-01-08 21:54

'zapytanie', sama jestes do bani; ciekawe co ty dobrego umiesz zrobic, pewnie nic...

Autor
Tytul
2011-06-30 10:34

Przepis jest super i zaraz zamierzam robić tę sałatę.Wyszła pyszna

Autor
;)
2011-07-18 19:45

Super salatka,wkoncu moge przestac ja kupowac ,bo zrobilam ja sama.Mniam

Autor
Tytul
2011-07-19 18:39

czy składniki zalewy gotujemy wcześniej przed zalaniem tej sałatki pozdrawiam

Autor
sałatka z ogórków
2011-07-19 19:14

nie, nie gotujemy ponieważ później i tak pasteryzujemy sałatkę. Pozdrawiam

Autor
Tytul
2011-07-27 11:06

Sałatka jest na prawdę rewelacyjna, a przepis szybki i prosty :))
Dzięki za przepis

Autor
Tytul
2011-07-28 16:50

sałatkę dopiero zrobiłam pierwszy raz dodałam według swego smaku odrobine wiecej czosnku mówię wam ta sałatka jest pyszna, przepis wydrukowałam bede robic co roku, oczywiscie ogórki z własnego pola

Autor
Tytul
2011-07-28 16:53

dodam jeszcze ze ogórki dałam ze skórką
dzięki za przepis
pozdrawiam

Autor
Tytul
2011-08-01 18:39

a wody sie nie daje do zalewy,,z samych tych skladnikow bez wody ma byc zalewa,

Autor
sałatka z ogórków
2011-08-01 19:17

jest dobrze :-) wody się nie dodaje, woda "wyjdzie" z ogórków.

Autor
ew
2011-08-02 9:56

sałatkę właśnie zrobiłam, nic dodać, nic ująć jest pyszna, szczerze ją polecam!

Autor
Tytul
2011-08-02 22:02

JA ROBIŁAM TAKA SAŁATKĘ, ALE Z CUKINI ZAMIAST OGÓRKÓW. TERAZ ZROBIĘ Z OGÓRKÓW. JESTEM PEWNA, ŻE BĘDZIE RÓWNIE DOBRA, JAK TA Z CUKINI.

Autor
Tytul
2011-08-03 15:57

Sałatka wyszła pyszna!
Mam pytanie: czy zalewa musi przykrywać sałatkę?

Autor
sałatka z ogórków
2011-08-03 17:08

może ale nie musi ponieważ czasami nie ma jej aż tyle. Jeśli dobrze za pasteryzujemy w trakcie przechowywania nic się nie dzieje. Czasami stoi mi tak 2 lata :-)

Autor
Tytul
2011-08-06 10:28

Super sałatka,pyszna aż palce lizać...

Autor
sól
2011-08-08 19:56

przepraszam a ile to jest 7,5 dag soli? dziękuję :)

Autor
sałatka z ogórków
2011-08-08 20:28

7,5 dag soli to jakieś 3 i pół łyżki (od zupy):-)

Autor
Tytul
2011-08-09 12:21

też ją robię, ostatnio dałam też cukinię młodą i po 1kg marchwi i cebuli...jeszcze tylko buraczki i spokój

Autor
Tytul
2011-08-10 10:32

Sałatka naprawdę pyszna. Robiłam ją pierwszy raz ale wyśmienita. Polecam serdecznie. ;)

Autor
beta
2011-08-10 15:07

fajny przepis zaraz będe ją robić .tylko ile to kilka godzin ma ona odstać.pozdrawiam:)

Autor
sałatka z ogórków
2011-08-10 15:14

kilka godzin a więc 2-3 godziny myślę, że starczą :-). Można nieco dłużej, proszę tak zrobić aby wyrobić się do nocy z pasteryzacją ;-). Pozdrawiam i życzę smacznego :-)

Autor
Tytul
2011-08-10 15:47

DZIĘKI RACZEJ ZACZNĘ ROBIĆ TĄ SAŁATKĘ JUTRO.A CZY MOGĄ BYĆ NIE OBIERANE OGORKI?

Autor
sałatka z ogórków
2011-08-10 16:25

mogą :-) czasami tak robię jeśli nie ma czasu aby je obierać, skórka i tak zmięknie.

Autor
Ogórki szklarniowe.
2011-08-11 17:04

Ponieważ tu gdzie mieszkam ciężko jest kupić ogórki z gruntu zrobiłam te sałatkę z ogórków szklarniowych.Nie wiem jaki smak ma sałatka z ogórków gruntowych, ale ta moja była po prostu pyszna!

Autor
ogórki zielone zamiast gru
2012-02-22 3:08

ja dodałam długie zielone ogórki zamiast gruntowych czy szklarniowych,powiem szczerze wyszło przepysznie.

Autor
Super ta sałatka.
2012-03-23 13:05

sałatkę robiłam w zeszłym roku na zimę. jest przepyszna, często ją wyciągam z piwnicy do biadu. z czystym sumieniem ją polecam. szybko się robi.

Autor
Tytul
2013-07-12 17:25

ja też prubowałam tej sałatki ale ze sklepu jest bzrdzo dobra inapewno sprubuję ją zrobić sama

Autor
Bea
2015-07-29 9:49

właśnie zrobiłam sałatke, pycha.

Autor
ewa
2019-08-29 7:46

Z szklarniowych nie radzę ja robiłam popsuły mi się!!!!!!!!

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje